Tidligere regeringspartier frygter klimajob forsvinder

Det vil ramme dansk eksport, hvis regeringen skærer ned på det grønne område, lyder det fra oppositionen
1. september 2015 kl. 11:16Opdateret 1. september 2015 kl. 11:55

Det vækker voldsom kritik blandt de tidligere regeringspartier, at den nye regering tilsyneladende har tænkt sig at gennemføre store besparelser på klima- og miljøområdet.

Det vil ikke alene ramme naturen, men også dansk eksport og dermed arbejdspladser, lyder kritikken.

»Det er Danmarks næststørste eksportvare, som man har besluttet ikke er vigtig mere,« siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

»Det er noget af det, der skal være det næste, vi sælger. Hvis ikke vi hele tiden er forrest i bussen, så kommer Danmark ikke til at være førende i forhold til arbejdspladser på det område.«

Spareplanerne fremgår ifølge dagbladet Information af et lækket notat fra Finansministeriet, der er tænkt som baggrund til de forestående finanslovforhandlinger.

Læs også: Regeringen vil spare 340 mio. på miljø og klima

Socialdemokraternes klimaordfører, Jens Joel, hæfter sig blandt andet ved, at regeringen tilsyneladende vil fjerne tilskuddet til varmepumper, der kan omdanne vindmøllestrøm til fjernvarme.

»Den vigtigste del af den grønne omstilling handler om at få brugt vindmøllestrømmen og få den udbredt til andre sektorer. Det stikker man en kæp i hjulet for,« siger Jens Joel.

»Det, der er en eksportsucces, er, hvis man kan undvære kraftværkerne, når det ikke blæser. Så det kommer til at koste tusindvis af arbejdspladser,« siger han.

Også De Radikales miljøordfører, Ida Auken, er fortørnet over spareplanerne.

»Der er snart ikke meget miljø tilbage i Miljøministeriet,« siger Auken, der fra 2011-2014 var miljøminister for sit tidligere parti, SF.

»At de borgerlige bliver ved med at se det grønne som en modsætning til vækst og arbejdspladser, hører simpelthen en anden tid til.«

Ifølge Information lægger fortrolige dokumenter fra Finansministeriet blandt andet op til, at dele af Naturplan Danmark skaleres ned, at klimapuljen fra sidste års finanslov tilbagerulles, og at puljen til ’grønne ildsjæle’ sløjfes.

Sammenlagt peger finanslovnotaterne på potentielle besparelser på det grønne område på knap 340 millioner kroner for perioden 2016-19.

Dertil ønsker regeringen at annullere flere centrale grønne målsætninger, herunder målet om 40 procent CO2-reduktion i 2020, målet om 100 procent vedvarende energi i 2050 og målet om udfasning af kul i kraftværker.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Rahbech Jensen

"»Det er Danmarks næststørste eksportvare, som man har besluttet ikke er vigtig mere,« siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr."

Til gengæld har SF nu tilsluttet sig koret, som synger om arbejdspladser, mens bl.a. USAs præsident Barack Obama taler om klimaforandringer som en trussel mod hele verden. Det passer ikke sammen, men det er uklart, om danske politikere ikke har forstået situatioens alvor, eller bl.a. USAs præsident overdriver konsekvenserne af el. vi menneskers indflydelse på klimaforandringer.

"Hvis ikke vi hele tiden er forrest i bussen, så kommer Danmark ikke til at være førende i forhold til arbejdspladser på det område."

Ironien er, at "forrest i bussen" er en metafor i dette tilfælde, mens busser og tog har været dele af løsningen i andre lande i årtier - også mens Danmark troede, den hellige grav var velforvaret efter Cop 15, fordi der ikke blev indgået en juridisk bindende aftale.

Hvis klimaforandringerne virkelig var menneskeskabte og udgjorde en alvorlig trussel mod vores fælles fremtid, var det nok ikke arbejdspladser, der havde højest prioritet. Jeg kan ikke engang mindes at have hørt el. læst om arbejdspladser i debatter om dansk deltagelse i militære operationer i udlandet. I transportsektoren er et klart modsætningsforhold mellem lufthavne, som antages at øge beskæftigelsen, og jernbaner og busser, som reducerer CO2-udledningen. På det punkt lægger SFs og RVs argumentation op til fortsat vækst i Kastrup Lufthavn, mens den kollektive trafik, som ikke støtter det mål, får lavere prioritet.

"»At de borgerlige bliver ved med at se det grønne som en modsætning til vækst og arbejdspladser, hører simpelthen en anden tid til.«"

Det har Ida Auken og hendes parti helt misforstået. Der er en modsætning både i forhold til virksomheder med højt energiforbrug og i forhold til transportsektoren. Det bliver ikke bedre af, at nogle partier ønsker øget omstilling fra traditionelt til økologisk landbrug til trods for, økologiske landbrug har lavere produktion end traditionelle landbrug, og meget af produktionen fra traditionelle landbrug eksporteres. Når hovedparten af landbrugets produktion eksporteres, må lavere produktion logisk set medføre mindre eksport, som i bedste fald kan udlignes med højere priser. To spørgsmål er så, hvor meget forbrugerne vil betale, og om fortsat statsstøtte er holdbar.