Klimaminister: Grøn omstilling går lidt ned i tempo

Retningen er uforandret, men vi skal lette foden lidt fra speederen, siger minister efter kritik af spareplan
1. september 2015 kl. 13:16Opdateret 1. september 2015 kl. 14:47

Danmark har uforandret kurs mod grøn omstilling, fastslår klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), efter at det er kommet frem, at regeringen har planer om store besparelser på miljø- og klimaområdet.

Samlet set er der overvejelser om at spare 340 millioner kroner frem til 2019, fremgår det af lækkede papirer, som dagbladet Information har omtalt tirsdag.

Læs også: Regeringen vil spare 340 mio. på miljø og klima

Lars Christian Lilleholt understreger, at han ikke kan kommentere de konkrete oplysninger i de fortrolige papirer. Men bliver besparelserne til virkelighed, betyder det ikke, at den grønne omstilling er opgivet, fastslår han.

»Det er da klart, at hvis man afsætter færre penge, vil der være områder, hvor man lige er nødt til at lette foden fra speederen et øjeblik, men retningen bilen kører i vil være den samme,« siger ministeren.

Både oppositionen i Folketinget og brancheorganisationen Dansk Energi frygter, at besparelserne kan skade dansk eksport og dermed koste arbejdspladser. Men det, mener ministeren, er alt for tidligt at sige noget om.

»For mig er det afgørende, at vi fortsætter med den grønne omstilling, og det bliver der ikke stillet spørgsmålstegn ved,« siger Lilleholt.

»Vi har sat os nogle langsigtede mål frem mod 2050, om at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler, og vi skal op på en CO2-reduktion på mellem 80-95 procent i 2050. Det langsigtede mål står vi inde for,« fastslår han.

Når Danmark skal være ’uafhængig’ af fossile brændsler betyder det ikke, at de fossile brændsler skal lyses helt i band, lader han forstå. Danmark skal i 2050 producere så meget vedvarende energi, at vi kan forsyne Danmark med vedvarende energi.

»Der kan godt være perioder, hvor vi bliver nødt til at importere energi for at sikre, at vores energiforsyning er stabil. Hvis vi eksporterer en tilsvarende mængde, er vi samlet set uafhængige af fossile brændsler,« forklarer han.

»Der kan også være dele af vores erhvervsliv, der fortsat har behov for at bruge naturgas i produktionen, og det skal der være plads til. Jeg skal heller ikke kunne afvise, at der vil være en bil eller to, der kører på olie, benzin eller diesel i 2050. Men retningen er uforandret.«

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klimaet har menneskene ingen indvirkning på. Kun Gud bestemmer alt på denne jord, mener Lars Christian Lilleholt.

Husk regeringen går ind for vækst i vandkanten. Det ender med et soppebassin!

Dorte Sørensen

I valgkampen blev Løkke Rasmussen spurgt om der ville blive brugt færre penge på klima og miljø. Løkke sagde, at det ville en kommende Venstre ledet regering ikke? Om det er en løgn eller løftebrud giver desværre det samme resultat.

Calle Hansen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

...hamstring af nedskæringer til senere udlodning som sænkning af de riges skattemæssige samfundsbidrag. Venstre har taget arbejdstøjet på.

Jørgen Steen Andersen, Ole Henriksen, lars abildgaard, Anne Eriksen og John Christensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Venstre ser ikke ud til at være klar over, at det i stor udstrækning vil være indenfor vedvarende energi og renere mad, udviklingen vil foregå de næste mange år. Men Venstre vil gerne koble Danmark af denne produktion og reducere antallet af arbejdspladser i Danmark. Venstre vil gerne sende så mange arbejdspladser som muligt ud af Danmark, det er for dyrt at have dem her. Så alt det, der kan skabe en god udvikling i Danmark skal have trukket tæppet.
Hvem Venstre har aftaler med i den sammenhæng ved jeg ikke.
Dansk landbrug er på vej ned, hvilket skyldes, at især Arla og Danish Crown mener, at Danmark er et godt sted at masseproducere madvarer.
Fremtiden for dansk landbrug ligger indenfor specialiteter, renere madvarer (der ikke fremprovokerer allergi), madvarer med mere indhold og smag end i de sydlige lande. Jeg kan blive ved. Man dansk landbrug skal ikke have tilskud, men producere på en holdbar basis. Produktformlen skal være "lidt men godt".
De ressourcer, Danmark har her og nu, er know how. Det skal vi bygge videre på. Øg investeringen i gode og tidssvarende uddannelser indenfor fremtiden, der er og bliver: Vedvarende energi og rene, sunde madvarer.

Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det ser virkelig ud til, at Venstre er stået af udviklingstoget for flere generationer siden.
CHF sidder på pengekassen og mener, at det der er sparet er tjent (det dør man af).
LLLR ser ikke ud til at have antennerne ude, så han ved, hvad der sker. Det kommer også udsagn om, at han ikke er særlig vellidt, så hans netværk er utrolig begrænset til: Søren Pind, Inger Støjberg etc. etc.

Alan Strandbygaard, Troels Brøgger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar