Telegram

Rajoy: Jeg vil blokere et uafhængigt Catalonien

Den spanske premierminister taler på tv, efter separatister i Catalonien fremlægger køreplan for uafhængighed.
Telegram
27. oktober 2015 kl. 17:41

Spaniens konservative premierminister, Mariano Rajoy, svor tirsdag, at han vil benytte sig af "alle politiske og lovlige metoder" til at blokere, at Catalonien med hovedbyen Barcelona udråber en selvstændig stat.

Hans advarsel kom få timer efter, at de catalonske partier, der søger løsrivelse, i det catalonske parlament fremlagde en køreplan for uafhængighed.

I en sjælden tv-tale til nationen advarede Rajoy om, at forslaget er "en provokerende handling", som "ikke vil få nogen effekt".

- Staten vil ikke tøve med at anvende alle sin politiske og legale metoder inden for lovens og forfatningens rammer til at forsvare Spaniens suverænitet, sagde premierministeren.

Separatisterne i det catalonske parlament, som ved lokalvalget i sidste måned sikrede sig flertal, havde i timerne forinden meddelt, at de i november vil have vedtaget et beslutningsforslag, som skal indlede uafhængighedsprocessen.

Ifølge køreplanen går der så en forfatningsmæssig proces i gang, som i løbet af halvandet år fører til uafhængighed.

Uafhængighedspartierne vandt ved valget 27. september 72 ud af det catalonske parlaments 135 pladser.

Men de var ikke i stand til at sikre et flertal af alle de stemmer, der blev afgivet ved valget.

Regeringen i Madrid har ikke været sen til at påpege, at separatisterne står uden et folkeligt mandat til deres krav om uafhængighed.

- Så længe jeg er leder af regeringen, så vil Spanien forblive en nation af frie og lige borgere, sagde Mariano Rajoy.

Der er parlamentsvalg i Spanien 20. december.

/ritzau/AFP

Egentlig syntes jeg, det er trist, når f.eks. Cataluña føler, det er nødvendigt at bryde statsfællesskabet, som de i øvrigt ikke selv har valgt. Og jeg syntes det er trist, fordi begrundelsen er, at de skaber et større BNP end resten af Spanien, og at de betaler mere til statsfællesskabet, end de modtager tilbage, samt at kan klare sig langt bedre, uden at skulle trække Spanien med op i udviklingen.

Al dette er faktisk helt korrekt, og min sympati ligger egentlig også hos Catalunya. Men jeg håber virkelig på, at man finder en venskabelig skilsmisse, hvor man hjælper hinanden i en fastlagt årrække, for de vil jo fortsat skulle arbejde tæt sammen i EU.

Men så er der lige de udtalelser, som militærdiktatoren og fascisten Francisco Franco´s aftager, Spaniens konservative premierminister, Mariano Rajoy Brey, fra Partido Popular hele tiden fremkommer med. Og det gør det jo meget svært at have nogen som helst sympati for et fortsat samarbejde mellem det officielle Spanien og Cataluña. Men jeg tror desværre, at Rajoy virkelig mener, hvad han siger.