Regeringen vil spare milliarder på uddannelse

Regeringen lægger op til at skære 8,7 milliarder kroner på uddannelsesområdet over fire år.
28. august 2015 kl. 22:56Opdateret 29. august 2015 kl. 08:16

Landets gymnasier, universiteter og øvrige uddannelsessteder skal spænde livremmen ind i de kommende år, skriver Politiken lørdag.

Efter at uddannelsesområdet i årevis har været friholdt sparekravet på to procent i det offentlige - kendt som grønthøstermetoden - varsler Venstre-regeringen nu omfattende besparelser i uddannelsessektoren.

De næste fire år skal hver institution spare to procent om året, hvilket betyder, at uddannelsesområdet skønnes at få 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed, skriver Politiken.

- Selvfølgelig har det konsekvenser. Men der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for ligesom alle andre områder, siger uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), der skal finde 3,3 milliarder kroner på sit område, til Politiken.

Præcis hvor sparekniven skal ramme, overlader regeringen til rektorerne, men regeringens to ministre på området mener, at der er store beløb at hente ved at undervise mere, købe klogere ind og skære i bureaukrati.

Ud over folkeskolen, som er kommunernes ansvar, vil regeringen kun frede basismidlerne til forskning og erhvervsgrunduddannelserne.

Børn og unge-minister Ellen Trane Nørby (V), som skal effektivisere for 5,4 milliarder de næste fire år, mener, at det vil blive modtaget med forståelse blandt studerende og undervisere.

- Nej, jeg tror bestemt ikke, at alle bliver glade, men med den økonomiske situation, vi står i, så er vi nødt til at bruge vores skattekroner mere effektivt. Det er nødvendigt for at sikre vækst og et reelt opsving i Danmark, så der også er arbejde at få, når man som ung er færdig med sin uddannelse, siger hun til Politiken.

Ifølge de to ministre er det for tidligt at tale om fyringer, men antallet af studiepladser på de videregående uddannelser vil givetvis falde, siger de.

Milliardbesparelser på uddannelse var ikke noget, Venstre lagde stor vægt på under valgkampen, men ministrene afviser, at vælgerne kan føle snydt.

- Enhver borgerligt og liberalt tænkende i det her samfund vil være glad for, at man forsøger at indrette sin offentlige sektor så effektivt som overhovedet muligt, siger Ellen Trane Nørby til Politiken.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Jørn Pedersen

En sikker vej til at ændre Danmarks status er at reducere uddannelserne.
Hvis det bliver som i USA, så en stor del er analfabeter og en endnu større del er funktionelle analfabeter, så håber jeg, at rigtig mange vil fortryde valget af Venstre.
Hjorten kender ikke andet end at spare, han kunne aldrig finde på at investere i fremtiden.

Hjorten forstår ikke så meget, han sveder og taber papirerne!

Gert Romme, Karsten Aaen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Hvis Danmark skal klare sig, så skal man investere i uddannelse, det er vejen frem.

lars abildgaard, Gert Romme, Karsten Aaen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Usigeligt dumt og fattigt.

At de ikke kan regne den ud i det parti, behøver da ikke betyde alle andre skal blive dummere???

Mon det er et forsøg på at skaffe flere vælgere??

Andetsteds står der, at ungerne skal lære tysk. Og hvor er tysklærerne henne?
Det går ufatteligt godt i Danmark.

Herman Hansen

Ja, nu kommer alt det Venstre hændigt undlod at fortælle under valgkampen gemt bag en hissig debat om kontanthjælpsmodtagere og flygtning.

Claus Hjort Frederiksen har i dag bebudet et lønniveau i Danmark som det er i Tyskland, hvor 10% af lønmodtagerne betegnes som working poor og 15% af befolkningen lever under fattigdoms grænsen. Til gengæld kan du blive klippet for 7,77 euro hos frisøren.

...Mon ikke Mette Frederiksen's arbejderparti Socialdemokraterne er med på den :-(

Løftebruddene står i én lang kø ned ad trappen i Statsministeriet. Tænk om gentlemen of the press ville være lige så hurtige på aftrækkeren med at råbe "løftebrud" efter løkke, som de var da Thorning begik dem.

Man kan vel ikke tale om løftebrud, når der ikke er afgivet nogen løfter.

Pressen, borgerne og de politiske modstandere har sovet i valgkampen, hvis de i dag mener, at regeringens politik er forkert.

Og så har jeg i øvrigt endnu ikke forholdt mig til, om det er godt eller skidt, at der skal spares på uddannelserne.