SF vil droppe omstridte regler om mørkelægning

Som regeringsparti stemte SF for en ny offentlighedslov, men nu vil partiet gøre op med hemmelighedskræmmeri
14. juli 2015 kl. 02:26Opdateret 14. juli 2015 kl. 08:13

Offentlighedsloven bliver misbrugt af myndighederne til at mørkelægger sager, mener SF, der vil have fjernet to omstridte bestemmelser fra loven - eller have strammet dem op.

Det skriver Jyllands-Posten.

SF var som regeringsparti i 2013 med til at vedtage den udskældte offentlighedslov, men nu kræver partiet ændringer.

- Det ser ud, som om bestemmelserne misbruges til at lukke ned for sager, som offentligheden burde have indsigt i. Loven virker ikke efter hensigten og har udviklet sig til at være et demokratisk problem, siger SF's retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til avisen.

SF har været kritisk over for den strammere lov om åbenhed, siden partiet forlod regeringen. Særligt stejler SF over, at mørkelægningsregler gør det muligt for ministerier og styrelser at hemmeligholde oplysninger.

Det er blandt andet sket i forbindelse med, at Forsvaret indgik aftale med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, som er kontroversielt, da fem af firmaets vagter i 2007 skød og dræbte 17 civile irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

Et dokument fra 10. oktober 2007 kan måske kaste lys over de instrukser, daværende forsvarsminister Søren Gade (V) fik i forbindelse med aftalen.

Men på grund af den udskældte offentlighedslov nægter Værnsfælles Forsvarskommando, som er en styrelse under Forsvarsministeriet, at udlevere notatet.

Ifølge Lisbeth Bech Poulsen er det et godt eksempel på, at "man bruger loven til at lukke ned for noget, som offentligheden burde have adgang til".

SF vil derfor have de andre partier bag aftalen - De Radikale, Socialdemokraterne, Venstre og De Konservative - til møde efter sommerferien for at få fjernet eller ændret regler om såkaldt ministerbetjening og politikerbestemmelse.

Venstres ordfører på sagen, Jan E. Jørgensen, kalder dog SF's udmelding en "gratis omgang", fordi SF kunne have opsagt aftalen før valget. Derfor er det "mærkværdigt", at partiet i stedet får til pressen.

- Så kan SF stå frem i avisen som de hellige, mens vi står tilbage som bad guys, som ikke vil være med til at ændre det, siger han til Jyllands-Posten og understreger, at Venstre står ved aftalen.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Jørgen Steen Andersen
Jørgen Steen Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er latterligt! Alle vidste, hvad det ville føre til, så det er rigtigt, at det er en gratis omgang. Det ændrer dog ikke på, at det skal laves om; men det bliver det jo næppe med en absolut kastreret venstrefløj, der ikke kommer til at få et ben til jorden i fire år.

Flemming Berger, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen, Jan Pedersen, Jens Jørn Pedersen, Dennis Berg, Jens Kofoed, Peter Hansen, Torben Selch, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Tue Romanow og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Hansen

Det viser bare hvem der defacto bestemmer i Danmark. Det gør Embedsværket.

// Jesper

Flemming Berger, Mark Strøm, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen, Jens Jørn Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lene Santora

Man burde med rette kalde loven mørklægningsloven og ikke offentlighedsloven !

Flemming Berger, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Ja SF sæt I jeg lidt mere i solen - og lad universets stråler - kalibrerer jeres små hjerner lidt mere tilbage mod indre balance og solidaritet med jeres omgivelser og ikke mindst bagland. Det var vist en hård periode i regering med magtens "mørkemænd".

Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

ja, Jesper, og i gamle dage betragtede vi det jo faktisk som en tryghed og garanti for kontinuiteten. Men det var anderledes embedsmænd, der var tale om.

Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Offentlighedsloven skal fjernes, og Grundloven som er blevet misbrugt de sidste 15 år skal ændres!

Det skal ikke alene være muligt for borgerne at vælge lorten, der skal også være mulighed for at trække i håndtaget og skylle lorten ud.
Oversat til dansk, så skal underskrifter fra 250.000 borgere kunne vælte en regering, forkaste/fremsætte et lovforslag.

Hans K Hansen

Udmærket SF, men hvad er forklaringen på at i overhovedet stemte for i første omgang? At Socialdemokraternes Bødskov løj så det stod efter ham ved at udtale, før valget i 2011, at der ikke kan blive transparens nok, er vel kun en nyhed for dem der glemmer hurtigt, men hvad er forklaringen på at SF gik ind for anti-transparens vedr. § 24.

Det er så jeres nyeste statement, men hvad så med RV, S, V, og K, dvs et næstent enigt Folketing, der også stemte for? Det kan da godt være embedsværket synes det var en god ide, men det er nu engang politikerne der har beslutningsprocessen.

Men tillykke med at SF, på dette ene punkt, nu er i overensstemmelse med befolkningens generelle holdning (disse ubelejlige befolkningspopulister).