Omstridt finansminister går af trods grækernes nej til EU

Yanis Varoufakis træder tilbage som finansminister til trods for vælgernes opbakning til regeringens linje.
6. juli 2015 kl. 07:46Opdateret 6. juli 2015 kl. 11:00

Grækenlands finansminister, Yanis Varoufakis, træder tilbage. Det har han meddelt mandag morgen på sin blog, hvor økonomiprofessoren ofte udlægger situationen i Grækenland fra sit eget synspunkt.

Det sker for at hjælpe forhandlingerne med de internationale kreditorer på gled, lyder det.

Hans tilbagetrædelse kommer selv om et flertal af de græske vælgere søndag fulgte den græske regerings anbefaling og afviste de internationale långiveres krav til flere reformer og besparelser til gengæld for endnu flere penge til den græske økonomi, der er presset helt i bund.

Han mere end antyder, at det skyldes samarbejdsvanskeligheder mellem ham personligt og eurogruppen, der består af de 19 eurolandes finansministre.

AFP skriver, at det kan ses som en indrømmelse fra græsk side efter den rungende sejr i den historiske folkeafstemning.

- Kort efter annonceringen af folkeafstemningens resultater blev jeg gjort opmærksom på en vis præference blandt nogle af eurogruppens deltagere og diverse samarbejdspartnere omkring mit "fravær" fra dens møder.

- Det er en idé, som premierministeren (Alexis Tsipras red.) vurderede var potentiel nyttig for ham med henblik på at indgå en aftale. Af denne grund forlader jeg Finansministeriet i dag, skriver Yanis Varoufakis.

Inden afstemningen havde Varoufakis sagt, at han ville træde tilbage, såfremt vælgerne gik imod regeringens anbefaling.

Varoufakis har sammen med premierminister Alexis Tsipras stået i spidsen for den græske regerings forhandlinger med landets internationale kreditorer de seneste måneder.

Den græske finansminister har været en omdiskuteret herre blandt de internationale kreditorer i mødelokalerne i Bruxelles, EU's maskinrum.

Deres forhold kan i bedste fald beskrives som køligt, og det gavnede givetvis ikke situationen, da finansministeren i et interview kaldte behandlingen af Grækenland for "terrorisme".

Behandlingen sker, ifølge ham, for at skræmme den græske befolkning til at acceptere flere reformer og besparelser.

- Jeg vil bære kreditorernes afsky med stolthed, skriver han videre på sin blog.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, mødes mandag i Paris for at vurdere betydningen af det græske nej til EU's sparekrav, hvilket den græske regering ser som opbakning til dens kurs.

EU-præsident Donald Tusk har indkaldt til et ekstraordinært møde blandt eurozonens medlemmer tirsdag.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Günther

Manden ønsker vel bare ikke at være syndebuk i sine landsmænds øjne, med de beslutninger, som grækerne skal gøre nu...

lars abildgaard

han træder tilbage på grund af samarbejdsvanskeligheder mellem ham personligt og eurogruppen, der består af de 19 eurolandes finansministre!!

Torben K L Jensen, Torben Selch, Steffen Gliese, Carsten Mortensen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jeg tror ganske enkelt, det handler om "at sætte det bedste hold" i forhold til forhandlingerne. Fodboldtrænere gør det hele tiden. Varoufakis er hadet og foragtet af modstanderne og dette blokerer for forhandlingerne.

Flemming Berger, Bent Hansen, Sascha Olinsson, Benjamin Bach, Erik Pedersen, Rasmus Kongshøj, Bodil Waldstrøm, Steffen Gliese og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

"Jeg vil bære kreditorernes afsky med stolthed, skriver han..."

Tænk at være så barnlig!

Det gjorde mig helt dårlig at læse den kommentar fra en højtstående, folkevalgt politiker. Mon vi også har den slags herhjemme ;-)

Bodil Waldstrøm

Nanna Wulff M.
Tænk, jeg har det lige omvendt. Godt med ærlige politikere. Især når det er finansverdenens allerværste repræsentanter, de er oppe imod. Selvfølgelig kan finansverdenen da ikke lide en politiker, der vil bestemme noget, og som oven i købet har sit folk i ryggen.

Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Erik Jensen , Morten Rasmussen, Marianne Rasmussen, Anders Graae, Carsten Wienholtz, Lau Dam Mortensen, Sascha Olinsson, Torben K L Jensen, Benjamin Bach, Erik Pedersen, Holger Madsen, Peter Nørgaard, Rasmus Kongshøj, Martin Madsen, Ture Nilsson, Henriette Bøhne, Jan Pedersen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Connie Brask og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Bodil Waldstrøm

Eurogruppen består af de 19 finansministre.
De resterende 18 er da ikke finansverdenens allerværste repræsentanter, tvært imod - de er lige så folkevalgte som Yanis Varoufakis.

Man kan endda hævde, at de fleste af dem har et stærkere folkeligt mandat, idet de er indvalgt i det nationale Parlament, hvad Yanis Varoufakis ikke er.

Yanis Varoufakis er udnævnt til finansminister af Alexis Tsipras; men han er ikke indvalgt i det græske Parlament.

Torben Lindegaard

@Bodil Waldstrøm

Sorry - jeg har lige læst på engelske Wikipedia, at Yanis Varoufakis har sæde i det græske Parlament.

Så hans folkelige mandat kan ikke anfægtes.

Carsten Wienholtz, Benjamin Bach, Rasmus Kongshøj, Henriette Bøhne, Steffen Gliese og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Torben Lindegaard
Det er da ikke kun finansministrene, han har forhandlet med. Han skriver jo netop "kreditorernes afsky".

Henriette Bøhne

Ja, tænk om vi havde politikere, som satte sagen og landets bedste før deres egen klæben til taburetten...

Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Michael Kongstad Nielsen, Niels Møller-Larsson, Carsten Wienholtz, Lau Dam Mortensen, Ole Henriksen, Jan Pedersen, Benjamin Bach, Torben Selch, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Jens Jørn Pedersen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

Told you so ...
Mon ikke der snart er en-eller-anden thinktank der pryder sig med hans tilstedeværelse imens Grækenland tager konsekvenserne.

Jens Jørn Pedersen

Den græske situation fortæller, at EU har bankokrati og ikke demokrati!

Flemming Berger, Lau Dam Mortensen, Thomas Petersen, Jan Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Endnu et eksempel på at det simpelthen ikke passer, når trojkaen siger at grækerne ikke vil komme dem i møde.

lars abildgaard, Carsten Wienholtz, Lau Dam Mortensen, Jan Pedersen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Yanis Varoufakis har været Alexis Tsipras en fantastisk hjælperytter - han har givet sig selv totalt og slidt hele sit mandat op imod samtlige andre medlemslande i EU. Nu trækker han sig, da det er andre, måske mindre bastante typer der skal til. Det er stort at kende sin besøgstid. Varofakis er ikke politiker men økonom. En fantastisk bedrift.

Flemming Berger, lars abildgaard, Lau Dam Mortensen, Sascha Olinsson, Mads Olsen, Thomas Petersen, Dennis Berg, Jan Pedersen, Torben K L Jensen, Benjamin Bach, Erik Pedersen, Henriette Bøhne og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er lidt nervøs ved denne udvikling. Varoufakis har været spydspidsen, og han er en idealist, grænsende til fanatisk. Er det op til ham, så bøjer Grækenland under ingen omstændigheder af. Samtidig er han som professor i økonomi ekspert på området, og kan sandsynligvis matches af ganske få af teknokraterne på den anden side: Der vil ikke blive snydt på vægten og løbet om hjørner hér (hvilket sandsynligvis har været medvirkende til hadet).
Dette træk synes jeg er lidt uærligt. Det er nemt at true med at gå af i tilfælde af et nej, hvis man vil gå af, uanset hvad. Jeg ønsker at tro, at han ikke har vidst det før nu.
Desværre tyder dette på en lempelse af linjen, kompromis-vilje. Men nu må vi se, Tsipras, som udskrev folkeafstemningen, tror jeg er en hård nyser også. Og Syriza's baglands magt skal man heller ikke undervurdere.

Henriette Bøhne

Jeg fik mig for nogle måneder siden en Twitterkonto, hvilket jeg tidligere har anset som et medie for idioter. Men det har været og er en fornøjelse at følge den europæiske venstrefløj på det sidste. Modstanden - ikke mod EU og fællesskabet - men mod austeritypolitikken og det demokratiske underskud i EU's institutioner er voksende og det græske nej ses ikke som et udelukkende græsk anliggende, men som et europæisk. Der demonstreres lystigt i Tyskland og andre europæiske lande og uden Twitter havde jeg ikke kendt til en brøkdel af det hele. Kan varmt anbefales.

lars abildgaard, Carsten Wienholtz, Benjamin Bach, Tue Romanow og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Men nu må vi se, Tsipras, som udskrev folkeafstemningen, tror jeg er en hård nyser også. Og Syriza's baglands magt skal man heller ikke undervurdere."

Tror du så at det betyder at ECB vil acceptere de nu værdiløse græske statsgarantier og fortsætte med at forsyne Grækenland med likvider?

Benjamin Bach

Tænk hvad den mand har udrettet på under 6 måneder som finansminister!! Det er der andre, der ikke formår på et helt liv.

Nu må vi se om "my way or the highway"-Tyskland forstår fornuften og mulighederne i begivenhederne og Varoufakis afgang (ofring om man vil).

Torben K L Jensen

Varoufakis er en fantast,ligesom Paul Krugman,Joseph Stiglitz,begge Nobelprisvindere og dertil en række andre økonomer og politikere der bogstaveligt talt har gag i låget.
I følge de efterhånden meget få makro-økonomer der støtter sparepolitikken.

Benjamin Bach

Kristian Jensen eller Lars Løkke burde lave en officiel appel til at genoptage forhandlingerne. Hvis de da ellers har nogen reelle visioner, mens de passer biksen.

Nils:
Det hele hænger sammen. Grækenland er en del af os selv, og vælger vi at behandle dem dårligt, rammer det i sidste ende os selv. Der er en grund til, at man i sin tid afskaffede gældsfængslet. Nok fik man tilfredsstillet sin hævnfølelse, men der kom ikke penge ud af, at smide debitor i fængsel. Man fandt ud af, at det var bedre, at lade ham være i friheden, så han kunne arbejde på at betale i det mindste en del tilbage. Det krævede også, at debitoren ikke blev ladt i en håbløs situation, og derfor lavede man også gældssanering.
Hvordan kan det være, at vi pludselig har aflært dette? Hvad får vi ud af at knuse en debitor? Absolut intet.

Du snakker om statsgarantier og likvider. Det er ikke andet end pølsesnak. Hvis vi vil løse dette problem, så kan vi løse det. Længere er den ikke. Men det bliver nødt til at være på rimelige vilkår for grækerne - ligesom man indså det var nødvendigt for tyskerne i 1953. Ironisk nok kan Tyskland takke sine kreditorer - herunder Grækenland - for den gunstige position landet er i idag. En position, som i høj grad ligner den, som Grækenland nu befinder sig i.

Torben Selch, Kim Houmøller, Torben K L Jensen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

Torben K. L. Jensen:
Så du lige den liste du kaldte fantaster?
Har du overvejet, om du måske burde opdatere dit verdensbillede?

Nils Bøjden

"Du snakker om statsgarantier og likvider. Det er ikke andet end pølsesnak. Hvis vi vil løse dette problem, så kan vi løse det."

Altså du har ingen anelse om hvordan i alverden Grækenland skal kunne overbevise ECB om at de statsgarantier de græske banker har brugt som garanti for tilstrømning af likvider har nogen som helst værdi nu hvor grækerne dels ikke har betalt de forfaldne rater og dels ikke ønsker at deltage i de handlinger kreditorerne forventer.

Og nej, det er aldeles ikke pølsesnak men netop den udfordring der formodentlig rammer grækerne, det græske samfund og de græske banker inden for de næste par dage.

Torben K. L. Jensen:
Jeg tror jeg missede ironien. Det må du undskylde :)

Carsten Wienholtz og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

@Dennis Berg

ECB har ikke politisk mandat til fortsat at forsyne grækerne med likvider, og de andre EURO lande har så vidt jeg kan læse mig absolut ingen lyst til at finansiere den græske afvisning af de reformkrav der er blevet forlangt.

Så mit spørgsmål er igen: Hvordan skal grækerne få likvider hvis/når ECB lukker for strømmen af kontanter?

Nils:
Grækenland er en del euro-zonen. Det betyder, at ECB er Grækenlands øverste centralbank og er forpligtet til at gøre hvad den kan, for at hjælpe - uden en effektiv centralbank er et land prisgivet i tilfælde af bank runs. Ved at bryde reglerne og begrænse garantierne for at presse de græske banker til kapitalkontrol, har Trojkaen vist, at den har været villig til at ofre den solidaritet, som eurosamarbejdet er, for at prøve at afpresse grækerne til at stemme deres vej. Det kommer til at give voldsomt bagslag, da det nu er tydeligt for enhver, hvor anti-demokratisk EU er.

ECB trykker lige nu penge som en sindssyg. 60 milliarder euro om måneden strømmer direkte ind i de finansielle markeder, hvor de sandsynligvis vil forsvinde, uden nævneværdig effekt. På et år vil det blive 720 milliarder euro, et beløb som tårner sig op over den græske gæld. Hvad kunne vi dog ikke have gjort istedet med en lille ændring af prioriteterne?

Nils:
Det er ikke økonomiske elementer, som står i vejen for en løsning, det er udelukkende politiske.

Thomas Petersen

Meget kan siges om den græske finansminister. Og meget bliver sagt. Men når nu vore medier har vist at det eneste de kan gengive rimelig objektivt er vejrudsigter og sportsresultater, er det altid en god idé at høre det direkte fra kilden, inden man udråber nogen til fantaster og vendekåber: http://www.socialeurope.eu/2015/06/greece-germany-and-the-eurozone/

Personligt tror jeg han kommer tilbage hvis Grækenland ryger ud af euroen, og han nu har trukket sig for ikke at blive et problem i forhandlingerne.

Erik Pedersen, Dennis Berg og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

Sider