Telegram

Kommissær afviser stejlt lavere ammoniak-mål i Danmark

Miljø- og fødevareminister fik ingen opbakning i Bruxelles til bøn om at ændre mål for ammoniak-udledning.
Telegram
13. juli 2015 kl. 15:46

Danmark kan ikke få lov til at udlede mere ammoniak i landbruget frem mod 2020 end først planlagt.

Sådan lyder det klare svar fra EU's miljøkommissær, Karmenu Vella, til den nye danske Venstre-minister for miljø og fødevarer, Eva Kjer Hansen, som mandag er i Bruxelles til møde med EU's landbrugsministre.

- Det var ikke særligt oplivende. Jeg må sige, at kommissæren var meget afvisende. Han gjorde gældende, at det var den tidligere danske regering, som selv havde meldt tallet ind, og derfor skal vi leve op til det, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Den tidligere S-R-SF-regering har lovet at sænke udledningen med 24 procent i 2020.

Selvom det er et mål, som regeringen selv har meldt ind, er det blevet til et bindende EU-mål for Danmark. I gennemsnit skal EU-landene udlede seks procent mindre i 2020.

- Jeg forsøgte at forklare ham, at der var meget usikkerhed forbundet med sådan et måltal, som var en fremskrivning i 2012, og at det ikke kunne undgås, at der kom ændringer undervejs over så mange år, siger Eva Kjer Hansen.

Derudover gjorde hun over for kommissæren gældende, at to tredjedele af luftforureningen kommer fra landene omkring Danmark.

- Hvis vi skal nå de sidste procenttal op til 24 procent i 2020, så ender det med, at det er nogle meget dyre løsninger, der skal til, siger ministeren.

Eva Kjer Hansen mener ikke, at Danmarks ry som foregangsland på miljøområdet bliver sat over styr ved at bede om et lavere reduktionsmål end først lovet.

- Vi bliver tvært imod ved med at være foregangsland. Men vi skal passe på med, at vi ikke kommer så langt foran, at vi ødelægger produktionsvilkårene i Danmark.

Ministeren understreger, at hun ikke er færdig med at kæmpe for et lavere reduktionsmål. Hun vil nu tage fat i andre EU-lande, som også har svært ved at nå målet - heriblandt Finland - for sammen at løfte diskussionen.

Ifølge ministeren er det ikke meningen, at det danske reduktionsmål skal slækkes så meget, at det når helt ned på seks procent ligesom EU-gennemsnittet.

Hun kan dog endnu ikke afsløre, præcist hvordan et nyt mål under 24 procent skal se ud.

/ritzau/

Opdateret 13. juli 2015 kl. 16:11