Telegram

Medie: Løkke præsenterer snart sin udenrigskoordinator

Peter Taksøe-Jensen ventes at give et bud på en mere samtænkt dansk udenrigspolitik og præsenteres snart.
Telegram
18. august 2015 kl. 22:01

Det bliver den danske ambassadør i Washington, Peter Taksøe-Jensen, som skal give hele det udenrigspolitiske område et såkaldt serviceeftersyn.

Det bekræfter flere kilder med indsigt i sagen uafhængigt af hinanden over for Berlingske.

For mere end halvanden måned siden erfarede Politiken det samme.

Men nu står det ifølge Berlingske klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil præsentere sit valg en af de kommende dage.

Opgaven bliver at give et bud på en større grad af samtænkning og koordinering af Danmarks udenrigs-, forsvars,- sikkerheds,- handels- og udviklingspolitik.

Lars Løkke Rasmussen sagde allerede før folketingsvalget, at han ville udpege en person til at give udenrigspolitikken et serviceeftersyn.

- Hvis jeg bliver statsminister, har jeg tænkt mig at bede en erfaren, respekteret person med internationalt udsyn om at give sit samlede strategiske bud på en koordinering eller en samtænkning af forsvarspolitikken, udenrigs- og sikkerhedspolitikken, handelspolitikken og bistandspolitikken, sagde Lars Løkke Rasmussen dengang til Politiken.

Politikere, flere eksperter samt stemmer i den eksport­orienterede del af erhvervslivet slog på tromme for, at ideen om en udreder blot var valgflæsk.

Men udredningen kom med i regeringsgrund­laget, som Lars Løkke præsenterede efter valgsejren i juni.

Ifølge de officielle planer skulle Peter Taksøe-Jensen skifte ambassadørtilværelsen i Washington ud med et tilsvarende job i Indiens hovedstad, New Delhi.

Det skulle ske i forbindelse med udenrigstjenestens omfattende rokade i august.

Peter Taksøe-Jensen er blandt andet kendt for at have haft en central placering som chef for det kontor, der udarbejdede det afgørende notat om det "juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak", da Danmark i 2003 besluttede at tilslutte sig invasionen i Irak.

/ritzau/

Jamen dog - hvad skal AFR så lave?