Telegram

Ny måling byder på en mindre tilbagegang til S

Måling fra Greens Analyseinstitut viser ikke samme tilbagegang for Socialdemokraterne som Megafon-måling.
Telegram
29. januar 2016 kl. 12:31

Torsdag aften bød på skidt nyt for Socialdemokraterne.

En Megafon-måling, som er lavet for TV 2 og Politiken, viste, at Socialdemokraterne var gået hele syv procentpoint tilbage siden seneste Megafon-måling i november og valget i fjor og landede på blot 19,3 procent.

De seneste asylstramninger, som partiet har stemt for sammen med blå blok, var årsagen til nedturen.

Fredag middag gør det mindre ondt, da en ny måling fra Greens Analyseinstitut lavet for Børsen kom frem.

Socialdemokraterne går marginalt tilbage fra 25,3 til 24,5 procent af stemmerne, hvilket er inden for den statistiske usikkerhed.

Læs også: S om vælgernes lussing: De har svært ved asylstramninger

Dermed går Greens-målingen altså stik imod Megafon-målingen.

- Greens-målingen viser nogenlunde status quo, og det fortæller en helt anden historie end den måling, som er kommet fra Megafon, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet, til Børsen.

Megafon spurgte 1000 danskere i sin måling. Målingens bemærkelsesværdige resultat gjorde, at Megafon besluttede sig for at spørge 1000 mere inden offentliggørelsen.

Læs også: Alternativet er næststørst i rød blok i frisk måling

- Når man presser sine respondenter på den måde, risikerer man, at det skævvrider stikprøven.

- Man får kun fat i dem, der er hjemme ved telefonen. Så jeg tror nok mere på Greens-målingen, end jeg tror på den fra Megafon, siger Kasper Møller Hansen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, måtte torsdag aften ud i den store forsvarstale for sit partis asyllinje. Han kommenterer også Greens-målingen.

- Socialdemokratiet fører ikke sin politik ud fra dagens meningsmåling. Vi gør det ud fra, hvad vi mener, der er rigtigt for Danmark. Derfor er det vigtigt, at man tager ansvar. Det gør vi, uanset om målingerne går op eller ned, siger Wammen til Børsen.

/ritzau/

 

Opdateret 29. januar 2016 kl. 13:58

Steffen Gliese

Jeg tror mere på Megafon, den har et langt større statistisk grundlag og spørger mere udførligt til årsagen.

Kære Steffen, valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, mener nu noget andet, og det kan læses i såvel Børsen som i JP, medier som vist ikke kan siges at være særlige venlige overfor Socialdemokraterne:

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE8404032/ny-maaling-byder-paa-en-min...

Vibeke Rasmussen

Men jonas eugen, det er jo, som desværre så ofte før, bare samme Ritzau-telegram samtlige medier videre'kolporterer'. :(

Hvis endelig medierne ønsker at gå så voldsomt op i meningsmålinger – personligt ville jeg ønske at de ville lade være – burde man også kunne forvente en lille smule mere, end blot ånd- og til tider åndeløse afskrifter. Hvad siger Greens undersøgelse fx om alle andre partier end lige netop Socialdemokraterne …

@Vibeke

Enig i dine synspunkter! Og jeg fik såmænd blot lyst til at påpege hvor forskelligt den slags (ligegyldige) meningsmålinger egentlig kan falde forskelligt ud!

Vibeke Rasmussen

I øvrigt er det også interessant, at man – bl.a. på politiken.dk – kan finde samtlige tal fra Megafons måling, mens den måling Børsen har fået lavet hos Green, så vidt jeg kan se pt, kun kan læses som abonnent hos Børsen.

Må andre medier – som naturligvis har abonnement/adgang til samtlige andre medier; inklusive Børsen – ikke referere fra målingen? Eller hvad kan grunden være til, at man som læser ikke får adgang til alle tal i Greens måling? For selv om Ritzau ikke oplyser dem, kan diverse redaktioner vel stadigvæk godt 'finde' og oplyse om dem?

Vibeke, for år tilbage gik jeg en Gallup undersøgelse lidt efter i sømmene, en undersøgelse som var betalt af en Nordsjællandsk virksomhed. I undersøgelsen, som var sat i værk for at gavne virksomheden i en byggesag, var spørgsmålene så ledende, at resultatet nærmest var givet på forhånd, altså til gavn for virksomheden.

Desuden havde man smart nok sørget for at spørge rundt om i hele kommunen, og ikke kun i det nærområde hvor virksomheden var hjemmehørende. Havde man det, altså kun have spurgt i det berørte nærområde, var opbakningen til virksomheden nemlig forsvundet ud i den blå luft.

Så virksomhedens pressemeddelelse bragte blot det "fortyndede" resultat, og som støttede virksomheden i deres ønske, og denne pressemeddelelse blev citeret viden om og uden at en eneste journalist borede bare en smule i resultatet ... den rene manipulation var der tale om!

Og så er det jo også således, at havde undersøgelsen, trods de ledende spørgsmål, gået virksomheden imod, jamen, så kunne de jo bare have valgt at putte den i en mørk skuffe, thi de havde jo betalt den og kunne derfor gøre med den hvad de ville.

Niels Duus Nielsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Målinger er ligegyldige indtil de får et parti til at ændre kurs...og sker det her? Nej, drøm videre...

Hvilken måling betyder så noget? Målingen på valgdagen - det endelige resultat! Indtil da kan vi kun drømme videre...

Vibeke Rasmussen

jonas, præcis! Derfor burde medierne også, da man jo ikke ligefrem kan lovgive om det, efter min mening forpligte sig selv og hinanden til aldrig at offentliggøre en meningsmåling uden samtidigt at angive den nøjagtige ordlyd af de stillede spørgsmål. På den måde kan den enkelte bruger/læser selv vurdere relevansen og troværdigheden af resultatet. Og uden, som du beskriver det, at skulle til at agere graverjournalist.

Tjah... Det er ikke usandsynligt at undersøgelserne bliver lavet på samme call-Center...
De her meningsmålinger udføres af analyse firmaer med call-centre fyldt med timelønnede arbejdere, der i øvrigt går for lud og koldt vand. Den ene dag ringer man for Greens, den anden for DR eller Gallup. Man presses til at lave flest mulige interviews i timen og ryger ud hvis man ikke kan besnakke folk til at svare på spørgsmålene, som ofte er overfladiske og med alt for få nuancer i svarmulighederne. Der er helt sikkert flest gamle og ensomme, der svarer fordi de har lyst til at snakke med et andet menneske og derfor er de måske ikke så repræsentative, som man skulle tro. Jeg ved det, for jeg har arbejdet sådan et sted. Af samme grund tager jeg altid meningsmålinger med et gran salt.

Tjah... Det er ikke usandsynligt at undersøgelserne bliver lavet på samme call-Center...
De her meningsmålinger udføres af analyse firmaer med call-centre fyldt med timelønnede arbejdere, der i øvrigt går for lud og koldt vand. Den ene dag ringer man for Greens, den anden for DR eller Gallup. Man presses til at lave flest mulige interviews i timen og ryger ud hvis man ikke kan besnakke folk til at svare på spørgsmålene, som ofte er overfladiske og med alt for få nuancer i svarmulighederne. Der er helt sikkert flest gamle og ensomme, der svarer fordi de har lyst til at snakke med et andet menneske og derfor er de måske ikke så repræsentative, som man skulle tro. Jeg ved det, for jeg har arbejdet sådan et sted. Af samme grund tager jeg altid meningsmålinger med et gran salt.

Undskyld, jeg kom vist til at trykke en gang for meget på send...

Objektivt set er der god grund til at være forsigtige med megafon-målingens resultat denne gang - det er simpelthen alt for overraskende til uden videre at blive accepteret.

Heldigvis skal der ikke træffes hverken små eller store beslutninger på basis af målingen, så skal man ikke bare "slappe af" ? - hen ad vejen kommer der snart en række nye meningsmålinger, og så kan man se,om der var tale om en "megafon-svipser", eller om der virkelig er "sket noget".

(Socialdemokratiet har det "problem" , at hvis der komme et valg i "utide" , kan det blive en socialdemokratisk opgave at danne regering - og så står man dumt, hvis man som opposition har ført en urealistisk politik og pludselig (under indtryk af barske realiteter) skal lægge kursen om. )

Vibeke Rasmussen

Det, der bekymrer mig mest ved offentliggørelsen af Megafons måling, er, at De Radikale angiveligt går så voldsomt frem. For uanset sandhedsværdien, giver det partiet en (efter min mening ufortjent!) alt for stor plads i medierne og dermed i vælgernes bevidsthed

Helt generelt er mediernes fokuseren på, fremhævelse af og interesse for partiet i øvrigt allerede helt ude af proportioner med partiets nuværende størrelse. En promovering som ikke mindst dyrkes i DR, hvor man dårligt kan lave en nyhedsudsendelse uden at skulle indhente enten Martin Lidegaards eller Sofie Carsten Nielsens mening om både dette og hint, eller kan sende en Deadline uden mindst én radikaler som gæst.