Telegram

Aftale om græsk gæld indgået efter strid om privatisering

Eurolandenes maratontopmøde har varet næsten 17 timer. Striden har stået om privatiseringer og IMF's rolle.
Aftale om græsk gæld indgået efter strid om privatisering

RITZAU SCANPIX

Telegram
13. juli 2015 kl. 09:01

Et maratonmøde for eurotoppen i Bruxelles er mandag morgen blevet enig om betingelserne for en ny græsk støtteordning efter en nattelang strid om privatiseringer.

Dermed synes en græsk statsbankerot og exit fra euroen at være afblæst, hvis ellers Grækenland de kommende dage leverer på de løfter, landet har givet.

»Eurotopmødet har enstemmigt indgået en aftale,« skriver Donald Tusk på Twitter.

Eurotopmødet i Bruxelles, der har varet næsten 17 timer, har været afbrudt i timevis undervejs for at give tid til bilaterale forhandlinger, blandt andet mellem Tyskland, Frankrig og Grækenland med EU-præsidenten som mægler.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at aftalen på topmødet er uden vindere og tabere.

»Det er en typisk europæisk aftale,« siger han.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger, at det er en treårig støtteordning på mellem 82 og 86 milliarder euro, som Grækenland nu har udsigt til.

Som en af betingelserne for at indlede forhandlinger om en ny støtteordning har eurolandene forlangt, at Grækenland nu i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag 15. juli.

Til sidst har det været en strid om Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan og omfanget af de privatiseringer, som Grækenland skal gennemføre, der har trukket topmødet i langdrag.

Især Tyskland har på topmødet presset hårdt på for at få Grækenland til at gennemføre omfattende privatiseringer, der skal skaffe flere penge i kassen.

Donald Tusk siger på et pressemøde, at topmødets beslutning giver Grækenland en mulighed for at undgå de sociale og politiske konsekvenser af et sammenbrud i forhandlingerne.

»Der er strikse krav, der skal opfyldes,« siger EU-præsidenten.

»Ikke desto mindre kan beslutningen hjælpe Grækenland til at komme tilbage på sporet,« siger han.

Forud for topmødet holdt eurolandenes finansministre møde, hvor de udarbejdede et fire sider langt dokument med krav, som Grækenland skal opfylde, før det kan komme på tale at indlede forhandlinger om en ny støtteordning for det gældsplagede land.

Dokumentet har derefter dannet grundlag for forhandlingerne under eurotopmødet.

Opdateret 13. juli 2015 kl. 10:18

Philip B. Johnsen

Så må vi håbe, der bliver noget at spise til de fattige.

Felix Austin, Jørgen Steen Andersen, Britta Hansen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Privatiseringer har ødelagt resten af EU, nu skal Grækenland så også rækkes med ned i moradset.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Leif Høybye, Felix Austin, Jørgen Steen Andersen, Hans Larsen, Bodil Waldstrøm, Thomas Toft, Morten Lind og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Tja.. man må jo nok sælge noget af arvesølvet, men der er nok ting man skal holde tæt til kroppen for at man ikke maler sig selv op i et hjørne. Det er bare at bruge Danmark som eksempel :)

// Jesper

Flemming Berger, Karsten Aaen, Morten Lind og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Grækenland skulle have valgt bankerotten og ikke en krone tilbagebetalt - ud af EU og gendannelse af de alliancefri nationers organisation med de lande i Syd- og Mellemamerika, Afrika og Asien, der er bedst kørende.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Felix Austin, Marianne Christensen, Dennis Berg, Hans Larsen, Bodil Waldstrøm, Thomas Toft og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Løsning er da nem! De skal da bare øge arbejdsudbuddet i Grækenland, så skal der nok komme gang i økonomien. Hvis i er i tvivl om, hvordan det skal gøres bedst muligt - så skriv til Joakim B Olsen.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Felix Austin, Peter Nørgaard, Jørgen Steen Andersen, Bodil Waldstrøm, Thomas Toft, Morten Lind, Thomas Aniss og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men de kommer jo ikke selv til at bestemme det, Jesper Frimann.

Felix Austin og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dette er et teknokratisk kup, hvor fantasipenge på et regneark har taget forhåndsret i forhold til levende mennesker af kød og blod, på et tidspunkt, hvor købekraft aldrig har været mere af et luksusproblem end nu.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Leif Høybye, René Skov, Felix Austin, curt jensen, Jørgen Steen Andersen, Dennis Berg, Bodil Waldstrøm, Thomas Toft og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Ruth Gjesing

Det var da noget af et skønmaleri, Peter Hansen. Grækenland har siden obersternes fald i forrige århundrede befundet sig dybt nede i moradset, og der skal en ordentlig hovedrengøring til, hvis de nogensinde skal komme op på den grønne gren - i eller uden for eurozonen.

Torben Selch

Jeg fatter ikke grækernes lyst til at blive i EURO'en (og ikke tage bankerotten) - Børsen har en analyse på hvorledes tyrkerne har været i samme situation siden 2001 - men har klaret sig helt anderledes via deres valuta Lira - som de har ladet "flyde" med dens reelle markedsværdi. Fulgte ellers the battle det meste af natten på live-on på The Guardian, og der gik bølgerne højt. Jeg tror ikke grækerne bliver tilfredse eller at det her løser noget på hverken kort eller lang sigt.

Karsten Aaen, Felix Austin, curt jensen, Jørgen Steen Andersen, Dennis Berg, Steffen Gliese, Torben R. Jensen, Bodil Waldstrøm og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Ufatteligt at Tsipras vil gå med til dette. Han har gennem 8 år været med til at opbygge Syriza, og nu skriver han sig selv på verdenshistoriens mødding på et split-sekund. Hvordan kan det gå så galt? Er han blevet bestukket? Truet på livet?

Han kunne istedet have trukket Syriza fra regeringsmagten og have udskrevet valg, og denne gang have kørt på et program, hvor Syriza ønsker at Grækenland forlader euro-zonen, evt. også EU. Hvis landet igen ville kunne danne regering, er det folkelige mandat intakt, og han havde frie hænder til at gøre det.
Derfra kunne han have erklæret statsbankerot, nægtet at betale en øre, skabt en uafhængig nationalbank til trykning af en ny valuta (og kald den noget andet end Drakmer - det giver dårlige associationer) og devalueret sig ud af problemet. Derpå ligger en alliance med BRICS ligefor, og vi kunne være vidner til et nyt Island, et eksempel som resten af sydeuropa ville kunne efterfølge.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Felix Austin, lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Bodil Waldstrøm, Hans Larsen, Thomas Toft, Morten Lind og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Det er kun långiverlandene som er blevet enige om et udspil. Grækerne må selv afgøre hvordan de ønsker fremtiden skal se ud. Magteliten i Grækenland afgiver nok ikke deres privilegier frivilligt!

lars abildgaard

det svarer til, at man bad enhedslisten om at gennemføre Liberal Alliances politiske program inden på onsdag!!

Flemming Berger, Britta Hansen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Man kan ikke opmuntre til sammenhold blandt et folk der begynder at flytte sig i "civil ulydighed". De velhavende grækere vil flytte aktiver ud og ind af Grækenland som de plejer, og befolknings tillid til et skattesystem (godt eller skidt) og gælds afbetalingssystem opsat af EURO landene og især Tyskland - vil nok ikke få grækerne til at betale skat med med glæde, mere end de følte de gjorde til det gamle proprietær nationale system. Fremover vil - såfremt aftalen kommer i stand - vil grækerne føle at de igen betaler afdrag til en "besættelsesmagt" - om så følelses er korrekt eller ej.
Tyskerne er nok tilfredse og det samme er finansmarkederne - men jeg tror sammenholdet i Eu-land har lidt det største og mest alvorlige knæk i dets historie.
Det kunne godt ende med at blive - ikke kun en græsk tragedie men en Europæisk tragedie.

Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen og Birgit Lundbye anbefalede denne kommentar

Vi får nok aldrig at vide hvordan de tvang ham til det.

Flemming Berger, Felix Austin og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Hvordan kan det gå så galt? Er han blevet bestukket? Truet på livet?"

Nej. Han har erkendt at hans valgpropaganda var et falsum, og at alternativet til det der nu bliver virkelighed er langt værre for grækerne, især de fattige.

Nils Bøjden

Men hvis grækerne er utilfredse med de opnåede resultater stemmer parlamentet vel nej.

Bodil Waldstrøm

Efter det, jeg her har oplevet med Grækenland, har jeg mistet ALT for EU. EU er totalt styret af mørke kræfter/finansverdenen. Det gør direkte ondt at se, hvordan de opfører sig. Jeg synes, Grækenland hurtigst muligt skal forlade både EURO og EU. Og nu synes jeg for første gang også, at Danmark skal forlade EU. Alle de gode intentioner, der engang var (som jeg opfattede det - måske naivt?), er nu erstattet af dansen om guldkalven - de rige bliver rigere, og alle andre bliver fattigere og ydmyget på det groveste.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Leif Høybye, Felix Austin, curt jensen, Thorbjørn Thiesen, lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Torben Jensen, Steffen Gliese og John Christensen anbefalede denne kommentar

Nils Bøjden:
Krugman og Stiglitz udtaler idag, at aftalen er "vanvid". Tror du ikke du skal have kalibreret dit verdensbillede lidt? Det ser for mig ikke ud til, at det er Grækenland, der er helt galt afmarcheret, når landet ønsker omstrukturering af gælden. Det vi er vidner til, er ganske rigtigt vanvid.

http://www.information.dk/telegram/539402

Piketty er også inde i kampen:
http://politiken.dk/debat/ECE2754636/tyskland-har-aldrig-betalt-sin-gael...

Men nej, Nils Bøjden er fuldt ud tilfreds med, hvordan det går.

Karsten Aaen, lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Bodil Waldstrøm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
peter hansen

Utroligt at de røde støtter EU projektet. Privatiseringsbølgen er instrumenteret af EU og vi ved nu at det på ingen måde bliver billigere for vi borgere som tidligere var medejere af de bærende samfundsinstitutioner opbygget af skattekroner. De eneste der vinder på privatiseringerne er kapitalfondene.

Flemming Berger, curt jensen, lars abildgaard, Dennis Berg, Bodil Waldstrøm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der er noget der tyder på, at Tyskland har ønsket et Grexit siden 2012, og at denne mishandling er et forsøg på at presse Grækenland ud.
Fra Varoufakis himself:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/10/germany-greek-pain-...

Karsten Aaen, lars abildgaard og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Tror du ikke du skal have kalibreret dit verdensbillede lidt? "

Krugman skal heller ikke betale for grækerne.

Og nej, jeg skal ikke have kalibreret mit verdensbillede. Derimod er der en hel masse grækere der skal til at observere verden gennem virkelighedens briller frem for de illusioner Syriza har forsøgt at fremkalde,

Torben Selch

Må sige jeg synes at Alexis Tsipras virker som en politisk tumpe uden hans trofaste jagthund Yanis Varoufakis. Kan godt forstå Yanis forlod det makkerskab - og vil helt sikkert fremstå som den der kæmpede for regerings mandat givet af folket, og ikke mindst efter sidste forhandligsmandat-valg i Grækenland. Alexis har forsøgt meget - men udelukkende ud fra EURO landenes drejebog, og kunne ikke modstå presset. At han virker tilfreds virker måbende tåbeligt. Sandsynligheden for han har ødelagt partiet er alvorlig tilstede - og venstrefløjen i Grækenland vil sikkert også snart vende ham ryggen. Men lad os se hvorledes det græske folk modtager meldingen - men tror Alexis dage kan være talte som leder.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Dennis Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Rigdom er velstand synes at være et koncept, intet land har godt af - det har ødelagt Danmark, at vi katapulterede samfundet fra et jævnt og muntert, virksomt liv til boligspekulanternes paradis, og København er blevet en død by. Vi har Berlin lidt endnu, men det går kun den forkerte vej.
Nu skal også Grækenland 'normaliseres' - det er bare ikke optimale rammer for mennesker at leve under.
Penge er et udmærket middel til udveksling af varer og tjenesteydelser, men som spekulativt objekt er det en bombe under civilisationen.

Felix Austin, Jørgen Steen Andersen, Dennis Berg og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ingen skal betale for grækerne, Nils Bøjden, for der er tale om helt igennem fiktive værdier, der allerede har gjort deres gerning i verden, og kan opløses ved en hurtig overførsel fra ECB til eventuelle kreditorer.

Steffen Gliese

Udskriv ikke valg - Gyldent Daggry vil vinde.

Her er sandheden om Euroen: Den er skabt til at fjerne den demokratiske magt over pengene, og dermed den demokratiske magt over samfundet. Tilbage har vi et kransekage-demokrati.

Robert Mundell er Euroen's fader:
""It's very hard to fire workers in Europe," he complained. His answer: the euro.

The euro would really do its work when crises hit, Mundell explained. Removing a government's control over currency would prevent nasty little elected officials from using Keynesian monetary and fiscal juice to pull a nation out of recession.

"It puts monetary policy out of the reach of politicians," he said. "[And] without fiscal policy, the only way nations can keep jobs is by the competitive reduction of rules on business."

He cited labor laws, environmental regulations and, of course, taxes. All would be flushed away by the euro. Democracy would not be allowed to interfere with the marketplace – or the plumbing."

http://www.theguardian.com/commentisfree/2012/jun/26/robert-mundell-evil...

Jeg får det mærkelige indfald, at Tsipras godt kender spillet, og at han ønsker at gøre alt for at ødelægge Tysklands plan. Ønsker han virkelig Grækenland i Euroen på disse vilkår? Eller ønsker han at afsløre Trojkaens vanvid, for derefter at få forslaget forkastet i det græske parlament?

Det, der foregår er uforståeligt for mig, men jeg håber vi er vidner til et vanvittigt geni :)

Karsten Aaen, Jan Pedersen, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Men det bliver da interessant at se hvordan Syriza/Tsipras vil overtale det græske parlament til at sige ja til det der lige har være en folkeafstemning om der klart tilkendegav at grækerne ikke ønskede disse ændringer i deres samfund.

Så næste omgang er lovpakker i det græske parlament samt godkendelse i parlamenterne i de EURO lande hvor det er nødvendigt.

Så i løbet af næste uge ser vi om aftalen kommer til at blive eksekveret eller om der er så mange parlamenter der siger nej (eller om grækerne siger nej) så grækerne ikke får de penge fra ECB så de kan opretholde deres nuværende samfund.

Steffen Gliese

Du mener, Nils Bøjden, så den øvrige omverden i endnu højere grad vil lægge Tyskland og Merkel for had, end det sker nu?
Tak, Dennis Berg for linket til Guardian. Det blev jo fremstillet som et fremskridt, at det blev en rent finansiel affære med ECB og euroen uden luskede politikerfingre; men selvfølgelig er det ikke det, økonomi er kun politisk, og det, man fik ud af det, var, at politikken i stedet blev aristokratisk, fjernet fra ethvert demokratisk forum, hvor økonomien kunne gøres tjenlig for mennesker til at skabe et stadig bedre samfund.
Når man sætter økonomien først, går det galt, for så er der aldrig råd til noget - men det er præcis ved at handle og gøre, at økonomien opstår. Prokuratorer er mennesker uden indsigt og ånd, og de dræber mennesker for et luftkastel.

Felix Austin, Dennis Berg og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Ønsker han virkelig Grækenland i Euroen på disse vilkår? "

Ja, han ønsker at blive i EUROen ligesom størstedelen af den græske befolkning.

Sider