Telegram

Flygtninge i 2016 vil koste 1,8 milliard mere end forventet

Finansminister vil finansiere merudgifterne til asylansøgere i 2016 gennem ulandsbistanden, siger han i samråd
Telegram
27. november 2015 kl. 10:21

Nye prognoser anslår, at der i 2016 kommer 25.000 flygtninge til Danmark og ikke 15.000, som man for få måneder siden regnede med og har taget udgangspunkt i på finansloven.

Selvom flygtningeprognoserne er hævet, siden finanslovsforslaget blev fremlagt, så vil det koste 1,8 milliard mere end planlagt. Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et samråd i finansudvalget fredag morgen.

- Ministeriet har efter normalt praksis udarbejdet en prognose for 2016, der har lydt på 15.000 personer, og det har vi budgetteret efter på finansloven. Siden oktober er antallet af flygtninge steget markant, og prognosen er derfor opjusteret til 25.000.

- Hvis der kommer 10.000 ekstra flygtninge i 2016, vil merudgifterne beløbe sig til 1,8 milliarder, siger Claus Hjort Frederiksen til samrådet.

Trods milliardbeløbet mener finansministeren ikke, at der er grund til bekymring, da størstedelen af merudgiften kan finansieres gennem udviklingsbistanden.

- I henhold til OECD's regler kan udgifter til flygtninge opgøres som udviklingsbistand det første år, de er i landet. Den mulighed vil regeringen benytte, og det er den praksis, som regeringer har benyttet de sidste mange år, siger han.

Det betyder, at 1,5 af de 1,8 milliarder, som det øgede antal af asylansøgere vil koste, kan finansieres gennem de penge, regeringen har afsat til udvikling i ulande.

De 300 millioner, der ikke kan finansieres af udviklingsbistanden, vil ifølge Claus Hjort indgå i svækkelse af den strukturelle saldo. Det betyder, at pengene vil blive en del af det samlede nationale underskud.

Dog anser Claus Hjort ikke svækkelsen som et problem, da beløbet er baseret på et skøn.

- Rent teknisk vil de 300 millioner indgå på linje med andre tekniske ændringer på finansloven vedrørende ændrede skøn. Nogle skøn vil isoleret styrke den strukturelle saldo, mens andre vil svække den, siger Claus Hjort.

Tidligere har finansministeren udtalt, at enhver udgift på finansloven skal finansieres af en besparelse. Det vækkede derfor undren hos finansordfører Benny Engelbrecht (S), der havde indkaldt til samrådet for at få belyst, hvordan den nye prognose skal finansieres.

/ritzau/