Telegram

Auditør: Vi genoptager ikke gamle sager fra Irak

Forsvarets auditør ikke vil genoptage sager om irakiske fanger på grund af politisk beslutning.
Telegram
16. juli 2015 kl. 14:46

Forsvarets Auditørkorps kommer ikke til at undersøge, om danske officerer i Irak udleverede fanger til de irakiske myndigheder og dermed til en mulig dødsstraf.

Det siger Jan Mortensen, Forsvarets auditør.

- Ministeriet har udtalt, at der ikke bliver taget initiativ til at genoptage de nu afsluttede undersøgelser fra 2004 og frem, siger han til Ritzau.

- Derfor bliver der ikke tale om, at jeg på nogen måde genoptager noget eller sætter noget i værk.

Udmeldingen fra Forsvarets efterforsknings- og anklagemyndighed kommer, efter at Politiken har fået indsigt i dokumenter, som den nu nedlagte Irak- og Afghanistan-kommission skulle have behandlet.

Ifølge dokumenterne udleverede danske officerer i Irak i strid med en direkte ordre fra Forsvarsministeriet i maj 2004 tilbageholdte fanger til irakiske myndigheder.

Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af Danske Officerer i Danmark, har afvist, at danske officerer i Irak har begået den slags ulovligheder.

Og hvis de havde, ville sagerne højst sandsynligt allerede være blevet undersøgt af Auditørkorpset, siger han.

Auditør Jan Mortensen oplyser til Ritzau, at Auditørkorpset har givet færdigbehandlede sager videre til kommissionen. Men han ønsker ikke at fortælle, hvad sagerne handlede om.

- Da kommissionen eksisterede, bad den om at få nogle af sagerne inddraget i deres undersøgelse. Den kommission er nedlagt, og nu har ministeriet så udtalt, at de undersøgelser anses som afsluttet. Og så er der sat punktum ved det.

Han henholder sig til, at forsvarsministeren er øverste militære anklagemyndighed og over Auditørkorpset.

Spørgsmål: Kan det virke rodet, at man fra politisk side beslutter ikke at undersøge de her forhold videre, og samtidig er ministeren den øverste anklagemyndighed?

- Det får du ikke min kommentar til.

- Da regeringen har nedlagt kommissionen og Forsvarsministeriet har sagt, at sagerne om behandlingen af fanger i Irak er belyst tilstrækkeligt, har Auditørkorpset ingen beføjelser, siger auditøren.

/ritzau/

Opdateret 16. juli 2015 kl. 15:21

Felix Austin

Undtagelsestistanden ophæves ikke af de den beskytter, nej det forstår man jo godt.

Jens Jørn Pedersen

Lad endelig ræven vogte gæs!
Denmark er ikke korrupt.
Måske vi skal gøre opmærksomt på, at mennesker, der forhindrer almenvellets interesser i at ske fyldets for egen vinding, er korrupte.