Flertal vil give asylansøgere kursus i seksuelle normer

Fire partier vil gøre noget ved, at indvandrere og efterkommere er overrepræsenteret i voldtægtstatistikken
27. oktober 2015 kl. 06:36Opdateret 27. oktober 2015 kl. 08:00

Personer, der søger om asyl eller familiesammenføring i Danmark, skal have et kursus i danske seksuelle normer i forbindelse med den danskundervisning, alle udlændinge modtager.

Det mener et flertal i Folketinget, skriver Metroxpress.

Flertallet udgøres af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Konservative og De Radikale. Partierne ønsker at gøre noget ved, at indvandrere og efterkommere er overrepræsenteret i voldtægtstatistikken.

Således er 212 af de 615 dømte for voldtægt fra 2013 til 2014 indvandrere eller efterkommere. Det svarer til 34,5 procent.

Norge begyndte allerede i 2011 at holde kurser af fem timers varighed på asylcentre for at forebygge overfaldsvoldtægter. Her blev de blandt andet undervist i, at et kys ikke er et ja til sex.

- I virkeligheden gør vi asylansøgere en bjørnetjeneste ved ikke at undervise i det her. De vil meget gerne tale om og undervises i det her emne og har mange spørgsmål, siger Linda Hagen fra Hero Kompetanse, der driver 34 asylcentre i Norge, til Metroxpress.

I weekenden blev tre asylansøgere mellem 21 og 27 år fra Eritrea anholdt for at have voldtaget en 25-årig kvinde fra Eritrea i Hjørring.

- Vi er klar til at gøre alt for at få færre voldtægter. Selvom det ikke burde være nødvendigt, siger Trine Bramsen (S).

DF's gruppeformand, Peter Skaarup, vil straks bede regeringen se på en mulig indførelse af kurser.

- Har de lavet noget i Norge, der virker, så skal vi da bare kopiere det, siger han. Også De Konservative og De Radikale bakker op.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Ja, vi har et uerkendt behov for at oplyse meget bedre om de danske normer, der på afgørende punkter ikke ligner andre landes. Især for norm-apostasi er tæt på at være socialt dødbringende allerede i første forsøg - vi er ikke det tolerante land, når det kommer til brud på de sociale konventioner, som vi gerne vil være.
Det kan imidlertid godt være, at vi er blevet meget mere tolerante indbyrdes, fordi vi nu har flygtninge og indvandrere at konfrontere med, at de ikke lever op til de - for enhver udefrakommende ukendte - sociale forventninger.
Og problemet er selvfølgelig, at vi ikke aner, hvordan vi afviger fra andres normer, hvilket ikke er en god ting. Normerne i sig selv er der ikke noget galt med - det er bare fuldkommen uantageligt, at folk, der ikke kender dem, forventes at kunne leve op til dem.
Seksuelle overgreb skulle så falde i en umisforståelig kategori, skulle man trods alt synes; men også her er normer forskellige - og i Danmark er de skiftet voldsomt over få årtier.

Steffen Gliese

Givet at der helt sikkert er et kæmpe mørketal for voldtægter i det hele taget, er det helt sikkert et problem. Oplysning er vejen frem og jeg ved ikke, hvornår god gammeldags gøren opmærksom på ting er kommet sådan i miskredit, da det efter alle solemærker at dømme faktisk virker. Sig til folk, at noget er forbudt, og de vil i 99% af tilfældene lægge deres adfærd om. Nej, afsporingen kommer, når folk synes at lide af den vildfarelse, at omskæring gør til eller fra i forhold til f.eks. onani. Bortset fra at indgrebet jo i en årrække blev foreslået til folk med for tidlig sædafgang, fordi det hele måske ophører med at være helt så ukontrollabelt.

Det var dog et højest besynderligt udgangspunkt, politikerne har valgt.
Mon ikke man skulle se at erkende, at den religion og det liv, flygtningene ankommer med, er så langt fra vores livsstil, som det kan komme. Vi har aldrig forsøgt, at forklare, hvad demokrati og frihedsrettigheder er for en størrelse. De fleste danskere kan ikke engang selv forholde sig til demokratiet. I hvert tilfælde oplever vi ustandseligt ytringer, der er himmeltråbende udemokratiske, endda helt ind i folketinget.
Jeg forstår godt, hvis en nyankommet til Danmark oversætter demokrati med "gør som du vil". Og desværre kan de gøre det indenfor de demokratiske regler, fordi vi er for bange til at opstille en norm for hvad det er, vi som danskere gennem generationer er opflasket med af uskrevne regler. Vi skal selvfølgelig have lov til at tro eller lade være, angående religion, men det må være muligt, at få f.eks en muslim til at forstå, at bare fordi vi ikke har en religion, der har en "overdommer", har vi en lovgivning og nogle rettigheder som individer, de har at rette sig efter.
Hvis vi skal lave kurser i seksuel adfærd, syn på kvinder, 0-tolerence på tyverier og overfald samt at deres kultur med at skyde i luften ved fester ikke hører under ytringsfrihed, så fik vi nok at se til. Jeg mener en grundig informering i demokratiske spilleregler, danskernes mentalitet og straffelov bør være det, vi prioriterer over alt. naturligvis er sprogundervisning også et krav, men misforståelser af acceptabel dansk levevis hænger jo mere sammen med kultur end om de forstår sproget.
Jeg forstår ikke, at vores politikere hele tiden lapper tingene med dyre tiltag, når nu regeringen strammer overalt, kunne de vel også vedtage et 6 mdr. Kursus, hvor vi fortalte, at vores regler gælder, uanset hvad andre guder siger. I danmark har vi hidtil kun haft en enkelt fyr, der randt rundt til arrangementer med et stort kors slæbende efter sig, og flere religiøse dommedagsprofeter ønsker vi næppe. Man bryder ikke nogen menneskerettigheder ved at forvente, at tro er en privat sag, men lovgivningen står over enhver gud.

Flemming Berger, Lars Hansen, Hans Aagaard, Jakob Silberbrandt, Kim Houmøller, Jørn Andersen, Henrik L Nielsen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Vibeke Hansen har fat i det rigtige. For hvordan forklarer man egentligt demokrati og rettigheder uden at det blot bliver en meningsløs opremsning af "fine" begreber som nyankomne, der ikke har levet med disse begreber ikke helt kan forholde sig til? Personligt har jeg svært ved at forklare min kinesiske svigerfamilie hvad demokrati egentligt er, hvad 'rule of law' egentligt betyder, at ytringsfrihed ikke er ubetinget og hvorfor valgmetoderne i USA og især UK måske ikke er så demokratiske endda, selvom disse lande er afarter af demokratier. Især er det svært når det skal forklares med udgangspunkt i alle de rygter, misforståelser og glorificeringer de har om demokrati og med hensyn til den virkelighed, kultur og sædvane som de lever i.
Hvordan gør man så, hvis der skal lægges en lovreligion oven i udgangspunktet som for nogens vedkommende bare ikke kan laves om og ikke kan underlægges en grundlov?

Sascha Olinsson

Måske det er ved at være på tide at imamer i DK bliver uddannet på et dansk universitet nøjagtigt ligesom danske præster. Det er på tide at der her i landet indføres en version af islam der ligger under grundloven. Den danske folkekirke er undlagt grundloven, så hvad skulle helt præcist være grund for at andre religioner kan vælge og vralte imellem hvilke dele af de danske love de lige syntes de vil høre ind under?
Jeg ønsker ikke en eller anden form for "muslim bashing" men jeg syntes simpelthen at det er på høje tid at islam som den bliver spredt i moskeer i DK skal være en integreret version istedet for en middelalderlig version visse imamer har lært i en madras i Pakistan.
Jeg ville mene at respekt for kvinder og mennesker med andre seksuelle præferenser ville øges betydeligt blandt muslimer med et sådant tiltag- og dermed formodentligt også muslimers overrepresentation i voldtægts statistikkerne.

Vibeke Hansen, Preben Haagensen, Jørn Andersen og Brian Rosberg anbefalede denne kommentar

Håbløst projekt med 'dansk muhammedisme'.
At 'new-speake' hele islam med hud og hår, det er sgu' ambitiøs Engsoc.
Og naturligvis løgnens univers. Det ultimative akademiske fald fra tinderne.
Der er allerede både Jehovas Vidner og Tidehverv til at samle de former for religiøsitet op.
Profetens absolut ikke mystiske, men meget udtalte og klare, autoritet vil man ikke kunne overgå i en muslims øjne.
Med et papir fra RUC ?
No way.
Så er hun jo ikke muslim mere.

Jørgen Malmgren

Det er sjovt at alt der drejer sig om flygtninge og indvandrere altid ender i gold religionskritik.

Her er det virkelige emne social forståelse, som jeg kan se mange gode grunde til at sætte ind med overfor alle der kommer hertil. Det er forøvrigt et meget stort og uhomogent emne, fordi der eksisterer lige så mange fortolkninger som der grupper af mennesker i Danmark hver med deres egne koder. Det må derfor blive på et meget overordnet plan, der kun medtager de koder som et flertal af danskerne kan bakke op om. Jeg forudser, at det bliver svært, at opstille et antal overskuelige koder og det bliver lige så svært at formidle dem.

Tænk at der stadig er nogen der påstår at der er demokrati i Danmark!

I syrien har eller havde de kun en diktator, i Danmark sidder der en i et hvert ministerium, der ryster den ene hjernedøde og ugennemtænkt lov ud af ærmet efter den anden, uden at befolkningen kan gøre noget som helst andet end at makke ret.

Der findes kun et demokrati og det er det direkte demokrati og da der ikke er et eneste parti i Danmark der ønsker dette, viser vel bare at politikerne ikke er demokratiske!
Demokrati i Danmark, betyder at du kan stemme 2 gange hvert fjerde år, that`s it