Telegram

Topøkonomer: Krav til Grækenland er vanvittige

Eurogruppens krav til det trængte Grækenland er vanvid og udtryk for ’ren hævntørst’, mener Paul Krugman
Telegram
13. juli 2015 kl. 04:16

Eurolandenes nye krav til Grækenland for blot at overveje at låne det gældsplagede land flere penge tangerer afpresning.

Det mener mange af de personer, som følger og kommenterer det europæiske drama på sociale medier.

På Twitter er hashtagget #ThisIsACoup (dette er et kup, red.) natten til mandag blandt de mest delte.

Og to af USA’s mest kendte økonomer – Nobelpris-modtagerne Paul Krugman og Joseph Stiglitz – deler vreden over de europæiske lederes håndtering af problemet.

»Eurogruppens liste med krav er vanvid,« skriver Paul Krugman i sin klumme i New York Times ifølge The Guardian.

Der er natten til mandag ingen meldinger om et gennembrud i forhandlingerne på eurotopmødet i Bruxelles, og Grækenlands skæbne som medlem af euroen er fortsat uvis.

Flere medier – heriblandt Ritzau – har set listen med de krav, som eurolandene vil have Grækenland til at opfylde for at bane vej for en måske over 600 milliarder kroner dyr støtteordning til Grækenland.

Men betingelserne er helt urimelige, mener Paul Krugman. Og han kan godt forstå, at hashtagget #ThisIsACoup siden søndag aften er blevet et hit.

»Det er ren hævntørst. Fuldstændig destruktion af national suverænitet og uden håb om lindring. Det er, formentlig, tænkt som et tilbud, Grækenland ikke kan acceptere, men selv i det tilfælde er det et grotesk forræderi mod alt det, som det europæiske projekt skulle stå for.«

Hans kollega Joseph Stiglitz er enig og beskylder Tyskland for at udvise manglende solidaritet med det økonomisk udpinte Grækenland.

»Eurozonen kan ikke fungere uden et minimum af solidaritet. Det har været en katastrofe. Tyskland har helt klart bidraget til at undergrave Europa,« siger Stiglitz ifølge nyhedsbureauet AFP.

Opdateret 13. juli 2015 kl. 08:21

- Hvor er forargelsen over Grækenland og det fortidige politikere i disse hidsige angreb på Angela Merkel, som den skyldige, og hvor er forargelsen over græske politikere hele tiden spilder tiden med nye små teaterstykker om, først en folkeafstemning, siden en parlamentsafstemning, som de så skråler op om ved EU møder som stærke folkelige mandater overfor EU, - men samtidig vedtager de overhovedet ingen love om skat, moms, pensionsalder, boligskat når huset er færdigbygget og folk er flyttet ind.

Alt det kunne de i stedet have gjort og fået kreditorernes velvilje, - men intet har de gjort heraf, men i stedet opført deres små politiske "stolte" teaterstykker om den græske folkesjæl og særkende.

Grækerne vil ikke betale, blot have livsstil for lån ud i al fremtid og lade EU's arbejdere være deres trækæsler.

ET "stolt" folkefærd lever ikke af andres penge i al evighed, og det er hele den mentalitet, som er i opbrud blandt kreditorerne, og som også burde forarge de græske vælgere at de gamle politikere har sløset med deres politiske arbejde igennem årtier.

Vasili Frang, Benny Jensen, Bent Nørgaard og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele diskussionen bygger jo først og fremmest på, at folk ikke længere ved, hvad penge er, at disse har antaget et liv på egen hånd, som om de var liv. Men de er ikke liv, og som de fremstilles i dag, er de ikke engang direkte koblet til den fysiske realitet.

Flemming Berger, Morten Lind, Anne Eriksen, Thomas Toft, Nille Torsen, peter fonnesbech, Carsten Ulendorf, Carsten Mortensen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kan vi ikke få nogle journalister med økonomisk indsigt til at klarlægge, hvor alle de penge som alle EU-lande skylder.
Vi er mere eller mindre vidne til kapitalophobning, men hvor er kapitalen? Få det klarlagt.
Det er Absurdistan at lade Grækenland betale hele gildet. Det ser ud til, at de har levet over evne, men nogle långivere har forsøgt at trække skindet af hovedet på dem, håret er væk.
Lad os få de virkelige og reelle ting frem i lyset.

Flemming Berger, Morten Lind, curt jensen, Jan Pedersen, Torben Selch, Anne Eriksen, Thomas Toft, Peter Hansen, Carsten Ulendorf, Thomas Christensen, John Christensen, Steffen Gliese, Torben Arendal og Morten Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kære Espen Bøgh
Tak skyklapperne af og begynd at se på helheden! Du blæser med vinden som størsteparten af journalister, aviser og politikere.

Anne Eriksen, Bill Atkins, John Christensen, Steffen Gliese, Torben Arendal og Morten Rasmussen anbefalede denne kommentar

Læs Paul Krugmans korte klumme - Killing the European Project - her:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/07/12/killing-the-european-project...

Morten Lind, Jan Pedersen, Anne Eriksen, Torben R. Jensen, Henriette Bøhne, erik winberg, Bill Atkins, lars abildgaard, Annette Hjort Knudsen, Touhami Bennour og John Christensen anbefalede denne kommentar
Bo Rosenkilde

Når man låner penge betaler man dem tilbage, det er naturligt og anstændigt. Bare ikke i Grækenland........

John Christensen

Tag skyklapperne af og begynd at se på helheden!
Hørt!!!
Lånepakken løser ikke sagen, tværtimod. Den gør ondt værre.

EU har ikke legitim myndighed til at diktere grækerne en bestemt poltik, den er ikke en politisk union.
Game over!

Unionen er stendød.

Flemming Berger, Jan Pedersen, Janus Agerbo, erik winberg, Bill Atkins og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Ja, det er et kup:
Fra artikel andetsteds:"Et kontroversielt forslag er at etablere en fond, der skal stå for salget af græsk statsejendom, hvor indtægterne skal båndlægges uden at den græske regering vil få adgang til pengene"
Om så man solgte hele Grækenland kunne det ikke indbringe de mange milliarder.
Yderligere spekuleres der i at indsætte en "teknokrat-regering" for at "redde landets økonomi"

Et land har da ingen økonomi - det har mennesker!
Næ, det ser ud til Grækenland skal afkræves de samme skattemodeller og pensions-modeller som det øvrige Europa.
De skal åbenbart ikke have lov - demokratisk- at indrette sig anderledes end resten af Europa.

Morten Lind, Jan Pedersen, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Bill Atkins, peter fonnesbech, lars abildgaard, Steffen Gliese og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Steen Sohn.....tak for linket til Krugman som ikke mindst Espen Bøgh burde forholde sig til!

Hans konklution er som jeg læser klummen, at hvis det nuværende "blow", skulle medføre Euroens død - så skyldes det ikke grækerne. Uanset om de nu tager pakken eller lader værre og går bankerot.

Hvor ville debatten generelt højnes hvis de der linker til artikler mv. - gjorde sig den ulejlighed at oplyse hvad linket dokumenterer eller slår til lyd for, tak.

Jeg er enig i Krugsman analyse ift. at der er tale om et kup!

Økonomi er dog ikke en eksakt videnskab, og hvor var økonomerne - da vi havde brug for dem?

Morten Lind, Janus Agerbo, Torben R. Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I stedet for al den privatisering burde resten af EU følge Grækenlands eksempel og trække langt mere aktivitet ud af det markeds- og konkurrencedrevne.

Kim Houmøller

Hvordan man systematisk stjæler befolkningens værdier. Tænk bare på hvordan danske advokater tømmer konkursramte firmaer. Det uhørt er gement, selv om Grækenland er gennemkorrupt. Den Græske pensionist kan lige så godt begå selvmord!

At Den Tyske kansler ikke magter denne svære opgave er trist - meget trist.
Statsmænd af format er en mangelvare i vore dage!

Flemming Berger, Morten Lind, Leif Koldkjær, Jan Pedersen, Torben R. Jensen, Steffen Gliese og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Og i mellemtiden så har Grækenland øget sin gæld den 8. juli med yderligere 1625 millioner € som skal betales tilbage den 8. jan 2016 med 2,97% i rente.

http://www.pdma.gr/index.php/en/debt-instruments-greek-government-bonds/...

En god oplistning over alle de gange Grækenland har solgt obligationer med mængde, løbetid, rente og tilbagebetalingsdato.

Grækenland må skralte og valte som det vil, men kun for sine egne penge. Så snart der er andres penge i spil, så skal de vise solidaritet med de Eurozone-lande der købte deres obligationer og med de mennesker hvis skattepenge og pensionsopsparinger der blev investeret af de statslige banker.

Eurogruppens krav til Grækenland er i sin holdning NEOLIBERALISTISK... og fører kun til at SKEPSISSEN over for EU tiltager... tak for kaffe...

Morten Lind, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

I princippet kan det ende med endnu "en kold tyrker".

Carsten Ulendorf

Man skal jo på det nærmeste være super økonom for at følge med i og forholde sig til denne debat. På den anden side har jeg ikke lyst til at overlade kamppladsen til specialisterne ... de har jo historisk vist sig at have skyklapper på. Og man ser i disse år mange politikere, der drømmer om at komme tilbage til væksttiden før krisen - en holdning, som jeg er totalt uenig i, og en krise, som det undrer mig, at man ikke har lært af.
Jeg tenderer til at give de personer ret, der ser super okønomier trække penge ud af Grækenland. På den anden side trænger det græske samfund i den grad til en gennemgribende renovering, og de har - vel bevisligt - mishandlet deres eget land i årtier. Det må de vel også bøde for ... ikke som hævn, men som en kur? Solidariteten har vel trods alt en grænse?

Thomas Holm, den almindelige græker ville ønske at "andre" havde holdt deres penge hos sig selv ...men sådan fungerer det kapitalistiske gældstyranni altså ikke - slet ikke når en græske elite er parat til at bedrager det græske folk.

Lars Højsted Nielsen, Janus Agerbo og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Udplyndringen af en suveræn stat kan nu fortsættes - takket være EU ...

Janus Agerbo, Philip B. Johnsen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Jeg vil først sige det ser ud som om det drejer sig om "velfærd". Disse velfærdsgoder var blevet opnået omkring den anden verdens krig og er ikke ændret vesæntlige siden I midelhavs området; også I det sydlige del af middelhavet, dvs. Algeriet, Tunesien og Marocco, det meste markant velfærds gode er pension alder som er stadig på 60 år. Jeg har selv en bror ,der har lige fået pension som 60 årig. Det tænker man at ændre på det, fordi alene det disse mennesker ser meget sunde og rask ud I den alder. Det gælder også for grækenlands. Men er det absolut nødvendigt at gælden skal betales med besparelser I velfærd,(sygedagpenge, dagpenge, pension osv) kan industri(arbejdesgiver) ikke lægge en procent del (3%) som udgift og lægge det til side for at betale gælden med tilbage. Jeg tror England har haft en sådan konto en gang. Men det sjov spørgesmål er hvem har bedst(nu) velfærd, for det tales så meget. Med Algeriet, Grækenland er den bedste der har god velfærd, her nævner jeg ikke arbejdet for der er ikke nok af det, men velfærd er det masser.

Bill Atkins,

i så tilfælde burde Grækenland ikke have budt obligationer til salg i det omfang det har. For hvis de ikke havde smidt obligationer ud til højre og venstre, så ville Grækenland i dag ikke have haft nær så meget gæld som det har nu.

'Eurozonen kan ikke fungere uden et minimum af solidaritet. Det har været en katastrofe. Tyskland har helt klart bidraget til at undergrave Europa,« siger Stiglitz '

En fuldstændig vanvittig udtalelse - der friholder Grækenland, der selv er skyld i here misèren, for ethvert ansvar.

Grækerne er ydermere skyld i, at EU skal bruge enorme mængder af tid og recourser på deres selvskabte problemer, noget der kunne have været anvendt meget mere konstruktivt i en tid, hvor der er problemer nok at tage fat på. Og så taler Stiglitz om 'solidaritet'! Vorherrebevares.

Thomas Holm, Thomas Andersen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

"Det europæiske projekt"

Krugman mangler i sit meget følelsesladede indlæg at redegøre for, hvad han opfatter som "det europæiske projekt". Han stiller sig øjensynligt helt på samme side som Tsipras (indtil for nylig) m.fl., der mener, at Grækenlands økonomiske problemer først og fremmest er andres skyld.

"Afpresning"? "Kup"?

Ingen vil formentlig tvinge Grækenland til at forblive i euro'en, og ingen vil lige så lidt tvinge Grækenland til at modtage nye lån. Grækerne kan sige nej - og vælge deres egen vej. Fortsætte sin charmerende livsstil, som vi som turister sætter så stor pris på, med et anti-autoritært forhold til offentlige myndigheder, en blomstrende sort økonomi, vennetjenester og dans. Levefoden vil falde, men man kan godt være lykkelig uden en masse materielle goder (Peter Hansens recept). Fremfor alt vil man bevare sin frihed (suverænitet) og kultur.

Det græske parlament kan nå det endnu. Sig nej. Blæs på 'afpresnings'-forsøgene fra euro-landenes side og afvis Tsipras' forræderiske 'kup'-planer. Bevar stoltheden og værdigheden.

Espen Bøgh, Thomas Toft og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Thomas Holm, du forstår åbenbart ikke at den græske gæld er skabt af en elite bestående af korrupte græske politikere, græske pengemænd og udenlandske banker i perioden 2000 og frem til finanskollapset i 2008, og at der i den periode bla. blev svindlet med nationalbudgettet. Både det græske folk og ECB blev svindlet. Alt hvad der er løbet på af renter og tillægslån fra 2008 er resultat af det ustoppeliige kapitalistiske gældstyranni. Jugganauthjulet der ruller ubønhørligt.

Lars Højsted Nielsen, Lene Santora, Jan Pedersen, Janus Agerbo, Thomas Toft, Torben R. Jensen, Lise Lotte Rahbek og Martin Madsen anbefalede denne kommentar

Helt typisk, Mihail Larsen, så satser du på en reaktion mere eller mindre korrupt elite på højrefløjen, istedet for at lytte til den del af befolkningen, som bedragerisk er blevet frataget deres eksistensgrundlag, og det i en grad så dødeligheden kan aflæses i statistikkerne. No mercy. Når ens overlevelse er truet, så tænker man ikke på at bevare æren, så kæmper man.

I dansk ret findes der et begreb "med forsæt" (med viden om konsekvenserne). Man kan passende spørge sig selv, hvem i det græske samfund, der har haft 'et forsæt' i at bringe landet i denne situation?

Lars Højsted Nielsen, Peter Nørgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

ret til: 'reaktion fra'

Steffen Gliese

Tyskland har netop tabt al international respekt - de internationale medier koger over i forargelse.

Steffen Gliese

I realiteten er det jo ikke meget anderledes end den svindel, Fogh-regeringen ødelagde det danske samfund med: at fodre hunden med sin egen hale for lånte penge.

Michael Christiansen, Janus Agerbo og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Marius Rizoiu

Efter min mening er det fuldstændigt uforståeligt, at nogle danskere, der sammen med andre betaler tårnhøje skatter og afgifter, finder , at grækerne ikke bærer skylden for deres landes økonomisk tilstand. Disse danskere -jeg inkluderer her almindelige folk, økonomer og politikere- ser komplot mod grækerne overalt, uden at fatte at situationen er ganske simpel, nemlig at hvis man beder andre om at betale for sine udgifter, så har man mindst den moralske pligt at tilbagebetale disse penge. Det har vist sig i lang tid at det er umuligt i grækernes tilfælde. For de vil ikke reformere deres system og bekæmpe korruptionen. Jeg har gentagne gange sagt at andre lande eksempelvis dem, der ligger nord for Grækenland, har kunnet betale deres gæld, mens folk der var nødt til at acceptere og opleve smertefulde økonomiske stramninger i mange år.
Lad os vente inden den næste frist og så opleve vi alle sammen en deja vu

@ Kære Jens Jørn Pedersen

Jeg går skam ikke med skyklapper, men bærer selvfølgelig altid hat med hatteskygge imod solen i øjnene, så jeg stadig kan se 360 grader omkring mig.

Nu er det 6. gang Grækenland går bankerot siden 1829, og hver gang er de løbet fra regningen for deres livsstil, og for hver gang det er gået godt er kreditorerne blevet snydt, og dermed også andre arbejderes i andre lande, som med deres arbejdskraft har deltaget i betalingen af den græske livsstil.

EU projektet står i øvrigt overfor endnu større udfordringer, som i mange år fremover vil hæmme udviklingen, læs velstanden og velfærden for den europæiske arbejder og hans familie, hvilket skyldtes den udvidelse mod øst siden Sovjetunionens fald, og tilbagetrækning til de gamle grænser før 2. VK.

Projektet er egentlig ikke et EU projekt så meget som det mere er et Amerikansk ledet NATO projekt af geopolitisk natur, som samtidig har rykket NATOs grænser op det de gamle russiske grænser før 2. VK, og som generer russerne voldsomt, sammen med den krigsretorik som NATOs amerikanske høge omgiver sig med.

Alle disse gamle østeuropæiske lande er økonomiske dødsejlere, der ligesom Grækenland ikke en økonomisk formåen af nævneværdig karakter, men alligevel med djævelens vold og magt skal ind i EU og EUROen, - og ligesom Grækenland modtager "udligningstilskud" i mia. og stadig er forgældede op til ørerne, hvor Ukraine er sidste led i historien.

Midt og Nordeuropæisk industri kan ikke samtidig betale gælden for alle disse uden det går ud over sammenholdet og forståelsen hos de gamle EU borgere, så på længere sigt vil det splitte EU indefra.

Når dertil lægges problemerne med de østeuropæiske bander der huserer i vesten, uden EUROPOL kan eller vil gøre deres arbejde, og politikerne i EU heller ikke vil tage handsken op, men alene kræve mere EU, - et mere EU uden tryghed, velstand forøgelse og velfærdforøgelse samt orden i pengekasserne, der konstant belånes med udstedelse af nye obligationer, - der er en maskering af arbejdsveksler til EU arbejderklasse i midt- og Nordeuropa som skal bære byrden alene via skatter til ECB der udsteder disse obligationer.

EU's politikere opfører sig nemlig lige så uansvarligt i dette spil helt på linje med de græske politikere, men ikke for et enkelt land, men derimod for hele EU og Europas fremtid som en samlet Union, - vi skal jo ikke samles om gælden, men om velstanden og velfærden.

Peter Günther

Hvordan kan man gøre "top-økonomer" til sandhedsvidner i denne sag? Amerikansk økonomi er koncentreret på færre hænder end nogensinde. Fattigdommen er øget betydeligt i USA.

Amerikanerne er selvfølgelig lidt nervøse, fordi situationen i Grækenland på nogen punkter ligner hvad en hel del amerikanere også opøver deres hverdag som.

Sider