Kritik: Regeringen kaster røgslør over fattigdom

Regeringen beskyldes for at ville skjule, at der bliver flere fattige, når fattigdomsgrænsen afskaffes
14. september 2015 kl. 10:31Opdateret 14. september 2015 kl. 13:15

Regeringen vil skjule, at der bliver flere fattige i Danmark.

Frelsens Hær og Red Barnet kritiserer socialminister Karen Ellemanns (V) beslutning om at afskaffe den officielle fattigdomsgrænse.

Læs også: Regeringen skrotter national fattigdomsgrænse

For når grænsen forsvinder, flyttes opmærksomheden væk fra de børn og voksne, som i dag lever i fattigdom.

Samtidig bliver det nemmere for regeringen at skjule, at antallet vil stige.

- Det er en trist dag for de fattige. Grænsen er vigtig, fordi den hjælper til at holde politikerne fast på, om udviklingen går den rigtige vej, siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær til Ritzau.

Han mener, at afskaffelsen bunder i, at regeringen ønsker at kaste et røgslør over, at der med indførelsen af en række lavere ydelser vil blive flere fattige.

- Blandt andet vil den nye integrationsydelse skabe mere fattigdom. Det kan regeringen skjule ved nu at afskaffe grænsen, siger Lars Lydholm.

I 2013 fastsatte daværende socialminister Karen Hækkerup (S) skillelinjen mellem at være fattig og mindrebemidlet til en indkomst på 103.500 kroner om året og en formue på ikke over 100.000 kroner.

De seneste opgjorte tal viser, at der i 2013 var cirka 40.000 fattige i Danmark, svarende til 0,7 procent af befolkningen. Heraf er knap 7300 børn.

På børnenes vegne kalder konstitueret generalsekretær Jonas K. Lindholm i Red Barnet beslutningen et kæmpe tilbageskridt.

- Det faktum, at vi har haft en grænse, har gjort det nemmere at diskutere børnefattigdom. Regeringen har været forpligtet til hvert år at offentliggøre tallene, og dermed har vi vidst, hvem de fattige er, og hvor de bor.

- Det har givet et afsat for at diskutere, hvordan vi bedst kan hjælpe. Desuden er det blevet muligt at vurdere, hvilke indsatser der virker, siger Jonas K. Lindholm til Ritzau.

Han mener, at det er tankevækkende, at grænsen afskaffes umiddelbart efter, at ydelsen til nyankomne flygtninge er sat ned til halve.

- Det vil betyde, at der bliver flere fattige. For regeringen er det belejligt, at stigningen ikke vil kunne måles, siger Jonas K. Lindholm.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

erik mørk thomsen

Da den såkaldte fattigdomsdebatten, aldrig har taget hensyn til, hvor man bo, kan den ikke bruges til noget.
Hvad koster det at bo, mad o.s.v, stor forskel på København og Thy f.eks.

Der er den økonomiske fattigdom - og så den åndelige.
Dette er et glimrende eksempel på den sidste...

Hanne Ribens, Espen Bøgh, Per Hansen, Holger Madsen, lars abildgaard, Flemming Berger, Mads Berg, Per Klüver, Tue Romanow, Freddy Andersen, Wilhelm May, Britta Hansen, Jens Jørn Pedersen, Niels Duus Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Endnu et skridt mod Venstres mål, at der indføres en mindste løn på 70 kr. i timen i Danmark.

Rasmus Kongshøj, Poul Sørensen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Kender en del "fattige" der har stemt på DF, håber at de føler sig røvrendt! Men Karen Elleman hun aner jo ikke hvilke konsekvenser det har at være fattig, hvad skulle man forvente af en "hattedame,"
der kan købe hvad hun har lyst til og aldrig kommer til at mangle noget? Sørgeligt men forventeligt!

Rasmus Kongshøj, Per Klüver, kjeld jensen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Men alt i alt, så virker det som om, at regeringen er ved at afvikle Danmark! Der er ikke andet end forringelser og besparelser på programmet! Jeg tænker, at Danmark i virkeligheden bliver styret fra Vester Voldgade!

I flere år har Venstre fortalt, at fattigdomsgrænser ikke kan bruges ti noget som helst, men vi har ikke hørt en lyd om hvad det så er, Venstre foreslår i stedet for. Ingenting velsagtens, fordi de kommer aldrig med et alternativ.

Ellemann har da ret i, at fattigdom ikke kun måles på årsindtægten, men denne er nu en ganske fortræffelig rettesnor for, hvordan den enkelte er stillet i forhold til det løn- og prisniveau, der gælder i samfundet som helhed.

Det vil være nyttigt om også andre paramtre inddrages, derom giver Ellemann ikke noget bud, er det fordi hun ikke har noget bud derpå?

Det er i grunden tankevækkende, at man i den liberalistiske ideologi må ty til undertrykkelse af de "svages" stemmer, for selv at få frihed til at handle uden dårlig samvittighed. Ganske åbentlyst lukker de Iraqkommissionen, pensionskommissionen og nu oplysninger om fattigdom i vores eget land. Nå ja, hvor mange flygtninge, der kommer i øjeblikket, ved de jo heller ikke, om de vil fortælle.
Udover at også dokumenter og skattelister m.v forsvinder i en lind strøm, og det faktum, at kun blå blok stemmer for, iøvrigt som noget af det eneste, de er enige om. Kald mig bare overhysterisk, men så har jeg misforstået demokratiets grundvilkår.

Estermarie Mandelquist, Rasmus Kongshøj, Thomas Christensen, Espen Bøgh, Peter Wulff, Per Hansen, Flemming Berger, Per Klüver, Ib Christensen, kjeld jensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg får mindre og mindre respekt for den "bette" regering. De andre partier har grund til røde ører. At vælge LLLR til forhandlingsleder og nu??? !!!

Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

En "fast grænse" synes umiddelbart praktisk, men man kan da fint klare sig uden.

NGO'erne kan nemt beregne hvor mange mennesker , der lever under et bestemt beløb, og det står så frit for NGO'erne at "sætte sig sammen" og fastlægge en grænse , som derefter ( i manhgel af en officiel grænse) vil vinde status som fattigdomsgrænsen i Danmark.

Det kan blive et "selvmål" for ministeren , hvis hun fremover i medierne ved diverse lejligheder måske skal til at kommentere på en uofficiel af NGO'erne i fællesskab valgt grænse ?

Lidt spydigt sagt, så må en af NGO'erne i privat regi i fællesskab valgt fattigdomsgrænse da være sagen for Venstre - private vurderinger er jo i liberal optrik mere troværdige end offentlige vurderinger ?

Olav Bo Hessellund

Regeringens beslutning om at fjerne fattigdomsgrænsen, dvs. usynliggøre hvor mange fattige, vi har i vores såkaldte velfærdssamfund, siger jo alt om, hvilken SLAGS regering, vi har - hvis nogen skulle være i tvivl.

Dorte Sørensen

Det undre mig ikke at Karen Ellemann vil afskaffe fattigdomsgrænsen.
I Folketingets debatterne under OVK ved beslutningsforslagene fra oppositionen om at indføre en fattigdomsgrænse sagde KE, at der INGEN fattigdom var i Danmark og derfor var der ikke brug for en fattigdomsgrænse.

I følge neoliberal ideologi vil Venstre erstatte en fattigdomsgrænse med en rigdomsgrænse. I næste uge vil Venstre derfor stille konkret forslag til en rigdomsgrænse på en formue på 5 mio kr og en årsindkomst på 1 mio kr.

Jo flere der ligger over denne grænse jo bedre er samfundet. Derfor skal antallet af rige nu måles for at synliggøre hvor godt et samfund vi har.

Antallet af fattige skal i følge Venstre slet ikke måles for det giver et negativt billede af samfundet.

"Antallet af rige er et bedre og mere positivt udtryk for vores dejlige samfund end antallet af fattige", udtaler Venstres ordfører.

For at få endnu flere over rigdomsgrænsen vil Venstre også i næste uge stille forslag om at sænke topskatten.

Rasmus Kongshøj, Espen Bøgh, Flemming Berger, lars abildgaard og Peter Jensen anbefalede denne kommentar

Mads Kjærgård. DF vælgere har ingen grund til at føle sig røvrendt af at fattigdomsgrænsen bliver fjernet, DF har altid været imod grænsen og stemt imod den i folketinget.
Hvis DF vælgere skal føle sig snydt, så er det af de medier der tillader DF at give et billede af deres politik i pressen, samtidig med at de stemmer anderledes i folketinget. Jeg kender flere DF vælgere der f.eks. tror at DF er imod EU.

Rasmus Kongshøj, Vibeke Hansen og Per Hansen anbefalede denne kommentar

Karen Ellemann siger og jeg citere " I bund og grund mener jeg, at vores ydelsessystem, altså ydelsen til mennesker, der står udenfor fællesskabet, den har en passende størrelse. Fokus må og skal være, at man får sig en uddannelse og får sig et job." Så handicappede står uden for fællesskabet Karen Ellemann!!!
Jeg ved ikke hvem eller hvad der er Karen Ellemanns hjerne, men den/det forsøger at manipulere hende ud af politik ... efter mit skøn.

Ud over at man opnår at skjule fattigdommens omfang i Danmark; en økonomisk fattigdom som typisk avler også kulturel fattigdom (set i magtelitens eget systembevarende inklusionsperspektiv); så opnår man at fattigdomsbekæmpelse bliver en indsats uden anker, uden mål og med ... og ergo et slag i luften som dermed blot er nogle røde lejesvendes ideologiske sværmeri.

Det er i øvrigt en kende tragikomisk at høre Pernille Rosenkrantz-Theil på landsdækkende tv tale om at se fattigdommen 'direkte i øjnene'; for det første fordi den foregående regering jo øgede uligheden i Danmark (hvilket reducerer den sociale mobilitet) og for det andet fordi man ikke løser fattigdomsproblemer ved at stirre på de fattiges situation, men ved at ændre på fordelingspolitikkerne. Pernille Rosenkrantz-Theil viser dermed at Socialdemokratiet og den såkaldt røde blog(!) repræsenterer en management-tilgang, hvor det handler om at gøre noget ved de fattige; aktivere og involvere dem, ansvarliggøre dem på en 'positiv' måde. Give incitament til dit, dut, dat og missemiavkat.

Rasmus Kongshøj, Thomas Christensen, Mads Kjærgård, lars abildgaard, Flemming Berger, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Olav Bo Hessellund, Aksel Gasbjerg og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Det må stadigvæk være rådehed beløbet, der er det vigtigste.
Altså, hvad har man tilbage, må de faste udgifter er betalt.
Husleje, el, vand, varme, m.m.
Her har nogle kommuner brugt den såkaldte fattigdomgrænse, til at nægte folk hjælp, idet de påstår, da folk har over den grænse, kan de ikke være fattig, uden at de så ville se på, hvad har folk tilbage, når de f.eks. har betalet husleje m.m.

At fjerne fattigdomsgrænsen, er fascistisk matematik. Detaljerne bliver banket flade i nødvendighedens politiske navn. Endnu et figenblad er blevet fjernet fra den neoliberale regerings garderobeskab.
Mens overklassen er på vej imod sit mål på toppen, hvirvles underklassen nedad imod kaos og ragnarok.
Mens den ene arm har travlt med at sælge alt og bruge skatteborgernes penge på krige og beskyttelse af skattelister, afleder den anden arm opmærksomheden fra denne manøvre, ved at det i globaliseringens navn er en forbrydelse at være fattig, og endnu værre hvis man protesterer derimod (hvis man ikke kan udrydde fattigdommen, så kan man udrydde de fattige ved at fokusere på at fattigdom er socialt relateret og derfor intet har med økonomisk rådighedsbeløb at gøre).
DF skuffer igen fælt. Har lige hørt Nødgaard udtale i lokal-radioen at fattigdom ikke er økonomisk betinget, men snarere socialt ?

Det vil kræve en meget nyskabende form for strukturtilpasning, hvis man skal afskaffe underklassens fornemmelse for sult, ved at overlade sultfornemmelse til de riges grænseløse appetit.

Rasmus Kongshøj, Peter Wulff, Flemming Berger, Katrine Visby, Anne Eriksen, Bill Atkins, Poul Sørensen og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar

Regeringen er kynisk bevidste om at der vil komme flere fattige under deres regering.
Deres politik er at skabe større ulighed og mere armod.

De vil bare hverken se, høre eller komme i berøring med det.
De vil blive nødt til at gardere sig i armerede rigmandsghettoer.

Det der typisk sker når uligheden vokser i et land, er at der kommer mere kriminalitet, mere uro, hærværk, protester og oprør.
Man kan bare håbe på at folk ikke vil ties ihjel og kues, og at der kommer et massivt opgør med den neo-facistiske politik de ligger for dagen.

Rasmus Kongshøj, Poul Sørensen, Peter Wulff, erik mørk thomsen, Per Hansen, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Når hele tiden skal gå med at overleve dagen og vejen er der ingen tid til at overveje noget så uvigtigt som demokrati og stemmeret.Se blot på England hvor andelen af unge der stemmer er raslet ned under både Labor og Tory regimerne.
Og pludselig kommer der en Corbyn der vinder stort,at det så kommer som en overraskelse for de etablerede er overraskende.

Per Hansen, lars abildgaard, Flemming Berger, Carsten Mortensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja ja, mange DF vælgere jeg kender, som er "fattige" tror i ramme alvor at DF er på deres side, så tror også, at den lille detalje om hvordan DF rent faktisk stemmer, er gået hen over deres hoveder. Men nu kan de jo få syn for sagen! Det var i hvert fald en ting, der ikke var løgn i valgkampagnen, "en stemme på DF er en stemme på Løkke" Men hvem er det så egentlig, at DF repræsenterer? Fremmedhaderne? Er det så enkelt?

Mads Kjærgård

Man er fattig hvis man hele tiden roder rundt nede i bunden af Maslows behovspyramide, fordi det at skaffe til dagen og vejen fylder så meget, at man ikke kan komme videre!

Poul Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Peter Wulff og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Hvor er det dog nogle "Flinke", damer, dem der i Venstre. Her gavner kønskvoteringen vist ikke meget, mod hjerteløshed.

Jeg ved ikke om man i Venstres værdipolitik er optændt af skadefryden, en tanke der ufrivilligt dukkede op, da jeg læste om dette tiltag igen, for nyt er det trods alt ikke, men en gentagelse fra den tidligere V, K og O regering.

Hvor DF er i den sag er i øvrigt ganske interessant, for i den forrige regering havde de intet imod det samme udspil, så det kan med sindsro siges, at de deler ligegyldigheden overfor fattigdommen med V og K, for det må jo være en værdipolitik de deler med disse partier.

Netop det at støde mennesker ud af samfundet er åbenbart blevet en meget stor del af Venstres værdipolitik, siden den gentages i den ny Venstre regering, og oveni købet med DF som bagstopper, ligesom i den forrige regering.

I den forrige V, K og O regering var Claus Hjort Frederiksen bl.a. arbejdsminister, og hans mantra dengang var; "at sørge for arbejdskraften var til rådighed for arbejdsgiverne", - men samtidig ikke et ord om de arbejdspladser der også skulle være til rådighed for arbejdstagerne!?

Desuden huskes han også for alle de indførte kontroller af de ledige, nærmest som straf for deres ledighed, men ikke nok med det også beskæringen af adgangen til kurser huskes også fra den tid.

Det sidste er især vigtig, når der netop dengang var personer der ville have opnået et fast arbejde efter et kursus, betalt af AF, fordi arbejdsgiveren havde givet bindende tilsagn om jobbet under forudsætning af denne "omskoling/efteruddannelse" af den ledige.

Det blev i stedet en politisk hindring i at få relevante ledige med tydelig og klar jobudsigt i job, så den ledige i stedet blev fasthold i sin ledighed, hvilket var nærmest vanvid, når ikke blot muligheden for et fast job var givet på forhånd.

Derfor binder tanken sig om venstres værdipolitik sig også lettere til den tanke, at det handler mere for venstre at skabe grupper der kan udstødes og politisk retorisk skældes ud på, som de skyldige for situationen, hvilket også blev udnyttet ganske hensynsløst i den forrige regering, da man retorisk udråbte såvel de ledige som efterlønnerne og førtidspensionister som, samfundsnassere overfor resten af befolkningen, i en særdeles indsmigrende indpakning med ordene; "raske mennesker der går derhjemme".

Dagens Venstre og deres værdipolitik er krystalklar, flere skal sættes udenfor samfundslivet, og blive værdiløse, - og ikke som en udgift for staten og de andre skatteborgere, så må åndsfriheden lide og selv ikke grænsen for analfabetismen vil de overskride for den fattigste, for jo længere ned de kommer i ånden, - des mindre har de brug for lærdom, og kan derfor også tåle analfabetismen.

- Vi kan takke DF for deres medvirken hertil, men ikke alene for LA er også med på ideen, som vist passer visse bankfolk ganske udmærket.

Så degenereret og brutal er venstre menneskeuværdige og -fjendske værdipolitik efterhånden blevet, hvilket er politisk uværdigt i et land som Danmark med så stolte traditioner i demokratiet og udviklingen tilbage fra dengang kongen(vist Frederik d. IV) besluttede, at almuens børn skulle lære at læse, skrive og regne, og det skulle ske i Rytterskolerne rundt omkring i Danmark.

De tidligere så medmenneskelige venstrepolitikere som Hartling vender sig sikkert i graven over, at se hvor fattig venstres værdipolitik er blevet på det medmenneskelige og empatiske område.

Herman Hansen, Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar

Ja, intet liberal konkurrencesamfund uden de overflødige. En gruppe, som er voksende i flere Europæiske lande lande som f.eks. Stor Britanien og Tyskland. I Tyskland er der i dag 15% af befolkningen som betegnes som fattige, mange er "working poor", som må supplere et eller flere jobs op med Hartz IV (social hjælp) for at kunne opretholde livet ligesom vikar jobs (også faglærte) med 45% mindre i løn end de fast ansatte bliver mere og mere udbredte.

...Der er ikke længere plads til alle i al ubemærkethed. Velkommen til det nye Danmark. De overflødige er ved at blive realiseret.