Telegram

Norge kan ikke sende asylansøgere tilbage til Rusland

Cirka 500 asylansøgere kom sidste uge til Norge via Rusland. Nu nægter Rusland at tage afviste ansøgere retur.
Telegram
21. oktober 2015 kl. 05:11

Antallet af asylansøgere, der kommer til Norge, fortsætter med at være usædvanligt højt. I sidste uge søgte over 2000 personer asyl i Norge, og mere end hver fjerde af dem kom ind i landet via den russiske grænse ved Kirkenes.

Tirsdag instruerede justitsminister Anders Anundsen Udlendingsdirektoratet - det norske svar på Udlændingestyrelsen - i at sende alle asylansøgere, som har opholdstilladelse i Rusland, tilbage.

- Vi har registreret, at flere af dem, som kommer, har en stærk tilknytning til Rusland gennem dobbelt statsborgerskab, opholdstilladelse eller visum, siger Anders Anundsen.

Men regeringen kan få svært ved at sende flere af asylansøgerne tilbage.

For tirsdag svarede de russiske myndigheder igen på Anundsens instrukser ved at give personer, der søger asyl i Norge, en udvisning og et indrejseforbud i fem år.

- Rusland har altid tilpasset sig efter, hvad vi på norsk side har gjort. Hvis de ser, at der er fare for, at der kommer folk retur, som de ikke ønsker, vil de naturligt nok værne om deres territorium, siger politimester Ellen Katrine Hætta fra Østfinnmarks politidistrikt til tv-stationen NRK.

Det store antal asylansøgere, der er kommet fra Rusland via grænseovergangen Storskog ved Kirkenes, er kommet bag på den norske regering.

- Vi står over for en større udfordring, end vi egentlig havde forudset. Det er overraskende, at vi pludselig får mange ind over Storskog, siger Anders Anundsen til nyhedsbureauet NTB.

Han besøgte tirsdag grænseovergangen i det allernordligste Norge. Samme dag kom 66 asylansøgere fra Rusland til Norge i Storskog.

De to lande indgik i 2007 en aftale om, at Norge kan sende personer retur til Rusland, hvis de har opholdt sig lovligt i Rusland. Men denne ordning er efter alt at dømme sat ud af kraft.

Landegrænsen mellem Rusland og Norge er knap 200 kilometer lang.

/ritzau/NTB

Kristian Jensen

Det har aldrig være medmenneskelighed, der har præget Rusland. Rusland ser at flygtninge spørgsmålet presser europæerne og vi presser jo russerne med sanktioner i forbindelse med det ukrainske spørgsmål. Så nu benytter russerne sig af lejligheden til at vise os, at de er suveræne og at vi også er afhængige af at de samarbejder på en række områder. At de går ind i Syrien og åbner døren mod nord samtidig er ikke en tilfældighed.

Karl Aage Thomsen

Hvornår går det op for os europæere, at den gamle Kgb.chef fra Østtyskland, driver politik, som russerne gjorde før Murens fald, og kun har et ønske med hensyn til hans politiske karriere, nemlig at overgå Stalin som diktator. Snart udnævner han sig selv til kejser, Putin den store. Den lille Lord
Katho