EU-formand: Vi skal genvinde kontrol med vores grænser

EU-præsident Donald Tusk siger før topmøde, at millioner af potentielle flygtninge kan være på vej mod Europa.
23. september 2015 kl. 16:16Opdateret 23. september 2015 kl. 16:46

EU må genvinde kontrollen med sine ydre grænser - ellers giver det ingen mening at tale om en fælles europæisk flygtningepolitik.

Det siger EU-præsidenten, Donald Tusk, få timer før han skal lede slagets gang på et hasteindkaldt EU-topmøde i Bruxelles, hvor stats- og regeringscheferne efter planen skal fokusere på, hvordan de kan bremse flygtninge- og migrationsstrømmen mod Europa.

- Det vigtigste spørgsmål, vi skal stille, er, hvordan vi kan genvinde kontrollen over vores ydre grænser. Ellers giver det ingen mening at tale om en fælles europæisk flygtningepolitik.

- Det er Schengen-samarbejdet og den europæiske ånd, der er på spil i aften, siger Donald Tusk.

EU-præsidenten opfordrer til, at landene holder op med at tale om, at der kommer tusinder af flygtninge til Europa. Det rigtige tal er millioner.

- Konflikten i Mellemøsten, særligt i Syrien og Irak, vil ikke slutte inden for en overskuelig fremtid. I dag taler vi om millioner af potentielle flygtninge, som forsøger at komme til Europa. Ikke tusinder, siger han.

- Efter mine besøg i flygtningelejre i nærområderne gik det op for mig, at landene der ønsker vores hjælp til at løse deres flygtningeproblemer. De tænker ikke på, hvordan de kan hjælpe os med vores. Det er derfor sandsynligt, at flere flygtninge vil komme igennem deres lande, fordi de føler sig inviteret til Europa, siger Tusk.

EU-præsidenten håber, at onsdagens topmøde vil ende med beslutninger, som på kort sigt vil dæmpe tilstrømningen af flygtninge.

- Vi skal give mere hjælp til flygtninge i regionen gennem World Food Program. Vi skal hjælpe mere i nærområderne, det vil sige Tyrkiet, Jordan og Libanon, men også andre lande, siger Tusk.

Han vil omgående have styrket EU's ydre grænser gennem grænseenheden Frontex og politisamarbejdet Europol. Det vil ikke slutte krisen, men de er alle nødvendige skridt i den rigtige retning, mener han.

- I dag må vi forberede en konkret plan, som kan afløse det kaos og de skænderier, som har præget de seneste uger. Det skal være en fælles plan, og ingen vil blive stemt ned, siger Donald Tusk.

Dermed hentyder han til, at topmødet finder sted dagen efter, at EU-landene med stort flertal har besluttet at gennemtvinge en fordeling af 120.000 flygtninge i Europa trods voldsomme protester fra flere østeuropæiske lande.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Indfør omfattende grænsekontrol på lande grænsen til Tyrkiet fra Grækenland og Bulgarien. Den er samlet set ca. 275 km lang. Og indfør omfattende grænse patruljering i det Ægæiske hav...

EU kan i længden ikke holde til det's ydre grænser står piv åben. Det siger nærmest sig selv, at hvis dette fortsætter vil det sætte millioner af flygtninge og ikke mindst økonomiske emigranter i bevægelse mod EU.