Telegram

Putin og Obama talte om militæraktion mod Islamisk Stat

Obama og Putin vil afsøge mulighed for politisk løsning i Syrien, men de er uenige om Assads fremtid
Telegram
29. september 2015 kl. 01:51

USA og Rusland er fortsat dybt uenige om, hvilken rolle Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal indtage i forsøget på at få stoppet borgerkrigen i landet.

Det står klart, efter at USA's præsident, Barack Obama, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, mandag for første gang i to år mødtes på tomandshånd.

En amerikansk embedsmand oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at Obama og Putin blev enige om at forsøge at finde en politisk løsning på den syriske krise.

Men præsident Assads fremtid kunne de ikke blive enige om.

Det oplyser embedsmanden efter mødet, der fandt sted i New York i forbindelse med FN's Generalforsamling.

Obama gentog sit synspunkt, om at han ikke ser nogen vej til stabilitet i Syrien, så længe Assad er ved magten. En holdning som deles af flere lande - deriblandt Frankrig.

Putin mener derimod, at Assad skal være en del af en løsning.

- Jeg har stor respekt for mine amerikanske og franske præsidentkolleger, men de er ikke statsborgere i Syrien og skal ikke blande sig i valget af et andet lands leder, siger Vladimir Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Med hensyn til Islamisk Stat (IS), der har erobret store områder i Syrien og Irak, oplyser Vladimir Putin, at muligheden for, at Rusland slutter sig til den koalition af lande, som med luftangreb bekæmper IS, blev drøftet.

Putin vil ikke afvise, at det kan blive tilfældet.

Han understregede dog over for Obama, at Rusland "aldrig" vil tage del i militære aktioner på landjorden mod IS eller andre militante grupper i Syrien, der forsøger at vælte præsident Bashar al-Assads styre.

- Når det kommer til russisk medvirken, overvejer vi, hvad vi kan gøre for at støtte dem, der er på slagmarken, der modstår og kæmpe mod terrorister. Først og fremmest Isil (IS, red.), siger Putin.

Forholdet mellem Rusland og USA er på et lavpunkt på grund af situationen i det østlige Ukraine, Ruslands annektering af Krim-halvøen og de vestlige landes sanktioner mod Rusland.

Der var heller ingen tegn på større gensynsglæde mellem Obama og Putin før mandagens møde. Et kort håndtryk og et lille smil fra begge sider blev det til ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Under samtalen blev de to præsidenter ifølge Putin dog enige om, at de vil "arbejde på at overvinde de eksisterende forskelle".

/ritzau/

Opdateret 29. september 2015 kl. 08:48

Henrik Petersen

For at hive fat i det sidste: Ja, det vil være en stor lettelse for mange mennesker, hvis de kunne blive enige.

Enighed vil ikke sikre optimale løsninger på den lange række af problemer, som følger af deres uenighed. Men det kan føre til langt bedre løsninger.

USA ønsker at bevare overherredømmet i verden og denne positur arbejder imod enhver form for enighed med Rusland. For tiden er Rusland eneste vestlige magt som virkelig trodser USA imperialismen. Danmark kryber for USA og forsømmer aldrig en lejlighed til at slikke USA’s politikere i røven!