Det konservative USA er i oprør over Trump

1. februar indledes det amerikanske præsidentvalg for alvor, og republikaneren Donald Trump tordner derudaf.
24. januar 2016 kl. 13:11

Godt en uge før den amerikanske præsidentvalgkamp sættes i højeste gear, er det republikanske opgør reduceret til et opgør mellem to mænd, som den republikanske landsledelse væmmes ved.

Det er så alvorligt, at der nu i amerikansk presse spekuleres i, at Det Republikanske Parti er ved at revne.

Den antagelse fik ny næring, da New York Times lørdag skrev, at den tidligere republikanske borgmester i New York Michael Bloomberg overvejer at opstille som uafhængig kandidat ved præsidentvalget i november.

Første prøve for både de republikanske og demokratiske kandidater kommer i staten Iowa næste mandag.

Her skal de to partiers vælgere ved forsamlingshusmøder udpege den kandidat, som de ønsker skal være partiets præsidentkandidat. Ugen efter er det første primærvalg i staten New Hampshire.

Den seneste meningsmåling fra CNN sætter den republikanske ejendomsmatador Donald Trump i spidsen i Iowa med 37 procent, mens 26 procent bakker Tea Party-senatoren Ted Cruz op. Nationale målinger viser samme billede.

Det er lige netop sådan et resultat, som den republikanske ledelse ikke ønsker. Den havde fra starten håbet på for eksempel tidligere guvernør Jeb Bush eller guvernør Chris Christie.

Men meningsmålingerne viser en efterhånden stabil opbakning til Trump. Det har fået det ærkekonservative magasin National Review til at reagere.

Bladet udsendte i denne uge et nummer, hvor 22 fremtrædende republikanere anført af tidligere justitsminister Ed Meese advarer mod at gøre Trump til partiets præsidentkandidat.

Magasinet skriver i en leder, at Trump er konservativ ved et tilfælde og på den forkerte side i forhold til indvandring, han er uberegnelig i økonomisk politik og udenrigspolitik, og han "falder for Putin".

- Donald Trump er en trussel mod amerikansk konservatisme, han vil tage generationers arbejde og trampe det under fode på vegne af en populisme, der er så ubesindig og grusom som Donald selv, skriver bladet i en leder.

Der har i flere uger været spekulation om, at New Yorks tidligere borgmester, mangemilliardæren Michael Bloomberg, ville kaste sig ind i valgkampen som uafhængig kandidat, hvis Trump og Cruz ender med at tegne Det Republikanske Parti.

De overvejelser er blevet mere konkrete, kunne New York Times fortælle lørdag.

Chad Kolton, en tidligere embedsmand i den republikanske Bush-regering, håber stadig, at vinden kan vende.

- Den generelle følelse er stadig, at både Trump og Cruz behøver at tabe (ved primærvalg, red.) for partiets skyld, for konservatismens skyld og for landets skyld, siger Kolton til Financial Times.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Amerikanerne har en enestående chance for at blive et rigtigt land med en politik, der først og fremmest bygger på den brede befolknings behov. Det er nok det, der for alvor opskræmmer de konservative kræfter.

Bill Atkins, Carsten Wienholtz, Jens Thaarup Nyberg og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Kenneth Jakobsen, jeg glæder mig over, at den konservative fløj slår hinanden ud, også for det afslørende element i det - og at det giver momentum til venstrefløjen.

Herman Hansen

...Bernie Sanders for president :-)

Heri lægger den enestående chance. Bliver han USA's næste president? Sikkert ikke - Denne gang. Men han har stor politisk og ikke mindst økonomisk opbagning fra den almindelige amerikanske befolkning. Særligt kvinderne. Mange almindelige amerikanere er kørt fast i økonomisk elendighed og har efterhånden forstået "the american dream" kun er for de få udvalgte - Og ikke for dem. Bernie Sanders økonomiske støtte er for 82% vedkommende donationer på under 200 dollar - Almindelige mennesker, som ønsker et andet USA.

..."the american dream" er en udtjent utopi for de få og for fremtiden kun endnu færre. Et stigende antal almindelige amerikaner lader sig ikke manipulere længere.

Mads Berg, Torben R. Jensen, erik mørk thomsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

USA - en mislykket stat

Det undrer mig ikke, at Steffen Gliese igen bliver begejstret over udviklingen i USA. Af grunde, som jeg finder ufattelige, abonnerer han på den angelsaksiske forståelse af frihed helt ud i ekstremen, som vi har til lands vel skal tilbage til de såkaldt "Uafhængige" (der reelt var anarkister) for at finde lignende.

I USA findes der grupper, der i ramme alvor anskaffer sig våben for at forsvare sig m o d s t a t s m a g t e n. Grupper, altså, som betragter et fællesskabsbaseret retssamfund som k o m m u n i s m e.

USA er ved at kortslutte, og det har stået på i flere perioder og år, men er nu temmelig akut. En betragtelig del af de folkevalgte repræsentanter og senatorer ser hellere, at USA går i betalingsstandsning, end at staten holder hånden under velfærdsprogrammerne. Disse personer er ikke kun liberalister, men libertarianere - ja endog anarkister. Og en sektion af dem er passioneret understøttet af religiøst formørkede personer, der hellere ser, at verden går under, end at der skabes større social lighed.

Mange af dem finder det også ikke bare helt i orden, men naturligt, at politikken styres og domineres af privatøkonomiske interesser. De hader simpelthen mennesker, der mener, at moral må baseres på universalpragmatiske argumenter. Derfor er mange af dem - mere eller mindre skjult - også fortsat racister.

De er fuldkommen overbeviste om, at ingen mand er fri uden et våben til at forsvare sig med, og nogle af dem har nu stillet forslag om, at det også skal være tilladt at bære våben i skoler, på hospitaler og på universiteter.

Jordens klimaproblemer rager de samme mennesker en høstblomst. Ja, de benægter, at disse problemer eksisterer, eller at mennesker er årsag til dem, eller at jorden er mere end 6000 år gammel, eller at mennesket er led i en artshistorie. Selv blandt de folkevalgte, endog i Kongressens videnskabskomité. En enkelt af præsidentkandidaterne mener, at pyramiderne er bygget af jøden Moses for at opbevare korn.

Vidt omkring i befolkningen og langt ind i det politiske establishment findes der personer, der efter almindelig europæisk standard hører til på en anstalt. Men I USA har de både aviser, radiostationer og TV til deres rådighed - og det er tilmed en stor forretning.

Der er så mange fanatikere imellem dem, at resten af verden burde være seriøst mere nervøse for fremtiden ved tanken om, at én af dem blev valgt til præsident. Vist er det sjovt at følge med i de uhyrlige og vanvittige udtalelser fra nogle amerikanske politikere (Åh, hvor jeg dog savner Jon Stewart), for de er lige så kiksede og ubegavede som nogle af statisterne i X-faktor. Men i USA eksisterer der en reel chance for, at én af dem kan vinde og komme til magten.

Javist, det er folket der bestemmer. Og så kan vi jo ikke forlange mere. Eller kan vi?

Anders Graae, Einar Carstensen, Kim Houmøller, Mads Berg, Gorm Lerche, Carsten Wienholtz og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvad fanden, her i Danmark valgte vi en klovn, der lovet medvind på cykelstigerne.
Så vi har vel ikke noget, at lade andre høre for!

Herman Hansen

"USA er ved at kortslutte"

Ja, det mener republikanerne, som kun kan overleve på at skræmme befolkningen fra vid og sans.

Demokraterne derimod har en helt anden opfattelse af USA med over 14.000.000 nye jobs siden 2010 og en økonomi under kontrol efter en historisk heftig finanskrise trods en 18.000.000.000.000 dollar stor stats gæld, hvoraf hovedparten stammer fra cowboyen George W. Bush's tid, samt udenrigspolitiske diplomatiske succeser som forsoning med Cuba, atom aftalen med Iran og klima aftalen COP21 i Paris.

...Hvis noget er ved at kortslutte i USA er det det republikanske parti, som kun kan overleve i en verden med død og helvede.

Kim Houmøller, Einar Carstensen, Mads Berg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Skal man bedømme en nation som USA på ekstremer som Trump og Tea-partybevægelsen. Nej realiteten er at amerikanerne generelt har et besynderligt forhold til det borgerlige demokratiet som gør at næsten 60 pct. ikke stemmer. Amerikanerne har alligevel flere gange vist en overraskende politisk realisme og kraft, som hver gang er blevet banket ned af kapitalismens håndlangere. Efter det store bankkrak i tredverne hvor fagforeningernes strejker og protester blev brudt af politi Pinkertonmænd, skruebrækkere og mafiavælde. Under anden verdenskrig hvor Roosevelt viste sig som en sand ven af folkene, men hvor hans politiske eftermæle blev knust af McCartneyismens kommunistjagt. Under borgeretsbevægelsens kamp hvor USA kapitalisme som afledning kastede slandet ud i en håbløs men brutal krig mod Vietnam et lille bondeland i Sydøstasien. En krig der blev stoppet af massive folkelige protester i USA. Senest har den amerikanske folkeforførelse skabt krigen mod terror for at standse opgøret med Reaganismens fattiggørelse og amerikansk kapitalismes udflytning af arbejdspladser.

Amerikanerne kan skabe en sand politisk tsunami hvis de bliver presset - og det ser ud til at den amerikanske ekseptionalisme er ved at være opbrugt. Spørgsmålet er om amerikansk kapitalisme bøjer sig og investerer i det amerikanske folk, eller de ser deres økonomiske fordel i at starte en farlig international konflikt. Kun tåber tror amerikansk kapitalisme kan styres af det borgerlige demokrati - der skal folk i gaderne ...og det kan de faktisk i USA.

Anders Graae, Einar Carstensen, Mads Berg, Torben R. Jensen, Jens Thaarup Nyberg, erik mørk thomsen, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar