Telegram

Jacob Holdt erkender: Jeg har romantiseret i Amerikanske Billeder

Jacob Holdt indrømmer, at ikke alt, hvad der står i klassikeren "Amerikanske Billeder", er lige sandt.
Telegram
14. august 2015 kl. 13:51

Fotografen og foredragsholderen Jacob Holdt indrømmer, at han i bestselleren "Amerikanske Billeder", der har gået sin sejrsgang verden over med sine skildringer af racisme, undertrykkelse og fattigdom i 1970'ernes USA, til en vis grad har pyntet på sandheden.

Det er Weekendavisen, der stiller spørgsmålet, om den berømte danske fotograf overhovedet var til stede under indianernes blodige oprør i byen Wounded Knee i 1973, "da kuglerne fløj hen over mit hoved", som man kan læse i "Amerikanske Billeder".

Jacob Holdt fulgte en gruppe militante indianere, der besatte Wounded Knee og kom i kamp med FBI.

I den engelske udgave af bogen hedder det, at Jacob Holdt sammen med indianerne lå "in trenches in snow and sleet for weeks" og "bullets were whistling over my head" - og i den danske udgave: "Det tog hårdt på mig, når kuglerne fløj hen over hovedet."

- Der blev ikke skudt særligt meget. Det er en romantisering af hele situationen, og den er meget typisk for venstrefløjen dengang. Så dramatisk var det ikke, men sådan blev det beskrevet i verdenspressen, så vi fulgte bare med. Det var måden, vi talte på, siger Jacob Holdt til Weekendavisen.

- Men du var ikke med i skyttegravene i ugevis i sne og slud, spørger avisen.

- Nej, det var den måde, vi snakkede om det på.

- Du var der ikke i ugevis?

- Nej, men det forekom som ugevis. Det var kortere tid, kan jeg se i min dagbog.

- Kuglerne fløj ikke om ørerne på dig?

- Der har muligvis været nogle kugler, der fløj over. De øvede, hvor jeg var.

- Og du var ikke i selve det belejrede Wounded Knee?

- Nej. Indenfor, hvor de lå og skød ud mod FBI, anede jeg ikke, hvad der foregik. Jeg var ikke derinde, jeg havde livet kært.

Jacob Holdt erkender også, at han i en reportage til Kristeligt Dagblad fra Wounded Knee nok har foregivet at have set nogle ting, som han kun havde hørt om.

- Ja, måske, det har jeg åbenbart gjort. Jeg har sikkert tænkt, at hvis det ikke var dramatisk nok, er der ingen, der tager den historie, så der er jeg nok gået lidt over bord for at sælge historien. For at få den i avisen var jeg nødt til at skrive det hele, som om det var selvoplevet.

Weekendavisen har interviewet Jacob Holdt, efter at højrefløjsbloggeren Martin Kasler har taget "Amerikanske Billeder" under ukærlig behandling og hævder, at bogen indeholder oplysninger, som ikke kan passe.

- Jeg giver ham gerne en lille sejr. Lad ham sejre i Wounded Knee. Men alt det andet er sandt, siger Jacob Holdt til Weekendavisen om Martin Kaslers kritik.

/ritzau/

Steffen Gliese

Gud, findes Martin Kasler endnu? Blev han ikke ekskluderet fra Dansk Folkeparti, fordi han var racist?

Jesper Hansen

- Jeg giver ham gerne en lille sejr. Lad ham sejre i Wounded Knee. Men alt det andet er sandt, siger Jacob Holdt til Weekendavisen om Martin Kaslers kritik.

Ha, ha. løgner!