Telegram

36 ton overskudsmad deles ud til udsatte danskere

Organisation uddeler 40 procent mere overskudsmad fra butikker og fødevareproducenter i forhold til sidste år.
Telegram
23. december 2015 kl. 11:21

Detailhandel og fødevareproducenter står i kø for at donere overskudsmad til personer, der ikke selv har råd til at forsøde julen.

Det oplyser nonprofitorganisationen FødevareBanken, der i år uddeler 36 ton overskudsvarer i december. Det er en stigning på 40 procent i forhold til sidste år.

- Vi har mere at dele ud af i år, men vi kan også mærke et større behov hos de organisationer, vi samarbejder med - eksempelvis Frelsens Hær, Røde Kors og Børnenes Kontor, siger presseansvarlig i FødevareBanken Jesper Ingemann.

FødevareBanken har de seneste tre år systematisk opsøgt detailhandel og fødevareproducenter for at aftage fødevarer, der af en eller anden grund ikke kan omsættes i den normale handel.

- Holdbarheden er i orden, men det kan være varer, som har fået forkerte etiketter, eller som er blevet stødt under transport, forklarer Jesper Ingemann.

Varerne tæller både risalamande, ribbenssteg og andebryster, men også mejerivarer, frugt og grønt og babymad.

Fødevarerne distribueres videre til organisationens samarbejdspartnere og deles ud på varmestuer, herberger og krisecentre i København og en række af landets større byer.

Og virksomhedernes lyst til at hjælpe er stor, fortæller Jesper Ingemann.

- Vi oplever, at man helst vil undgå madspild, hvis det er muligt, og mange vil derfor gerne give overskudsvarer videre til os, siger Jesper Ingemann.

Miljøministeriet anslår, at der kasseres 700.000 ton spiselig mad om året. Alene i julemåneden kasseres der ifølge organisationen Landbrug & Fødevarer mad for 1,1 milliarder kroner.

FødevareBanken er støttet af Velux Fonden, og organisationen vurderer, at den i løbet af i år vil have uddelt i alt 1,5 millioner måltider til udsatte personer.

/ritzau/

Fødevarebanker er en trojansk hest i vores velfærdssystem. I USA og England er de allerede populære og træder til hvor den svindende offentlige forsorg har trukket sig tilbage. Denne type NGO er med til at symptom behandle problemer, der kun kan få varig løsning med statslig/offentlig indsats. Vi fralægger os kollektivt ansvar og henstiller folkets nød til private organisationers almisser.

Jakob Silberbrandt, Peter Jensen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Nej hvor i vi danskere da godhjertede og hvor må giverne da føle sig som rare mennesker. Mon ikke vi snart ser velgørenheds arrangementer herhjemme for den lokale jetset kan lade sig se?

...Men ærlig talt. Jeg kan bedre lide det som det var for et par år siden, hvor velfærdssamfundet gjorde det ikke var nødvendigt duknakket og ydmyg at tage imod almisser fra de velhavende..

Herman Hansen, der findes næppe en tid at henvise til, hvor uligheden og den medfølgende ydmygelse ikke rådede - der er blot grader af den. Ifølge visse historikere kan man dog ane at der måske var et tidspunkt i 70'erne, hvor større dele af den danske befolkning vitterligt var tilhængere af solidaritet og fællesskabsudvikling, og hvor den danske velfærdsstat var under udvikling til en socialstat ... men dét fik bl.a. Schlüter-regeringen sat en ideologisk og forretningsmæssig stopper for - hvilket politisk blev videreført af et såkaldt moderne Socialdemokrati under Poul Nyrup Rasmussens og Mogens Lykketofts førerskab.