Telegram

FN-topchef fejrer dansk automat med drikkevand i Afrika

Ban Ki-moon og FN's klimachef hylder 16 projekter - blandt dem et fra Grundfos - der hjælper klimaofre.
Telegram
10. december 2015 kl. 12:21

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, hylder torsdag en række klimaprojekter, herunder et dansk om drikkevand i Afrika, i forbindelse med klimatopmødet i Paris.

Grundfos-projektet Lifelink er et soldrevet forsyningssystem, der sikrer afrikanere i udsatte områder af Kenya og Uganda rent drikkevand.

De 16 modtagere af FN-prisen "Momentum for Change" blev annonceret i oktober, og prisen uddeles officielt på klimamødet COP21 torsdag aften.

FN-prisen er et forsøg på at trække opmærksomhed mod den globale klimaaftale, som verdens lande forhandler i disse dage i den franske hovedstad.

- Jeg forventer, at FN-prisen vil sikre Grundfos en endnu stærkere position over for politikere, investorer og vandforsyningsselskaber i bestræbelserne på at give flere mennesker lettere adgang til rent drikkevand, siger Grundfos' koncernchef, Mads Nipper.

Lifelink omfatter dels automater, hvor folk kan købe rent drikkevand til en pris kontrolleret af vandselskabet, dels et system, der renser overfladevand og flodvand, så det kan drikkes.

Vandpumper udgør ti procent af verdens samlede el-forbrug, hvorfor der er en kæmpe klimagevinst i at installere soldrevne systemer ifølge Grundfos' kommunikationsdirektør, Kim Nøhr Skibsted

Andelen kan, siger han, nedbringes væsentligt, hvis man udbreder den rette bæredygtige teknologi. Lifelink kan køre 100 procent på solenergi, men det kan også sluttes til el-nettet.

Det danske vandprojekt kører allerede i Kenya, Uganda og Malawi. Målet er, fortæller Grundfos' delegation på COP21, at udbrede Lifelink til 10 afrikanske og fire asiatiske lande.

Projektet udstilles på konferencen i Paris-forstaden Le Bourget.

Udover Ban Ki-moon skal også FN's klimachef, Christiana Figueres, tale ved arrangementet, og den jamaicanske rapper Sean Paul synger "Love Song to The Earth".

Det er de franske COP21-værters ambition, at en global klimaaftale ligger klar fredag.

/ritzau/