Telegram

Stormoske åbner efter at have været på vej i årevis

Der gik 14 år fra grunden på Vibevej i København blev købt, til indvielsen af Københavns nye stormoske.
Telegram
1. oktober 2015 kl. 21:21

Tidligere stod der en gammel fabrik, men torsdag er det en rigtig moske med stor, blå kuppel og to 32 meter høje minerater, der møder folk på Vibevej i København.

- I anledning af Al Ghadir festen er det Imam Ali Moskeen en stor glæde at indbyde til åbningen og indvielsen af det nye moskebyggeri på Vibevej i Københavns Nordvest kvarter.

- Vi ser frem til at se alle vore medborgere, muslimer såvel som ikke muslimer, står der på moskeens Facebookside.

Der skulle gå 14 år, fra grunden på Vibevej 25-27 i Nordvest i København blev købt, før Imam Ali Moske endelig så ud som og åbnede som en stormoske.

Det har stor betydning for shiamuslimerne i Danmark, lyder det fra Dietrich Jung, der er professor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

- Det er vigtigt for shiitiske muslimer, at de har deres egen moske.

- Det gør en forskel, om du har et helligt sted, hvor du kan bede. Og at kunne gøre det i en bygning, der også ligner en moske og ikke bare er en fabrikshal eller et forsamlingshus, siger han.

Moskeen har været kritiseret for at have relationer til det iranske præstestyre. Men i 2009 stemte Københavns Borgerrepræsentation ja til, at der kunne laves en lokalplan for byggeriet.

Byggeriet har både været forsinket og er steget i pris. Så sent som i sommer i år var det ved at blive ramt af en faglig blokade fra byggefagforeningerne i København.

Grunden var, at et polsk murerfirma, som arbejdede på moskeen, ikke ville skrive under på en overenskomst. Men blokaden blev afblæst, da firmaet gav sig og skrev under alligevel.

Torsdag står stormoskeen så endelig færdig med alt, hvad der hører til. Fredag vil der være fredagsbøn for første gang i den nye bygning.

Michael Gatten (V), der er medlem af Borgerrepræsentationen i København, var blandt deltagerne i dagens åbning.

- Til officiel indvielse af Københavns nye moske, Imam Ali Moske, skrev han på Twitter ledsaget af et billede af den nye bygning.

/ritzau/