Telegram

Østrigs regering taler med to tunger om grænsehegn

Det handler om grænsehegn, siger indenrigsminister. Nej, det er kun teknisk sikring af grænse, siger kansler.
Telegram
28. oktober 2015 kl. 09:01

Der mangler tilsyneladende fodslag i den østrigske regering, efter at indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner tidligere onsdag bebudede, at der skal bygges et hegn til Slovenien for at dæmme op for strømmen af flygtninge.

- Dette handler om at sikre en ordentlig og kontrolleret indrejse i vores land og ikke om at lukke grænsen, sagde Mikl-Leitner til radiostationen Oe1.

Ordet "hegn" er den østrigske indenrigsminister hidtil veget uden om. Men det gjorde hun ikke onsdag morgen.

- Naturligvis handler det også om et hegn, sagde hun.

Mikl-Leitner fra det konservative parti ÖVP understregede, at formålet er at sænke tilstrømningen og passagen af flygtninge.

Men den socialdemokratiske forbundskansler, Werner Faymann, siger, at det er en misforståelse. Der er tale om "teknisk sikring" af grænsen, men ikke en grænselukning, forklarer han ifølge avisen Kurier.

- Der er forskel på, om man opbygger en grænse, eller man opfører en dør med sider på, siger han.

- Det er ikke et hegn rundt om Østrig. Det er et teknisk sikkerhedsinitiativ, som ikke spærrer Østrig inde, påpeger han.

Titusindvis af flygtninge er de seneste uger strømmet hen over grænsen mellem Slovenien og Østrig, og regeringen i Wien har de seneste dage været udsat for hård kritik fra den tyske delstat Bayern for det enorme antal flygtninge, som Østrig lader passere videre til Tyskland.

- Vi ved, at i de seneste dage og uger er individuelle grupper af migranter blevet mere utålmodige, aggressive og følelsesbetonede. Hvis grupper begynder at skubbe bagfra, med børn og kvinder klemt i midten, så behøver man stabile forhold, forklarede Mikl-Leitner.

Da Ungarn tidligere på året begyndte at opføre et fire meter højt grænsehegn til Serbien og siden Kroatien for at forhindre flygtninge og migranter fra blandt andet Syrien i at komme ind i landet, blev det mødt med stor kritik fra en række EU-lande.

Slovenien er som Østrig en del af Schengen-samarbejdet, der sikrer fri grænsepassage.

Mikl-Leitner blev mødt med heftig kritik fra den østrigske opposition, da hun i sidste uge sagde, at det er på tide, at EU "bygger fort Europa".

EU-Kommissionen er ikke blevet informeret om de østrigske planer og vil derfor ikke kommentere dem, siger en talskvinde, Natasha Bertaud.

Hun siger samtidig, at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, senere onsdag skal diskutere situationen med den østrigske kansler.

/ritzau/AFP

Opdateret 28. oktober 2015 kl. 14:11

Merethe Hansen

Seehofer, CSU, kører hårdt i medierne på Østrig og Merkel. Snakker om ultimatum, men vi får se.
FDP sagde i går, at de nu vil nægte alle krigsflygtninge asylstatus, se welt.de.
Det nationale parti i Østrig hæver Terminator retorikken.
Østrig og Tyskland sender måske ikke julekort til hinanden i år.

Merethe Hansen

Seehofer advarede også mod, at man kunne komme derhen, hvor man er nødt til at beslaglægge privat ejendom.

Merethe Hansen

Tyskerne er nu også begyndt at brokke sig over, at flygtninge som egentlig ville søge asyl i Østrig nu via busdrift havner i Tyskland. Men Østrig er selv hårdt ramt: FAZ. " Allein am Dienstag hatten wir 562 neue Asylanträge, im Schnitt jeden Tag 300 bis 400. In der Pro-Kopf-Quote liegen wir damit sogar über Deutschland."

Merethe Hansen

Der spekuleres i ,FAZ i dag, om CSU træder ud af koalitionen. Det ligger også i forlægelse af slåsamp om Østrig. Jeg ville træde ud, hvis jeg var dem, hurtigst muligt. Så sidder Merkel-CDU jo endnu mere med ansvaret. Mange i CDU vil også af med Merkel, og sikkert også kanslerpostebn i denne specielle situation, fordi hun skader partiets langsigtede interesser. "Die multikulturelle Gesellschaft ist grandios gescheitert." sagde Merkel 2004 og var CDU positionen, men nu spiller Merkel højt spil ved ikke bare at tage mange flygtninge, men også ved at gøre Tyskland til en flygtningemagnet, og få et andet omdømme. De var dem der inviterede. Og CDU må være nervøse på flere måder. Et politisk kort og mediekort de netop havde mod venstrefløjen var jo holden en vis ave med indvandring, og nu fjerner Merkel til dels dette kort. Det er sgu lidt sværere at sige en hel masse mod indvandring og problemerne derved, når man som parti måske over tre fire år har lukket allerflest ind. Og kansleren og kanslerposten gør, at alle fremtidige problemer bliver hængt lidt mere op på CDU end andre, selvom det er koalition. De tænker også i mediedebatter i fremtiden. Og Merkel er til dels fanget af sine store ord, og der er trods alt lang tid til næste valg. Ved dog ikke, hvordan tyske indvandrere stemmer? Herhjemme jo mere rødt end blåt, hvis de ellers stemmer, men Tyskland kan være anderledes? Hvis Tyskland får flere mio. nye indvandrere plus familiesammenføringer over nogle år, så vil de der får statsborgerskab senere måske stemme mere rødt end blåt. Eller have et soft spot for Mutti senere? Eller stemme med pengepungen, og en del vil nok havne halvt eller helt i bunden. Grunden til, at jeg skriver det, er, at jeg tror, at CDU også på denne måde ser sine langsigtede interesser truet ved dette her......og af Merkel.......eller i det mindste selv er i tvivl?
FDP sagde i går på welt.de, at de vil ophæve krigsflygtninges asylstatus. De prøver at udnytte situationen for at komme over spærregrænsen. AFD er nu på 7%. Hvis jeg var CSU og Seehofer, så ville jeg hurtigst muligt komme ud af den koalition, inden mere klæber ved.....og så fri brokke mig videre fra Bayern over Østrig.

Henriette Bøhne

Jamen, Merethe, det er som om du ikke rigtig forstår, at CSU ikke bare kan træde ud af koalitionen - hvis de gør det, falder regeringen. Hvis Seehofer vil stille et mistillidsvotum til Merkel, skal han selv være i stand til at danne en flertalsregering og det er helt urealistisk. Hvis de træder ud af regeringen, skal der være nyvalg, og Seehofer ved udmærket godt at CDU/CSU er gået pænt tilbage i meningsmålingerne, samt at han risikerer at miste stemmer til AFK på flygtningedebatten. Han risikerer altså, at miste pladser i Bundestag ved et nyvalg og det ved han godt.

Må indrømme, at jeg ikke er inde i tysk valglov m.m, men herhjemme kan man som parti bare træde ud af regeringen, og denne fortsætte som mindretalsregering. Og jeg har ikke snakket om Seehofer som kansler? Det handler om partiets langsigtede interesser, og hvor meget de vil lide under regeringssamarbejdet. Det er spørgsmålet om det er de kun tre ministerposter værd på den lange bane. Og at forlade Groko kunne jo få deres meningsmålinger opad, og holde FDP, som er rykket til højre, og AFD, nede? Ved nyvalg har de nogle ugers valgkamp til at indkassere fordelen at de har forladt Groko. Jeg ville såmænd også indkassere tab af et par mandater, for at beskytte langsigtede interesser. Og baglandet i CDU må sgu også have samme hovedbrud. Men okay, hvis han teknisk ikke kan træde ud af regeringen, som du siger, så må han dog tøve mere. Ved nuværende situation ved han hvad han har, men billedet for hele bundestag kan være vildt besværligt bagefter.

Henriette Bøhne

Merethe,

Tyskland har positiv parlamentarisme og det kræver et absolut flertal i Bundestag at danne en regering. Derudover er det enormt svært - belært af Weimarrepublikkens ustabilitet - at vælte en tysk regering, det kræver et konstruktivt mistillidsvotum, altså at man har et absolut flertal bag sig og kan danne en ny regering.
CSU har - såvidt jeg husker - 56 pladser i Bundestag, CDU 254 og SPD 193 ud af 630. Selv uden CSU har regeringen flertal og Seehofer har ikke en jordisk chance for at vælte Merkel, specielt ikke når SPD støtter Merkel.
CDU/CSU står til at tabe pladser i meningsmålingerne, AFDog FDP til at komme i Bundestag - hvor attraktivt tror du et nyvalg er for Seehofer? Alle hans ultimativer og trusler er - efter min mening - varm luft og populisme. Og i øvrigt blev han og hans regering i Bayern forleden kritiseret af det bayerske flygtningeråd for selv at have en stor del af ansvaret for det kaos, som hersker ved grænsen, fordi de aflyser tog og ikke sørger for transport til flygtningene.
Til gengæld har Seehofer stort held med at få hele regeringen til at se uduelige ud mht at regere. Og det kan komme til at skade koalitionen på længere sigt - så for min skyld skal han da bare blive ved :-)
Som den tidligere fraktionschef Gregor Gysi lidt humoristisk sagde fornylig: Med venner som Seehofer har hverken Merkel eller flygtningene brug for fjender....

Oplysende. Takker. Jeg vidste ikke, at de ikke havde mindretalsregeringer dernede.
Jeg har nu aldrig tænkt Seehofer som kansler, eller én der partout ville vælte regeringen eller Merkel. Troede bare han kunne trække de tre ministre ud. Men er du sikker på, at han ikke kan det, hvis SPD og CDU har flertal tilsammen? Men der er måske noget teknisk med regeringsgrundlag eller andet? Eller det er måske kun ved koalitionsveksel uden valg?
Ja, jeg tror på, at du gerne vil se Horsten fortsætte...... af dine grunde, men bagsiden er så FDP og AFD i 2017, og det var også derfor jeg ikke helt forstod ham. Han ved, at næste år sagtens kan bringe en ny million flygtninge, og året efter igen en ny igen frem mod 2017. Hvis han skal holde AFD og FDP i ave, er det så skide smart af få regirungssheisse klæbende ved sig, være lillebrorsdruknende, og dertil fremstå som dit og dat, og samtidig ryge i historiebøgerne som del af Merkels ny stil? Men det er måske en dobbelt catch 22. Han må vel også betænke faren ved, at SPD tager over med den rødgrønne side? Hvis SPD ellers ønsker? Men det er måske urealistisk at rødgrøn ville kunne holde gennem flygtningekrisen? Jeg forstår heller ikke CDU, men de er vel også fanget i samme problemstillinger, og mangler egnede erstatninger for Merkel. Det er nok forskellen i vore indfaldsvinkler; jeg ser kanslerposten som en slags semi-uriaspost i denne specielle situation.

Henriette Bøhne

Hvad skulle det ændre, hvis Seehofer bryder det mangeårige samarbejde med CDU? At han ryger helt uden for indflydelse og SPD og CDU regerer videre alene?
Jeg har ingen krystalkugle og det er en ligning med ganske mange ubekendte - holder det minimale flertal rot-rot-grün har i Bundestag efter Die Linke har fået ny ledelse og Gregor Gysi måske slet ikke opstiller? Skyder Gabriel endelig skidtet op i livet og beslutter sig for at ville være kansler? Eller vælger SPD en helt anden kandidat? Min tyske samlever har påstået hårdnakket i et år nu, at Merkel er helt færdig som kansler - jeg er ikke så skråsikker og mener, der er for megen spekulation og dramatisk gætværk i gang.

Ja, SPD og CDU regerer alene, og kun deres regeringsførelse ryger i historiebøgerne, og klæber mindre til CSU. Og CSU kan frit udsige meget af det samme som de sagde før flygtningekrisen.
Og der er lidt dramatik: FDP vil pludselig vægre asylstatus til krigsflygtninge, AFD er på 8%. SPD kampagneleder går af, Grøn i slagsmål med eget parti. Merkel presset bagfra. Horst som truer, og måske også selv er presset bagfra. Sikkerhedschef der offentligt kritiserer kansler, Gabriel som vel ikke er helt lun på rent rødt i situationen osv.
Merkel troede jeg var ret presset indtil SPD insisterede på kun hende. Det sætter lidt CDU bagland i klemhærke. Hjælper måske også lidt med Airbus-ordren. Så i øvrigt et sted, at verbet Merkeln er med til at blive kåret til årets nye ord.
Er det hende Sahra Wagenknecht som du frygter vil ture frem?

Henriette Bøhne

Merethe,
Jeg er socialist og støtter Die Linke. Jeg frygter ikke Wagenknecht, jeg holder faktisk meget af hende. Men jeg er også realist og Wagenknecht har slet ikke samme folkelige appel, som Gysi har. Måske kan Dietmar Bartsch mildne SPD lidt, men jeg tvivler. Forskellighederne er for store. Uanset hvad, har konstellationen Rot-Rot-Grün ikke gang på jord i øjeblikket og formentlig ikke i mange år frem. Gabriel vil gerne være kansler, men i en Rot-Schwartz koalition.
Man kan se dramatik overalt, hvis man vil.

jeg tænkte mere, om du tænkte, at hun retorisk ville være et problem for SPD. Kender hende ikke godt, men det jeg har hørt tyder på en ret skarp retoriker, og generelt hamrende intelligent. Så hende lidt med Grexit spørgsmålet. Folkelighed er selvfølgelig et plus. Men tingene kan spille hendes vej via polarisering. Men ja, det vil nok ikke få Gabriel til at sluge en ren rød regering. Den ser jeg heller ikke for mig.
Tyskland knager og hele EU samarbejdet knager, men du mener ikke der er noget drama. Måske afdramatiserer du det en kende for meget, mens jeg så gør det modsatte. Uanset hvad, er drama eller ikkedrama ikke min indfaldsvinkel. Jeg er bare begyndt at kigge på Tyskland, fordi situationen er aldeles speciel med den helt særlige tyske fortid, og det vil få betydning både indenfor og uden for Tyskland. Det er derfor jeg er begyndt at kigge på Tyskland.

Information henviste til en artikel idag
:http://www.nzz.ch/meinung/merkeldaemmerung-1.18639497

Læste et eller andet sted, at fordi Merkel kører over mod socialdemokratiet, teoretisk, jo nok mindre i praksis, så kunne det omkalfatre nogle by og land dynamikker dernede?
SPD er stabile i meningsmålingerne, men gad vide hvad de tænker langsigtet.