Telegram

Nye droner med kameraer indtager byerne

Landinspektørfirma har fået dispensation til at flyve nyudviklede droner med kameraer ind over danske byer.
Telegram
10. juli 2015 kl. 09:51

Skyggen på husmuren er omtrent på størrelse med en havørn og akkompagneres af en let snurrende lyd fra oven.

Lægger man nakken tilbage er det dog ikke en fugl, man får i synsfeltet, men derimod en nyudviklet dansk vingedrone, som er ved at affotografere boligkvarteret på kryds og tværs.

Af sikkerhedsårsager er det ellers ikke tilladt at flyve droner over byområder, men landinspektørfirmaet LE34 har fået Trafikstyrelsens velsignelse til at sende sine nyudviklede, hypermoderne luftrobotter ind over hovederne på større befolkningsgrupper.

Dispensationen til LE34 er ifølge chefkonsulent Keld Zülow i Trafikstyrelsen givet efter en nøje granskning af dronen.

- Alt flyvende, der falder ned, kan jo være til fare for folk. Men den pågældende drone er bygget af et forholdsvist blødt materiale og har en funktion, hvor den kan glide et pænt stykke, så den kan styres væk fra beboelse, hvis motoren skulle gå ud, siger han.

- Så det er meget sikkert at flyve med sådan en, siger Keld Zülow.

Ud over sikkerhedsspørgsmålet kan tanken om droner svævende over privaten også få flere til at frygte, at kameraerne kigger med i dagligstuen.

Men det er der ifølge Keld Zülow fra Trafikstyrelsen imidlertid også taget højde for.

- Privatlivets fred er allerede sikret af anden lovgivning, men vi arbejder også på at få skrevet nogle faste regler ind i luftfartslovgivningen, så folk ikke skal frygte at blive filmet i deres hjem af droner, siger han.

Det skal folk dog slet ikke frygte fra de nye vingedroner, siger landinspektør og partner i LE34, Søren Nørmølle.

- Vi har hos LE34 formuleret et etisk regelsæt, som blandt andet indebærer sletning af personbilleder taget under opmåling, siger han.

Selvom tilladelsen til at overflyve byerne kun er få uger gammel, har landinspektørerne allerede haft droner på vingerne på både Sjælland, Fyn og i Jylland.

/ritzau/