Telegram

Bortkomne papirer genopliver debat om Irak-undersøgelse

Liberal Alliance vil ikke være med på oppositionens fornyede krav om at genåbne Irak-kommissionen
Telegram
17. juli 2015 kl. 07:16

En elektronisk database om, hvordan danske soldater i Irak krigen udleverede fanger til britiske soldater og irakiske myndigheder, er væk.

Det viser et notat fra forsvarets undersøgelsesgruppe, Taskforce Irak, som Politiken har fået aktindsigt i.

De forsvundne dokumenter og database får oppositionen til at gentage kravet over for Politiken om at genåbne Irak-kommissionen, som regeringen har lukket. SF's tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen, siger, at han ’er målløs’.

Det samme er De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen mener, at det skader forsvarets troværdighed, hvis sagen ikke undersøges.

Forsvarsminister Carl Holst (V) har ingen kommentar, mens Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), siger til avisen, at han ikke har hørt om de forsvundne fangeoplysninger.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, understreger, at partiet stadig vil have lukket Irak-kommissionen.

»Vi støtter fortsat, at Irak-kommissionen skal lukke. Men den konkrete sag ved jeg simpelt hen ikke nok om endnu, til at jeg kan udtale mig. Men jeg vil selvfølgelig interessere mig for det. Det siger sig selv,« siger udenrigsordfører Mette Bock til Ritzau.

Forsvarschef Peter Bartram og hærchefen H.-C. Mathiesen er på ferie. Vagthavende presseofficer oplyser til Politiken, at forsvaret ikke kan besvare spørgsmål om det ’tabtgåede’ materiale.

»Et antal centrale dokumenter – herunder den såkaldte ’militærpoliti-fangedatabase’ (elektronisk udgave) vedrørende tilbageholdte – er konstateret tabtgået,« skriver undersøgelsesgruppen ifølge Politiken i sin afrapportering.

Efter invasionen af Irak i marts 2003 kom det frem, at fanger risikerede mishandling, tortur og død hos politiet, som styredes af militser.

Danske soldater skulle registrere fanger og føre tilsyn med dem i de irakiske fængsler. Men det skete kun i begrænset omfang.

Ifølge internationale konventioner har Danmark ansvaret for, hvad der er sket med mere end 300 irakere. Forsvaret ved kun, hvad der er sket med 76 af de udleverede fanger.

/ritzau/

Opdateret 17. juli 2015 kl. 07:36

Kirsten Kathrin

Det er klart, at LA ikke ønsker at genåbne Irak kommissionen, LA har kun øje for lavere skat.

Men jeg som borger og skatteborger er meget utilfreds med konklusionen fra V om, at der ikke skal bruges flere skattekroner på den sag.

Indtil nu er der brugt omtrent 14 mill. kr. og alle de penge har vi skatteydere så været med til at betale, men skal nu betragte pengene som spildt, da V åbenbart ikke ønsker at blive afsløret i, hvad alle de milliarder der blev brugt på Irak- Afghanistan krigene blev brugt til.

Så fremkommer V med et "humanistisk" forslag, at de penge der ikke nu skal bruges på Irak kommissionen, skal bruges på veteraner. Hvor er det lavt af et parti at tilbyde det. Det vil altså sige, at hvis ikke Irak kommissionen var opstået, så ville VK være ligeglade med alle de unge mennesker, der havde været VK behjælpelige i de to krige, for ikke at tale om de 53 unge soldater, som kom hjem i kister.

Det Venstre nu har travlt med at lægge låg på, er en skamplet på Danmark.

Jeg som skatteborger, der har deltaget i, at indbetale de 14 mill. kr. vil hævde, at jeg ikke vil finde mig i, at smide alle de penge væk, fordi VK har noget gedulgt, der ikke kommer offentligheden ved.

Vi må kræve, at Irak kommissionen skal gøre arbejdet færdigt.

Jens Kofoed, Torben Arendal, Henrik Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, Holger Madsen, Carsten Wienholtz, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Jesper Frimann Ljungberg, lars abildgaard, Peter Wulff, Jan Pedersen, Bjarne Andersen, Jens Jørn Pedersen, Peter Nørgaard, Bodil Waldstrøm, Steffen Knudsen, John Andersen, Janus Agerbo, Anker Nielsen, Carsten Mortensen, Vibeke Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Er der ikke bare et barmhjertigt menneske, der kan bringe denne regering til fald - og så tale tilstrækkeligt dunder til socialdemokraterne til, at de endelig genfinder partiets grundværdier og ser redeligt på økonomien i stedet for igennem neoliberalistisk spin og undergravende virksomhed.

Elisabeth Andersen, Torben Arendal, Henrik Christensen, Torben R. Jensen, Holger Madsen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, lars abildgaard, Jan Pedersen, Bjarne Andersen, Ole Frank, Jens Jørn Pedersen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Alle penge og menneskeliv er spildt hvis man ikke finder bare nogle af de steder hvor man skulle have handlet anderledes.

Torben Arendal, Henrik Christensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Jens Jørn Pedersen og Kirsten Kathrin anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Nej, LA vil hellere have skattelettelser til de rige, end gennemsigtighed og åbenhed.

Elisabeth Andersen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Peter Nørgaard, Kirsten Kathrin og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Både "Forsvarschef Peter Bartram og hærchefen H. C. Mathiesen er på ferie."... og lad os derfor stilfærdigt håbe at vi ikke bliver angrebet...
Når bemeldte gentlemen kommer tilbage kan vi måske håbe på en uddybende og bedre forklaring end at databasen er "...konstateret tabtgået".
Indtil da hviler der en ram lugt af gylle over hele dette forløb....

Torben Arendal, Ture Nilsson, Henrik Christensen, Holger Madsen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, lars abildgaard, Peter Wulff, Bjarne Andersen, Jens Jørn Pedersen, Peter Nørgaard, Kirsten Kathrin, Bodil Waldstrøm, Dan Johannesson og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Måske Venstres politiske ordfører, Jacob Ellermann-Jensen, skulle tænke over hvor hans farfar kom fra, tidligere rejsesekretær for De danske Husmandsforeninger Jens Peter Jensen, der sagde om sin søn ("Jeg er i udspring og instinkt neoliberal", Uffe Ellemann-Jensen, Inf. bl.a 12.9.´09) "Der er for meget Ellemann og for lidt Jensen". Søster Karen har i øvrigt droppet Jensen.

Der er langt mellem de oprindelige husmandsforeninger og de nyliberale, nærmest korporative VL-grupper. Følg, og deltag gerne, i samtalen om en mulig ny andelsbevægelse i tråden efter artiklen.: "Hvad er det bedste ved Danmark..? Lønnen..!"

John Andersen

Hvis vi skal lære af vore fejltagelser så skal vi også analyser dem og ikke bare feje dem under gulvtæppet. Vi havde så travlt med at få russerne til at gennemføre glasnost, og hvad gør vi selv? Hvis det er demokrati, forstår jeg godt at så mange lider af politikerlede. Den kommission kunne måske tænkes at afsløre uhæderlighed fra nogle venstre politiker.

Elisabeth Andersen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Jens Jørn Pedersen og Kirsten Kathrin anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der er mange ubehagelige sandheder der skal frem her i ferietiden, hvor alle kan forstå at de "ansvarlige" ikke kan udtale sig.

lars abildgaard, John Andersen, Jens Jørn Pedersen og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Peter Hansen
17. juli, 2015 - 08:39

Bare rolig Peter Hansen. Løkke arbejder på sagen hver dag. Og han er meget flittig :-)

Efter det kommende valg vil der med stor sandsynlighed være flertal for genstart af Irak kommissionen.

Peter Nørgaard

P. S. I alt har omkring 22.000 mennesker skrevet under på kravet om at Irak-kommisioen gør arbejdet færdigt. Støt underskriftsindsamlingen, der begyndte midt sommerferie perioden - og del venligst linket med andre.:

http:// www.skrivunder.net/forum/135802/start/75

Desværre begyndte to nærmest enslydende underskriftsindsamlinger med én dags mellemrum. Inden der afsluttes koordineres begge i samarbejde, og eventuelle dobbelte underskrivere sorteres fra.

Henrik Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, Anne Eriksen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Når ting af den art forsvinder, så er der sikkert en bevidst grund til det.
Det lugter mere og mere af råd. Det må vel være regeringens lugt, der trænger igennem?

Henrik Christensen, Holger Madsen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, lars abildgaard, Peter Wulff, Tue Romanow, John Andersen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese og Kirsten Kathrin anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Endnu et bevis på den omfattende koruption i Danmark. Et af de vigtigste arkiver i sager er slettet/forsvundet/flyttet. Men det er vel ikke et problem, Irak kommisionen arbejdede i flere år på at indsamle beviser, de har vel en backup? Hvis de ikke har, er dette et bevis på at forsvaret i årevis har forsinket/modarbejdet sagen. Dette må føre til at adskillelige hoveder i forsvaret ruller. Man kunne starte med at fyre dem som i årtier har stået og grint samtidigt med at de løj direkte på tv. Eller dem som forsinker/modarbejder den kørende retssag anlagt af de fanger som blev udleveret, men så skal vi jo højere op i herakiet. Den korupte magtelite beskytter og dækker over de korupte.

Peter Nørgaard, Henrik Christensen, Jens Jørn Pedersen, Ole Frank og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar
lars abildgaard

og nu er så dokumenter og data i sagen pist forsvundet. Meget Bekvemt.

Bernhard Drag

Det vigtigste der er forsvundet er respekt og anstændighed. Faktum er at der skal kænpes og det er ikke bag en pc skærm, der vindes noget, Aktivisme tak, nu.

Elisabeth Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jerome Doinel

Er der nogen, der ved, om der er nogen tale om en form for demonstration eller anden offentlig markering af den vrede, vi efterhaanden maa vaere mange, der foler i forbindelse med denne sag?

Alan Strandbygaard

Oplysninger/bevise forsvinder i den blå luft i det øjeblik nogen interesserer sig for dem?

Tjah...

Henrik Christensen, Holger Madsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Alle partier burde arbejde for de rige, da de fleste danskere er rige