Enhedslisten: Løkke bør straks acceptere flygtningekvote

Trods retsforbeholdet bør regeringen melde klar til at tage sin del af de 160.000 flygtninge, EU vil fordele.
9. september 2015 kl. 15:51

Enhedslisten opfordrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til straks at meddele EU, at Danmark er klar til at tage sin forholdsmæssige andel af de 160.000 flygtninge, som kommissionsformand Jean-Claude Juncker kræver, at EU-landene fordeler mellem sig.

- Jeg håber, at andre partier vil bakke op om den opfordring, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Juncker opfordrer EU-landene til at acceptere en tvungen fordeling af 160.000 flygtninge her og nu og et permanent system til fordeling af flygtninge under fremtidige kriser.

- Det vil være fantastisk godt, hvis Europa kan blive enig om at fordele 160.000 flygtninge, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er til gengæld skuffende, at EU-Kommissionen stort set ikke planlægger, at Europa skal foretage sig noget i forhold til at støtte de nærområder, som løfter mere end 90 procent af flygtningeopgaverne.

Ønsket om en fælles fordeling af flygtninge på tværs af EU-landene får dog ikke Enhedslisten til at anbefale, at Danmark dropper sit retsforbehold.

Johanne Schmidt-Nielsen påpeger desuden, at asylpolitikken specifikt er undtaget fra den såkaldte tilvalgsordning, som danskerne skal stemme om til december.

Enhedslisten ønsker en mellemstatslig aftale, hvor EU-landene aftaler at fordele flygtningene. Det nuværende system, der bygger på Dublinforordningen, er partiet nemlig ikke tilhænger af.

Det tilsiger, at asylansøgeres sager skal behandles i det første EU-land, de kommer til.

- Dublinforordningen går i princippet ud på, at de lande, der tilfældigvis har Europas ydre grænser, skal håndtere hele flygtningeproblematikken. Det er både urealistisk og uretfærdigt.

- Der er i den grad brug for en fordelingsnøgle, som både bør tage udgangspunkt i de enkelte landes størrelse og deres økonomiske formåen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dette er helt klart en EU-opgave, og opgaven er absolut mulig, hvis man vil. Og det ved danske politikerne ganske godt.

Hvis der f.eks. kommer 250.000 flygtninge til EU, hvilket vi langt fra er oppe på nu, udgør de faktisk kun 0,0494% af EU´s befolkning - eller 1 flygtning for hver 2.023 EU-borger. Og hvis de skal have samme levestandard som EU´s befolkning i gennemsnit, vil de i gennemsnit koste hver af os 117,23 DKK om året, indtil de selv tjener penge, og betaler skat.

Desuden vil de forbruge varer og tjenester for stort set alle disse penge, og vil på denne måde sætte gang i økonomien, og skabe arbejdspladser.

Og i øvrigt vil hovedparten af de 117,23 DKK meget hurtigt havne nede i statskassen igen i som moms, skatter og punktafgifter.

Så sig ikke, at denne opgave er umulig. Men formentlig er det viljen hos dem der har destabiliseret den fine etniske struktur i Iraq og nabo-områder, der mangler. Det var i hvert fald ikke Tyskland og Sverige.