Telegram

Louisiana tilbagetrækker materiale fra Jacob Holdt

Endnu en historie fra bogen "Amerikanske Billeder" viser sig nu at være ukorrekt.
Telegram
3. september 2015 kl. 20:06

Kunstmuseet Louisiana trækker undervisningsmateriale med fotograf, forfatter og foredragsholder Jacob Holdt tilbage, efter Weekendavisen kan afsløre usandheder om endnu en historie i bogen "Amerikanske Billeder" af Jacob Holdt.

Det drejer sig om interviews i 1970'erne med den påståede 134-årige tidligere slave Charles Smith, som optræder i bogen såvel som i lysbilledshowet.

Allerede i starten af 1980'erne, blev Holdt bekendt med, at Smith var en kendt lystløgner og langt fra 134 år gammel, men ikke desto mindre beholdt han historien i samtlige senere oplag af bogen og i sit foredrag, skriver Weekendavisen.

Den "134-årige eksslave" var også en del af Jacob Holdts udstilling på kunstmuseet Louisiana i 2009-10, og han optræder i museets undervisningsmateriale til landets skole- og gymnasieelever.

Men det får nu en ende, forklarer direktør på Louisiana Poul Erik Tøjner til Weekendavisen:

- Vi har været i god tro - men som oplysningsinstitution kunne vi ikke drømme om at sidde en sådan afsløring overhørig, hvorfor undervisningsmaterialet hermed udgår af cirkulation, siger han.

Jakob Holdt forsvarer historien om "eksslaven" til Weekendavisen, og understreger, at hans lysbilledshow aldrig var "objektiv journalistik, men en personlig rejseberetning sådan som jeg havde oplevet det hele som vagabond".

Weekendavisen har tidligere i år konfronteret Jacob Holdt med en scene fra "Amerikanske Billeder", hvor forfatteren beskriver et indianer-oprør i byen Wounded Knee i 1973, som han har erkendt er overdramatiseret.

/ritzau/

I er da for Helvede et kunstmuseum - et hjem for den gode historie. Denne jagt efter en smal sandhed er virkelig både forrykt og usmagelig.

Anders Sørensen

Hahaha, "Allerede i starten af 1980'erne, blev Holdt bekendt med, at Smith var en kendt lystløgner og langt fra 134 år gammel"

Seriøst? Er kriteriet for optagelse på et kunstmuseum, at man skal være sanddruelig? Har det indtil Weekendavisens mellemkomst været et afgørende kriterie, at vedkommende var 134 år gammel?

Jeg er helt rundt på gulvet af latter, der er en million år gammel.

Nu præsenterer Holdt jo selv "American Pictures" som en dokumentarbog, men jeg bliver virkelig skuffet hvis det også viser sig, at han aldrig har mødt Burt Bacharach og Ted Kennedy.