Telegram

USA-general kalder Frankrigs Raqqa-angreb for symbolsk

20 franske fly i stort angreb på Islamisk Stat-højborgen Raqqa. Men militært har det ikke den store effekt.
Telegram
16. november 2015 kl. 08:31

Det amerikanske luftvåben har gennemført, hvad de internationale nyhedsbureauer betegner som Frankrigs hidtil største angreb på Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Angrebet sent søndag var rettet mod byen Raqqa, højborg for den islamistiske, militante bevægelse, og der deltog blandt andet 10 bombefly, som lettede fra baser i Jordan og De Forenede Arabiske Emirater.

Imidlertid vurderer en pensioneret amerikansk generalmajor, at angrebet trods sin størrelse mere har symbolsk betydning end militær.

Det franske forsvarsministerium siger ellers ifølge Reuters, at der blev kastet 20 bomber, som alle ramte deres mål.

Og målene var blandt andet træningsfaciliteter og ammunitionsdepoter.

Islamisk Stat siger ifølge CNN, at områderne var blevet rømmet, inden de franske bomber faldt.

Angrebet kom efter de blodige begivenheder fredag aften i den franske hovedstad, Paris, hvor 129 mennesker blev dræbt under en stribe skudangreb og selvmordsattentater.

Islamisk Stat har taget skylden.

- Klart, det er militær aktivitet. Det sender et meget stærkt politisk signal, og det hele er til internt brug i Frankrig, siger den pensionerede, amerikanske generalmajor James Marks til CNN.

- Det er meget følelsesladet. Den type mål, de angriber nu, er symbolske. Fra et fransk synspunkt måtte der gøres noget, tilføjer han.

Det er imidlertid svært at finde ud af, hvad der egentlig sker inde i Raqqa, og hvad ledelsen i IS tænker.

- Det er meget kompliceret at gennemføre luftangreb som disse som gengæld, men det er også en måde at udrydde IS på, siger Janine de Giovanni, som er mellemøstredaktør på nyhedsmagasinet Newsweek.

- Imidlertid er den anden ting, at man ikke kan udrydde en ideologi. Man kan måske undertrykke dem militært, og man kan måske afskære nogle af deres interne linjer. Men man kan ikke undertrykke den centrale besked, som de spreder.

/ritzau/