Telegram

Obama kvæler russisk håb for Syrien og fordømmer Assad

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er en tyran, siger USA's præsident, som lægger afstand til et samarbejde.
Telegram
28. september 2015 kl. 17:11

Barack Obama lægger i sin tale i FN's Generalforsamling klar afstand til et samarbejde med præsident Bashar al-Assad om en fredsproces i Syrien.

Det sker kort inden, at han drøfter spørgsmålet med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i New York.

Den amerikanske præsident fordømmer Assad, som han kalder en tyran. Obama siger om Syrien, at styret i Damaskus har "kastet tøndebomber og slagtet børn".

Udmeldingen vil formentlig ærgre Putin, der havde lugtet en chance for at tage teten i løsningen af verdens aktuelt største konflikt, men USA har ikke lukket døren for dialog, slår Obama fast.

- USA står klar til at samarbejde med alle lande, herunder Rusland og Iran, for at løse denne konflikt, sige Obama.

- Men vi må se i øjnene, at man ikke kan vende tilbage til status quo før krigen efter så store blodsudgydelser og en massakre som denne, siger præsidenten.

Bemærkningen falder på et tidspunkt, hvor hele verden holder vejret før Obamas møde med Putin, som den seneste tid har oprustet betydeligt i Syrien for at støtte Assad i kampen mod det oprør, der har stået på i fem år.

Putin taler også i FN's Generalforsamling mandag.

Ifølge FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sidder fem lande med nøglen til løsningen på konflikten i Syrien, nemlig USA, Rusland, Iran, Tyrkiet og Saudi-Arabien.

- Men vi kan ikke forvente, at der sker fremskridt, så længe ingen er villige til at gå på kompromis, siger Ban Ki-moon.

USA leder en koalition, som bekæmper gruppen Islamisk Stat i Syrien.

Amerikanernes militære mission i Syrien sker uden koordinering med Assad modsat Rusland, som samarbejder med styret i Damaskus.

/ritzau/

Opdateret 28. september 2015 kl. 17:56

2 klovne på scenen obama og skødehunden Ban Ki-moon.
Ban Ki-moon glemmer Kina og undlader Syrien som lande til løsning.

Nu har disse endeløse myrderi og ødelæggelser snart varet i 5 år, og ingen - slet ingen - gør noget for at stoppe det. Og FN´s sikkerhedsråd fungerer ikke.

Man må nok kunne fastslå, at FN´s sikkerhedsråd, der virker efter nogle gamle aftaler, som man kunne enes om lige efter II. verdenskrigs afslutning, slet ikke fungerer. Kan man ikke ændre disse regler, må det i hvert fald være et mindstekrav, at ingen skal kunne blokere for FN-indgreb, hvis en konflikt udvikler sig til folkemord.

Torben Selch, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er en forkert udlægning.
Obama talte om kontrolleret omformning af Syriens styre, og lukker ikke døren for Ruslands ideer. Det er bare umådeligt svært for vestlige journalister og kommentatorer at kapere, at Putin igen har fat i den lange ende.

Torben Selch, Flemming Berger, Peter Hansen, Nic Pedersen, Karsten Aaen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Igen har USA/Nato (tilsyneladende) totalt fejlfortolket situationen og denne gang i Syrien. Assad-styret kollapser på få måneder - var udmeldingen. Havde denne områdets de facto hegemon USA taget initiativ til en forhandling mellem Assad og oprørerne havde mange menneskeliv været sparret. Fejlslagne stater er målet. Nogle af de menneskelige konsekvenser kan ses på Københavns Hovedbanegård. Inhumant.

Michael Kongstad Nielsen

Rusland var allerede i 2012 indstillet på international forhandling om en løsning, hvor Assad ikke skulle bevare magten, men USA ville ikke samarbejde.