Iran indgår historisk aftale med stormagterne

- Det er et historisk øjeblik og et nyt kapitel for håb, siger den iranske udenrigsminister om atomaftale.
14. juli 2015 kl. 08:26Opdateret 14. juli 2015 kl. 14:56

Iran og seks stormagter er enige om en banebrydende atomaftale, som sikrer, at styret i Teheran ikke udvikler atomvåben.

Det bekræfter parterne efter intense forhandlinger i Østrigs hovedstad, Wien.

- Jeg mener, at denne aftale er et historisk øjeblik, et nyt kapitel for håb, siger den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif.

Aftalen indebærer blandt andet, at Iran skal reducere antallet af centrifuger til uranberigelse med to tredjedele. Beriget uran kan bruges til atomvåben.

De økonomiske sanktioner mod Iran skal gradvist udfases, men opretholdes over for våbenimport i fem år og for raketteknologi i otte år.

Aftalen indeholder en klausul om, at sanktioner kan genindføres, hvis Iran ikke efterlever aftalen.

Der er tale om en uhyre detaljeret aftale, som ville blive gjort offentlig tilgængelig senere tirsdag.

Det er en meget lang proces, der afsluttes. I 2002 beskrev USA's daværende præsident, George W. Bush, Iran som en del af "ondskabens akse".

Nu er det samme USA under præsident Barack Obama klar til at bryde årtiers fjendskab og samarbejde med regeringen i Teheran.

Den historiske aftale er kommet i hus efter 18 dages intensive slutforhandlinger i Wien mellem Iran og de seks stormagter USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland plus EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini.

Alternativet til en atomaftale kunne have været krig mod Iran.

Atomaftalen mellem stormagterne og Iran vil få vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Den kan bortvejre Vestens frygt for, at Iran vil udvikle atomvåben, mens styret i Teheran omvendt kan se frem til at få hævet økonomiske sanktioner, som har paralyseret store dele af den iranske økonomi.

Aftalen fra Wien skal inden for kort tid bekræftes af FN's Sikkerhedsråd.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg.

En række arabiske lande anført af Saudi-Arabien har set med dyb skepsis på, at USA er rede til at forliges med Iran, og den samme skepsis kommer til udtryk fra den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Aftalen er "en historisk fejltagelse", siger han tirsdag.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"En række arabiske lande anført af Saudi-Arabien har set med dyb skepsis på, at USA er rede til at forliges med Iran, og den samme skepsis kommer til udtryk fra den israelske regering."

Det er jo i sig selv et blåstemple af at lave en aftale..

Anne Eriksen, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Perserne har siden Oldtiden været en potentiel risiko for Middelhavsområdet, men det er så foreløbig slut.

Henning Egholk

Vi skriver 2o015 ikke? Det var da på tide at inkluderer Iran i vores andres Verden.. Dejligt at stormagterne modstod diverse staters forsøg på at underminerer aftalen. Tak.

Anne Eriksen, J. Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

"Perserne har siden Oldtiden været en potentiel risiko for Middelhavsområdet, men det er så foreløbig slut."

Set i den optik foreslår jeg at de europæiske lande tager fælles skridt til at imødegå truslen fra Italien. Hvis ikke lige det var fordi de også er falit.

Med denne aftale bortfalder vel så også planerne om det amerikanske missilskjold i Europa. Truslen fra Iran var jo en begrundelse for at etablere det.

Eller hvad?

J. Nielsen, Felix Austin og Mark Strøm anbefalede denne kommentar

Steen Sohn.
Med denne aftale bortfalder vel så også planerne om det amerikanske missilskjold i Europa. Truslen fra Iran var jo en begrundelse for at etablere det.
Eller hvad? - 1 Irak. 2 Iran. 3 Nordkorea. Så har man ondskabens akse, mod ondskabens imperium.

4. Israel. Det er også nødvendigt at vi kan beskytte os mod atom-missiler affyret fra Israel. De israelske ledere bliver blot mere, og mere, psykotisk paranoide, så vi er nødt til at være klar, hvis en eller anden Netanyahu type trykker på den røde knap.