Studerende er skuffede over forslag om lavere dagpengesats

Hvis de nyuddannedes dagpengesats sænkes, risikerer vi, at unge vender a-kasserne ryggen, mener de studerende.
22. oktober 2015 kl. 09:01

Danske Studerendes Fællesråd er dybt skuffede over, at både politikere og organisationer er klar til at skære i de nyuddannedes dagpengesats.

- Jeg synes i virkeligheden, det er udtryk for en skidt tilgang til studenterøkonomi. De studerende er pressede nok. Vi ved, at dagpengeland er en stressfaktor for studerende, så det er svært at se logikken.

- Bare fordi man er ung, kan man ikke nødvendigvis leve på en sten. Det her vil betyde, at man som dimitterende bliver meget presset på økonomien, siger Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Hendes reaktion kommer, efter at blandt andre Dansk Folkeparti og Dansk Arbejdsgiverforening åbner for at skære i dagpengesatsen for dimittender.

De mener, at satsen skal endnu længere ned end de 78 procent af den fulde dagpengesats, som Dagpengekommissionen anbefaler. Det siger de i torsdagens udgave af Politiken. I dag ligger dimittendsatsen på 82 procent.

Hvis man sætter dagpengene længere ned end 78 procent, vil indkomsten i så fald nærme sig kontanthjælpssatserne. Det er ifølge Yasmin Davali ikke bare et stort problem for de studerende, men for hele for dagpengesystemet.

- Hvis man ikke har et a-kasse-system, der kan rumme dimittenderne, så risikerer man jo, at de ikke gider melde sig ind. Og det vil svække a-kasserne særdeles hårdt, siger hun.

Spørgsmål: Men studerende vil stadig få et noget større beløb, end den SU de får som studerende. Kan man ikke få det til at løbe rundt som studerende?

- Det er kun ni procent af de studerende, der lever alene på en SU. Langt de fleste har en ekstra indtægt.

- Når man bliver færdiguddannet, bliver ens udgifter langt højere, fordi man ikke længere kan få ungdomsbolig, transportrabat, studenterforsikringer, tilskud til fagforeningskontingent og så videre, siger Yasmin Davali.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Elisabeth Andersen
Elisabeth Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Retfærdiggørelsen af en lavere sats til nyuddannede er tilsyneladende at de 'vant' til en lavere ydelse.
Varerne i Aldi koster da det samme uanset om du er nyuddannet eller ej.

Fagligt idioti af værste skuffe
Hvor fremtids dumt, at gå efter de unges madpenge, der nyuddannet og u-etableret, har aller mest brug for en A-kasse lønsikring, indtil de kommer i arbejde, så lad for Guds skyld være med at pil ved dimittend dagpenge satsen på 82%, med mindre politikerne bevidst går efter at gøre det u-attraktivt for de de unge, at blive fagligt organiseret og medlem af en A-kasse.

P.S. Det kommer til at koste de ”gamle” partier dyrt til næste valg, hvis de vover at forringe de unges dimittends sats, så er det sagt, for de unge glemmer det ikke og stemmer altså ikke på uddateret datids partier, der stjæler deres madpenge, vel!

P.S.S. En forringelse fra 82% til 78% på kr. 33 om dagen x 260dage = kr. 8580 om året, altså det er vitterligt de nyuddannedes madpenge de nu vil stjæle, føj hvor klamt.

Mogens Johannesson

Så vidt jeg kan se, så svare dimittendsatsen da kun til 55% af den alm. dagpengesats eller er der et eller andet jeg har misforstået. Kilde: https://www.a-kasseoversigt.dk/dagpengesats-2016/

2.285 af 4.180 er så vidt jeg lige kan regne ud knap 55%, og jeg vil da mene, at jeg stadig kan min procentregning.

Uanset om det er 55, 78 eller 82%, så virker det helt uretfærdigt, at man ikke mener unge mennesker som har kæmpet sig gennem en uddannelse, har ret til dagpenge i samme størrelsesorden, som en hvilken som helst anden dagpengemodtager. Men ja, der skal jo hele tiden findes besparelser (åbenbart), så må man jo tage fra de stærkeste - og hvis valget står mellem dimittender og pensionister, så ville jeg også selv have peget på dimittenderne.