Telegram

Lykketoft om kommissær-job: Thorning har gode chancer

Med sin erfaring og internationale forbindelser vil Helle Thorning være en god flygtningehøjkommissær for FN.
Telegram
4. september 2015 kl. 15:01

Helle Thorning-Schmidt (S) har gode chancer for at blive valgt til posten som flygtningehøjkommissær for FN.

Det vurderer partifællen Mogens Lykketoft, der netop selv har indtaget en toppost i FN-systemet som formand for FN's Generalforsamling i New York.

- Jeg vil da være glad, hvis en fremtrædende dansker kan få den position igen, siger han til Ritzau.

- Vi har jo haft den under Poul Hartling i 70'erne. Og jeg mener, at der er gode chancer.

Mogens Lykketoft understreger, at han jo ikke ved, om der er andre og lige så velkvalificerede kandidater, der spøger i kulissen.

- Når man kommer med en baggrund som tidligere statsminister i Danmark, så har man gode chancer. Men jeg ved ikke - og det tror jeg heller ikke, at hverken Helle Thorning eller Lars Løkke Rasmussen gør - om der er andre kandidater med den baggrund.

Spørgsmål: Hvad mener du, at Helle Thorning-Schmidt vil kunne bidrage med til posten som flygtningehøjkommissær?

- Hun har haft en stor slagkraft i det europæiske samarbejde, hvor hun har været meget afholdt og har stået på rigtig god fod med de andre stats- og regeringschefer.

Mogens Lykketoft peger på, at Helle Thorning-Schmidt, også før hun blev statsminister, har været internationalt engageret.

Mogens Lykketoft mener, at Helle Thorning-Schmidt vil være en god repræsentant for FN i bestræbelserne på at hverve støtte hos stats- og regeringschefer i forbindelse med de store flygtningestrømme, der har ramt Europa.

- Hun har et rigtig godt udgangspunkt for at knytte de kontakter rundt i verden, der skal til. Også til at sørge for, at FNs Flygtningehøjkommissariat kan få de midler, der er nødvendige. Der er nogle store kriser i øjeblikket, og de beløb, man skal have i kassen, kommer ikke hurtigt nok i forhold til, hvor dramatisk udviklingen er.

Mogens Lykketoft understreger, at posten som flygtningehøjkommissær "bestemt ikke er en hvilestilling".

- Det er en enorm udfordring at have det job lige nu, hvor vi har flere flygtninge i verden end på noget andet tidspunkt siden Anden Verdenskrig. Det vil kræve en ustandselig indsats for at være på højde med problemernes udvikling.

I telefonen fra New York sender Mogens Lykketoft et "til lykke med indstillingen" til Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Opdateret 4. september 2015 kl. 15:36