Telegram

Måling giver kæmpe lussing til Socialdemokraterne

I en ny Megafon-måling blæses Socialdemokraterne tilbage. Radikale og Alternativet går kraftigt frem
Telegram
28. januar 2016 kl. 21:56

Socialdemokraterne står over for en kæmpe vælgerlussing ifølge en ny Megafon-måling.

I målingen, der er lavet for TV 2 og Politiken, går Socialdemokraterne hele syv procentpoint tilbage siden sidste Megafon-måling i november og valget i fjor. Dermed lander partiet på blot 19,3 procent og 34 mandater, skriver Politiken.

Målingen viser samtidig, at Dansk Folkeparti er det største parti med 20,2 procent af stemmerne, hvilket svarer til 36 mandater.

Læs også: Kommentator: Socialdemokratiet står i gigantisk dilemma

Faldet er så stort, at Megafon onsdag, helt utraditionelt, lavede en ekstra måling og spurgte cirka 2000 respondenter i stedet for de normale 1000.

Den gode nyhed for Socialdemokratiet er, at vælgerne i langt overvejende grad bliver i oppositionsblokken. Og navnlig Radikale Venstre og Alternativet, der har ført an i kritikken af udlændingestramningerne, går massivt frem.

Radikale Venstre lander på 8,5 procent mod 5,0 procent i novembermålingen og 4,6 procent ved valget.

Alternativet stiger til hele 9,3 procent fra 5,6 procent i november og 4,8 ved seneste valg.

Samlet set giver målingen stadig rødt flertal med i alt 90 mandater til S, R, AL, EL og SF.

Læs også: S om vælgernes lussing: De har svært ved asylstramninger

Ifølge administrerende direktør hos Megafon Asger H. Nielsen kan vælgernes lussing til Socialdemokratiet begrundes i flygtningekrisen.

- Vi har bedt hver eneste, der er gået fra Socialdemokratiet i målingen, om at begrunde det, og når jeg kigger på alle begrundelserne, er det for 80 procents vedkommende flygtningene, som er den helt entydige årsag, siger Asger H. Nielsen til Politiken.

Valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen kalder over for Politiken nedgangen en "dramatisk" udvikling for Socialdemokratiet, fordi det er "uhørt", at et parti taber fire procentpoint eller mere fra den ene måling til den anden.

Ifølge ham kan målingen dog basere sig på en meget aktuel tendens med grundlag i de seneste asylstramninger.

Læs også: Alternativet er næststørst i rød blok i frisk måling

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) fastholder over for avisen, at partiet fører den nødvendige politik.

- Hvis man tager det alvorligt, at antallet af mennesker, der kommer til Danmark, har betydning for, hvordan vi sikrer en god integration, og at vi har mulighed for at fastholde det danske velfærdssamfund, siger han.

/ritzau/

Opdateret 29. januar 2016 kl. 13:10

Steffen Gliese

Selvfølgelig har antallet betydning, vi er bare ikke oppe på et antal, hvor det er tilfældet.

Jørn Petersen

Buen er strammet for meget.

Mette Frederiksen skulle ikke have fortsat Helles vej, for de vælgere der er tilbage i soc er jo dem som ikke er løbet til df, når man så bliver ved med at løbe efter de gamle vælgere taber man dem man havde tilbage og får ikke noget tilbage fra df, for de har det fint i hade partiet. Så nu betales der for højredrejningen og det kommer til at fortsætte. Snart er soc og venstre kun historie sammen med sortstøvlerne.

Prøv at forklare danskerne hvordan man lige stamper 11 milliarder op af jorden til flygtninge, når bare 3 af de milliarder kunne skabe de nødvendige arbejdspladser så der ingen arbejdsløse var.

Ja de sidste 16 års fjernelse af velfærden kommer lige pludselig til at fremstå i et andet lys.

Karsten Aaen, Per Torbensen, Peter Wulff, Anders Jensen, uffe hellum og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Forventeligt, forståeligt, fortjent.

John Andersen, Carsten Wienholtz, Wilhelm May, Arne Lund, lars abildgaard, uffe hellum, Per Jongberg, peter fonnesbech og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Overraskende, at en del af de frafaldende socialdemokratiske stemmer ikke går til SF.

S har i flere aar forsoegt at foere Venstre politik, saa vidt jeg kan se.

Fatter de, S'erne, da ikke, at det goer V'erne meget bedre selv ?

De målinger er ikke en skid værd

Den nye generation af antisocialt demokratiske småborgerlige bliver da i det mindste ikke puffet ud af partiet af dettes egen propaganda, som det skete da DF blev til.
S er IKKE selv skyldige denne gang. men det er stadig liberal lobby der trækker læsset i udhulingen af (hvad der i teorien skulle forestille at være ..) enhedspartiet.

peter fonnesbech

Når man forråder sine egne kerneværdier til fordel for kassetænkning, NPM og populistiske smågevinster, så kan det kun gå galt.

John Andersen, Mads Berg, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Uanset hvad Sosserne foretager sig, så hedder det fra de sidste mohikanere, at der er tale om "nødvendighedens politik". Underforstået: det er os der er de klogeste, og de, der ikke er enige med os, er nogle båtnakker. Det kan partitoppen jo klynge sig til på vejen ned mod søens bund.

Tankevækkende, at det er de radikale og Alternativet, men ikke SF og EL, der opfanger de S-vælgere, der forlader den synkende skude. Skyldes det mon, at der ikke er flere venstre-orienterede S-vælgere tilbage?

Karsten Aaen, Erik Jensen , John Andersen, Mads Berg, Calle Hansen, Carsten Wienholtz og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

R hører vist til i blå blok, når det drejer sig om økonomi - m h t flygtninge er de i rød blok.

Så meningsmålingen siger reelt , at der er blåt "økonomisk flertal" og rødt" flygtningeflertal".

Blå og rød er derfor ikke tilstrækkeligt præcise betegnelser , når man skal beskrive vælgernes sammensætning af Folketinget og meningsmålingens resultat.

P t er flygtninge-sagen det store dyr i åbenbaringen - når den er ovre, så er det igen holdningerne til velfærdsstaten, økonomien og finanslovene, der afgør vælgernes holdninger.

Kynisk sagt, så vil en enkelt ubehagelig terrorhandling i Danmark eller i et nærtliggende land ( f eks Sverige eller Tyskland) også kunne flytte rundt på vælgernes holdninger til flygtninge i lang tid fremover, så intet kan siges med sikkerhed om, hvordan et valg vil falde ud om et årstid eller to.

At nogle politikere p t har travlt med at skifte parti eller melde sig ud viser blot, at de er ret "kort-synede" .(Der var også en del , der f eks i sin tid skiftede fra SF til S, og nogle har taget større "shopping-ture" i søgen efter bedre "platforme" for deres ambitioner - eller et bedre politisk eftermæle.).

Erik Jensen , Vibeke Rasmussen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Tobias Torfing

"Så meningsmålingen siger reelt , at der er blåt "økonomisk flertal" og rødt" flygtningeflertal"."

Så du mener DF og LA og de radikale har en fælles økonomisk politik? Jeg ved godt at DF ved hver eneste lejlighed svigter en ordentlig velfærdsorienteret økonomisk politik til fordel for populistiske tiltag, men deres vælgere vil typisk gerne have en "rød" (eller traditionel socialdemokratisk) politik.

Der er derfor pt hverken flertal for det ene eller det andet, men et mange partier der er relativt store (enhedslisten og alt. begge på 9-10%, de radikale og LA lige efter, med V, S og DF omkring de 18-20%). Det skyldes sandsynligvis V og S's store værdiskred (både på økonomi og flygtninge), der har gjort vælgerne forvirrrede og frustrerede.

Lasse Nielsen

Sådan en artikel om en meningsmåling kan vinkles på flere måder. Ritzau vinkler tit til blå bloks fordel, og derfor har de ikke omtalt, at målingen samtidig viser en rød-blok-føring på cirka 51,5 mod blå bloks 48,5, altså den største føring i en meningsmåling siden valget. Så hvis det gælder for rød blok om at få Løkke af pinden, så er strategien jo ikke helt ved siden af.

Mit fine gamle parti gennem mange år, har totalt mistet sit politiske "kompas", og har absolut ingen vision, der kan føre Danmark ind i fremtiden. Derfor er det kun rimeligt, at partiet træder til side for fremskridtet, og tager sig en meget, meget lang pause ude i den politiske skygge.

Karsten Aaen, Mads Berg, peter fonnesbech og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Lasse Nielsen,

Jeg har faktisk speciale i bl.a. denne form for analyser, og de rummer 2 fejlmuligheder,
- Metoden for valg af respondenter.
- Udformning af spørgsmål.
- Og antallet i forhold til universet.

Og du kan være helt sikker på, at Megafon, der har foretaget denne undersøgelse, har fuldstændig styr på, hvad de gør. - Ellers er de jo helt færdige på markedet.

Steffen Gliese

Efterhånden er socialdemokraterne blevet så få og så enstænkende, at de ikke kan finde ud af det mørke, de har forvildet sig ind i.
Andre steder ser det bedre ud, dér finder man nye kræfter med et klart ideologisk kompas. Som altid er de danske socialdemokraters problem en bestemmesyge, som har meget ringe vilkår i et småanarkistisk dansk folk, for hvem velfærdssamfundet først og fremmest ses som en garanti, når man ryger ud i modvind.
I modsætning til det pæne og ordnede samfund, klassen af samfundsuddannede gerne vil berede os fra vugge til grav.

Anders Jensen

"Som landets Justitsminister...."
Mette er utroværdig og desillusioneret. S er blevet udhulet og tømt for reelt socialistisk politik.
Min morfar vender sig i sin grav over det der er sket med socialdemokratiet.
Socialisterne ville være smarte i en fart og ligesom de liberale, så vi valgte Thorning og Cyrodon.
Selv tak, godt arbejde.....

Vi skal bruge visioner og reformer hvis vi skal ud af dette gedemarked med skindet på næsen.
Jeg kan ikke umiddelbart se løsningen på hvordan vi genskaber tilliden og genopretter den sociale kontrakt. Det er som om vi kæmper mod nogle meget magtfulde interessenter, hvis mål er at holde os lige uddannede nok, til at betjene deres maskiner, men ellers dumme nok til ikke at se de at vi i bund og grund er lønslaver og forbrugsdroner. (men så tager vi også konspirations-hatten af, inden vi bliver skudt en masse i skoene ;) )

At placere De Radikale i Rød Blok er helt hen i vejret, for dette parti bære faktisk en stor del af skylden for den forrige regerings trakkasserier, da Margrethe Vestager jo helt havde misforstået at ordet "samarbejde" betyder at man samarbejder, og ikke, at bare presser sin vilje igennem på bekostning af ens samarbejdspartnere.

Og hvordan er det i øvrigt så lige med humanismen i dette parti?

1) Tja, nedsættelsen af arbejdsløshedsperioden fra 4 til 2 år var jo en af deres mærkesager som S og SF jo blev tvunget til at æde.

2) Fjernelsen af Topskatten som ifølge partiet jo "kun" drejer sig om 8 mia. kr. om året. Det vil sige at dette populistiske parti der udadtil støtter den grønne omstilling mener, at "sølle" 8 mia. kr. er ingenting, men med dette beløb kunne man på cirka tre år få elektrificeret og moderniseret hele Danmarks Jernbanenet, hvilket jo ville give den kollektive trafik et gevaldigt løft og dermed hjælper os på vej mht. den grønne omstilling.

3) De Radikales kamp for at få fjernet Topskatten sætter dem jo i bås med LA, så skønt de peger på Mette Frederiksen som kommende statsminister, så er det tomme ord og dermed uden mindste forståelse for helhedssamfundets ve og vel.

3) Jens Rohde? Hvad laver denne levebrødspolitiker i den Røde Blok?

Mange ’peddigrør-socialdemokrater’ har ikke gået længe nok i skole til at kunne overskue nutiden og slet ikke vurdere fremtiden, dette vælgersegment var også i sin tid Oluf Palmes store bekymring – for øvrigt har tyskerne i dag nogle de samme skrappe importbegrænsninger af humanoide fremmede væsener på tegnebordet - men også dagens frafaldne S-vælgerne får kastet nådens overbærende spotlys på sig – de har en meget kort hukommelse om RV-marodørernes angreb på dagpengereglerne og så kan de heller ikke forstå tysk og følger kun med i ’Djursland Ugeavis’ o.l. …

Det er skræmmende at se, hvordan det asociale, arbejderfjendtlige parti, Radikale Højre (atter) lukrerer på denne flygtningedebat. Men nu er det jo også mere eksotisk, interessant og realiserende for de kulturradikale at snakke om flygtninge, end ufaglærte der bliver nedslidt af de Radikales asociale politik: fjernelse af efterløn, hævelse af pensionsalder (ikke deres egen, selvfølgelig), etc.

Kaj Spangenberg, Vibeke Rasmussen, jonas eugen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nu mangler vi bare en satiriker, der kan tegne Pia Kjærgaard og Helle Thorning-Schmidt som fanebærere i spidsen for Kvindetoget til Amalienborg i 2016 med tak til Dronning Margrethe for hendes underskrift på Lov om folkevalgte Danske Kvinders ret til at kvaje sig på lige fod med folkevalgte Danske Mænd.

Det er #Uffesskyld# ;)

Kære Gert, du skriver: "Og du kan være helt sikker på, at Megafon, der har foretaget denne undersøgelse, har fuldstændig styr på, hvad de gør. - Ellers er de jo helt færdige på markedet."

Og det styr har de åbenbart ikke. Via nedenstående link kan nemlig læses hvad Greens dugfriske undersøgelse når frem, og denne viser at Socialdemokratiet kun går yderst lidt tilbage, nemlig fra 25,3 til 24,5%.

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE8404032/ny-maaling-byder-paa-en-min...