Telegram

EU-ministre mødes om sikkerhed i Paris efter togangreb

Frankrigs indenrigsminister indkalder til møde for at drøfte muligheder for øget sikkerhed mod terrorangreb.
Telegram
26. august 2015 kl. 09:41

EU's indenrigs- og transportministre mødes lørdag i Paris for at drøfte sikkerhedstiltag i kølvandet på det forpurrede terrorangreb fredag på et højhastighedstog mellem Amsterdam og Paris, oplyser det franske indenrigsministerium.

- På mødet vil vi kigge på meget konkrete forslag, siger den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, til radiostationen France Inter blot nogle få timer efter, at den 25-årige marokkaner Ayoub El Khazzani er blevet anklaget for drabsforsøg.

Ayoub El Khazzani steg fredag om bord på højhastighedstoget Thalys i Bruxelles, bevæbnet med et kalasjnikov automatgevær og 270 patroner, en Luger-pistol, en flaske benzin og en hobbykniv.

Den 25-årige kom ud af et af togets toiletter med sine våben, men blev standset på vejen af to amerikanske militærfolk på orlov, deres studerende barndomsven og en 62-årig britisk konsulent.

Mændene er mandag blevet hædret med den franske Æreslegion. De amerikanske soldater vil også blive tildelt en militær fortjenstmedalje for usædvanligt heltemod uden for tjenesten.

I interviewet med den franske radiostation stillede Cazeneuve spørgsmålet, hvorvidt det ville være muligt at implementere en samtidig og koordineret kontrol i alle EU-lande.

- Vi er nødt til at undersøge, om vi kan indføre et system, som gør det muligt at gennemføre mere systematiske tjek i lufthavne og i forbindelse med anden offentlig transport på en mere samordnet måde, siger den franske indenrigsminister.

Blandt de emner, der skal diskuteres er strengere kontrol af de rejsendes dokumenter, tilfældig bagagekontrol og multinationale politifolk om bord i togene. Men der skal også udarbejdes konkrete forslag til fremlæggelse på mødet.

- Det kan lade sig gøre uden at ændre på Schengen-reglerne, sagde Cazeneuve.

Som følge af Schengenaftalen blev grænsekontrollen mellem de deltagende europæiske lande afskaffet.

/ritzau/AFP

Opdateret 26. august 2015 kl. 11:36