Flertal på plads: S, DF og R støtter kommuneaftale

Fire partier vil altid støtte fremtidige kommune- og regionsaftaler. Dermed er der flertal for økonomiaftale.
10. juli 2015 kl. 13:51Opdateret 10. juli 2015 kl. 14:21

Venstre-regeringen har sikret sig opbakning i Folketinget til den økonomiaftale for 2016, der er forhandlet med Kommunernes Landsforening (KL).

Således har Finansministeriet fredag meddelt, at Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti har indgået en aftale med Venstre om gensidig støtte til fremtidige aftaler, som en siddende regering indgår med kommuner og regioner.

- Det glæder mig, at vi har kunnet nå denne aftale. Den sikrer ikke blot afklaring om kommunernes økonomi for 2016, men lægger samtidig et solidt fundament under aftalesystemet mellem kommuner, regioner og staten, erklærer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Aftalen betyder, at det resultat, som regeringen og KL i sidste uge forhandlede sig frem til for den kommunale økonomi i 2016, vil få et flertal bag sig, når et aktstykke klokken 15 behandles i Folketingets Finansudvalg.

Samtidig vil enhver fremtidig regering uanset farve kunne se frem til støtte for indgåede kommune- og regionsaftaler fra de fire partier.

- Partierne tilkendegiver derfor fremover at ville stemme for et aktstykke, som den til enhver tid siddende regering måtte oversende til godkendelse i finansudvalget forudsat, at aktstykket er baseret på en aftale indgået med KL henholdsvis Danske Regioner, lyder det i aftaleteksten.

Aftalen er kommet på tale, efter at de konservative torsdag meddelte, at man ikke vil stemme for aftale, da der næste år vil ske stigninger i grundskylden.

Over for TV2 News kalder den radikale finansordfører, Martin Lidegaard, aftalen nødvendig.

- Det er noget rod, at det skal komme så vidt, og det håber jeg nu, at vi kan undgå fremover, siger han og uddyber:

- Hvis kommunerne ikke kan føle sig sikre på, at de får pengene til at udføre den service, så kan de ikke udføre den ordentligt. Det er ikke vores demokrati værdigt, at det her går op i hat og briller.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Havde vi ikke haft mere brug for et valg?

Anne Eriksen, Flemming Berger, Henrik Christensen, Jens Jørn Pedersen og Claus Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Viser Dragsteds forundring - i ovenstående link - over de socialdemokratiske lederes tilslutning til minusvækst i kommuner og regioner, at Enhedslistens ledelse - i bedste fald - er en flok forvirrede høns..? De skolede ledere med en fortid i DKP, véd hvad de gør ...

Siden ruder konge var prinsesse Margrethe, har Socialdemokraterne været et borgerligt parti. Lederne har stået for nedskæringer overfor de svageste, gjort fagbevægelsen til en kludestrammer forening, gennemført privatiseringer i milliardklassen, sammen med deres klassekammerater i 1. A (i ding DONG dynamolygteklassen f.eks) og i Venstre & Co.

En spade bliver ikke en skovl, fordi den kalder sig en spade. Men er man dum som en skovl, når man er sikkerhedsnet for et borgerligt parti, og stadig kan forundres over de borgerlige socialdemokratiske lederes opbakning til minusvækst..?

Socialdemokraternes ledere er ikke et sikkerhedsnet for de øvrige borgelige partier. De er en del af magtelitens ENE % i Dannevang.

P.S. Der var cirka 30.000 mennesker (en 20 % stigning i.f.h.t. 2011) - og vi er mange partiløse - der afleverede blanke stemmesedler den 18. juni. Det var vi 158.000 der gjorde ved regionsvalget i 2013. Det tal kan blive større ved næste regionsvalg i 2017.

Flemming Berger, Felix Austin og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Claus Petersen

Jeg havde forventet at de ryggesløse Radikale ville stemme for....men det skuffer mig, at S valgte at gå med...kan godt se, at de tænker langsigtet og nu får både V's stemme i fremtiden til kommuneaftaler og kan holde EL udenfor....men for helvede, vi har jo ikke brug for V i Danmark! I skulle hellere have væltet den lille skod-regering!

Jens Jørn Pedersen

Nu er der ikke mange troværdige partier tilbage at stemme på!
Hvorledes kan man stemme ja til det.
Alternativet er vist de eneste troværdige i dette Folketing!

Felix Austin

Socialdemokraternes kurs med at fylde samtlige med løgn og i særlig grad pisse på deres egne vælgere følges stramt og sikkert.
Nu får de stryg fremover og bliver med sikkerhed placeret i blå blok, hvor de hører hjemme.

Peter Sterling

Nu må det være bevist for enhver at bla. de 2 sidste valg var svindel og humbuk. Der var et klart flertal blandt vælgerne imod flere nedskæringer i det offentlige, overfor de ældre, handikappede m.m. Danmark er blevet et rotteland. Hvad fanden gør vi?

lars abildgaard, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Peter Nørgaard, Flemming Berger, morten Hansen, Felix Austin og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Socialdemokraterne er opportunistiske, løgnagtige løftebrydere, helt uanset om de er i regering eller i opposition. Intet nyt her....

morten Hansen

Hvad fanden er det for en "Ikke angrebs pagt" mellem de fire partier. Demokratur eller blot nødvendighedens politik som EU vil have det!?

lars abildgaard, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Felix Austin og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Og hvad fortæller dette så os socialister ?.

Det fortæller os, at hvis der nogensinde skal føres socialistisk politik i Danmark, så kræver det 90 F-Ø-mandater.
Socialdemokraterne vil altid arbejde hen over midten; Dette uanset om der er et "rødt" eller et sort flertal.

Virkeligheden i en nøddeskal.

Holger Madsen

En politisk svinestreg uden sidestykke af Socialdemokratiet, der nu må henhøre under blå blok.

Peter Sterling

Forædere, svindlere, løgnhalse. Efter dette gigantiske foræderi imod selveste demokratiet er der kun et at gøre; ændre grundloven således at den valgbare periode for folketingsmedlemmer bliver sat ned til 1.

Stop forargelsen. Socialdemokratiet har været nyliberalt siden Poul Nyrup Rasmussen blev formand.

Anne Eriksen, Felix Austin og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lad mig lige opsummere:
Socialdemokraterne stemmer for,
at den kommunalt formidlede hjælp til de borgere, som ikke kan klare sig selv,
bliver beskråret.
Prisen for denne tilslutning er en intern aftale med Venstre om, at de fremover stemmer sammen med en hvilken som helst regering omkring kommunernes budgetter.

Man skider altså på aftalen med egne vælgere
for at lave en aftale med politikere,
som er notorisk kendte for at bryde aftaler som det passer dem.

Hvis det ikke var så trist,
ville det være komisk.
Dansk politik er for langt ude.

lars abildgaard, Anne Eriksen, Felix Austin og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

R V S DF - udtales erves-def - aftalen er endnu et eksempel på, at også Danmark nærmer sig ét-parti systemet. Ordentligt demokrati er for besværligt, når først "vælgerne" har sat deres kryds (vi var 30.000 der markerede blankt ....)

Partiernes ledere og Magteliten får inspiration fra Bilderberg netværket, og de har nære handelsforbindelser med ét-parti Kina. Dér udveksles der selvfølgelig også politiske erfaringer. Og i Kina aflyste ex-kulturminister Jelved, en aftale med kinesiske kunstnere der kritiserede diktaturet.

Måske visionen om en helt ny andelsbevægelse - world wide - uden partiindflydelse, er vejen væk fra centralisme, udnyttelse og grådighed..?

Herdis Weins

Man kan så kun håbe, at de fleste vælgere næste gang så stemmer alt andet end S,V og RV.
Til gengæld har det absolut ingen indflydelse på tingenes tilstand at stemme blankt, så lad være med det pjat.

Peter Nørgaard

Voksne mennesker "pjatter" ikke med beslutningen om at aflevere blanke stemmesedler, Herdis.

Overvejelserne om, at ingen politiske ledere er til at stole på, kan være én af grundene til stigningen på 20 % sammenlignet med 2011. Er man mere ærlig overfor sig selv, når der stemmes på partier og partiledere, man ikke stoler på..?

Ved regionsvalget i 2017, kan de 158.000 der afleverede blankt i 2013, blive til endnu flere. Det vil være et vift med en valgseddel, de politiske ledere ikke kan ignorere.

Specielt hvis der opstår bevægelser - f.eks for en helt ny andelsbevægelse - i kølvandet. Hellere om et år end i 2017.

God lørdag.

Herdis Weins

Peter Nørgård -
selvfølgelig kan politikerne ignorere det - og det gør de !
Angående nye bevægelser, så synes jeg da netop alternativets indtog på borgen er et godt varsel.

Peter Nørgaard

Da Socialdemokratiet var en revolutionær baby, blev folkene i partiet ignoreret af godsejernes Venstre og borgerskabets Højre i 14 år, fra partiets stiftelse til der blev valgt 2 revolutionære ind i Rigsdagen. At blive ignoreret, er ikke et argument for at gynge videre i håndklædet, Herdis, synes du det..? Mon 158.000 mennesker tager sig af det - som begrundelse..?

Alternativet er - som du sæ´fø´li´ oss´ ve´ - et politisk parti lavet oppefra, med en tidligere Radigal minister i spidsen - ikke en bevægelse lavet af indre nødvendighed nedefra. Der er mange eksempler på pop-up partier, nogle mere poppede og sejlivede end andre. Mange "vælgere" er gået fra det ultra borgerlige Radigale, til Uffe Elbæks light borgerlige nye Kaospilotprojekt. I don´t believe in politicians ...

Når den indre nødvendighed - og den humoristiske sans - ikke kan klare flere løgne og svindelnumre, ja, så kommer trykket nedefra. Kan du høre, at det pusler rundt omkring..? Og det er ikke hugormenes lyde fra heden.

Men lyde fra Vendsyssel hvor TOTAL vil svine drikkevandet HELT til, blandt ordentlige landmænd der ikke vil svine svinene til, i flere fag der er trætte af KLAMP - og blandt de svagest stillede, dér pusler det også. Lige så stille i en splittet og tålmodig befolkning.

Herdis Weins

Peter Nørgaard - Jeg har en hel del mere tilovers for Alternativet og Uffe Elbæk end du. men jeg er heller ikke belastet af at være socialist, jeg er nemlig slet ikke til -ismer.
P.S. Den med "radigal" den var kun sjov, den 1 million gange. Nu er den slidt op.

Felix Austin

Carsten Hansen

Virkeligheden er så at socialdemokraterne intet har med socialisme eller social tilgang at gøre overhovedet, hvilket deres løgne og førte politik bevidner.

Når denne "overløgn" er erkendt, så kan arbejdet med at stable et mere rødt flertal på benene begynde.
Og begyndelsen er selvfølgeligt at tage den fornødne afstand til den reaktionære, neoliberale politik i blå blok incl socialdemokraterne, istedet for at tro på at et samarbejde med dem fører til noget positivt med sig.
Det er på tide at lære af de erfaringer og kendsgerninger, der er helt åbenlyse, istedet for at synge sange der var hule for 30 år siden.

Carsten Hansen

Og når F-Ø først har snuppet samtlige socialdemokratiske stemmer, så mangler vi kun omkring 1o % fra den sorte lejr (inc.B) op til absolut flertal.

Peter Nørgaard

Hvem er belastet af at være "socialist", Herdis..? Som skrevet før, er alle hidtidige nødvendige (hvor forarmelsen var helt grotesk, f.eks i de gamle europæske kolonier) forsøg på at opbygge socialistiske lande, endt med nye magteliter og diktaturer. Og "socialistiske" partiledere er nærmere magteliten end befolkningen. "Komedie er tragedie - plus tid" (Aristoteles).

At være revolutionær i betydningen af, at et stort flertal i befolkningen på et tidspunkt, vipper en hyklerisk og selvfed lille magtelite af pinden, er vel det nærmeste jeg kan komme en betegnelse på en grundholdning. Men at kalde sig revolutionær i dagens Danmark, har også et strøg af forne tider over sig. Du nævner ikke at være "til -ismer", så Alternativets aktivISME, må du så også have det vanskeligt med, eller hur..?

Hvis det var en fjel, at bruge navnet Radigal, bekagles fjelen gerne. Selvom jeg selv kun har læst navnet i ATS måske 1.000 gange. Så der er langt op til millionen, für mich /;-)

lars abildgaard

Det er vist det man inden for politik kalder løse fugle på taget.

Tilbage står, at enhver form for kritisk opposition er blevet afmonteret mange, mange år frem i tiden.
Det kan vise sig, at blive en socialpolitisk katastrofe, da mere end to-tredjedele af den offentlige sektors serviceproduktion foregår i kommunerne.

Dermed kan man føre barsk nedskæringspolitik i den offentlige sektor uden at kunne gøre folketingspolitikerne direkte ansvarlige for nedskæringerne.
Venstre kan med god ret sige, at det er Socialdemokraternes skyld at aftalen kom igennem, og Socialdemokraterne kan med lige så god beklagelse sige, at hvis de ikke havde stemt for regeringens nedskæringer, ville der kunne have opstået kaos i kommunerne.