Telegram

Nye tal: Ikkevestlige mænd dømmes oftere for overgreb

I en ny analyse slås det fast, at indvandrere og efterkommere får flest domme for overgreb og voldtægt.
Telegram
15. januar 2016 kl. 23:16

Indvandrere og efterkommere har længe været overrepræsenterede i statistikkerne for domme i voldtægtssager og overfald.

Tallene har dog imidlertid været omgærdet af usikkerhed, fordi de ikke har været korrigeret for alder og socioøkonomiske forhold.

Men nu slår nye, korrigerede tal fra Danmarks Statistik fast, at ikkevestlige mænd er overpræsenterede i statistikkerne, skriver Berlingske.

På foranledning af Berlingske har Danmarks Statistik set nærmere på dommene for voldtægt og blufærdighedskrænkelse for 2012, 2013 og 2014.

Analysen viser, at ikkevestlige mænd i gennemsnit bliver dømt for voldtægter og blufærdighedskrænkelser 1,76 gange hyppigere end etnisk danske mænd.

De nye tal får kultursociolog fra Syddansk Universitet Ümit Necef til at konkludere, at det må være kulturforskelle, der er bestemmende for, hvorfor ikkevestlige mænd oftere dømmes for overgrebene.

- Tallene er nu rensede, og man ser stadig en klar overrepræsentation. Det er meget vanskeligt at argumentere for, at kultur ikke er afgørende, siger han til Berlingske.

Ifølge sociolog Marie Bruvik Heinschou, som udtaler sig til avisen, er det dog for simpelt at sige, at kulturforskelle er den eneste forklaring.

Hun mener også, at det kan spille ind, at både retssystemet og de kvinder, der anmelder voldtægterne, har et billede af, at den typiske voldtægtsforbryder er af anden etnisk herkomst.

I den seneste tid har overgreb mod kvinder begået af udenlandske mænd været meget omdiskuteret i Europa.

Først kom beretningerne om masseovergreb mod kvinder i Köln i Tyskland nytårsnat.

Siden er det også kommet frem, at svensk politi har fortiet krænkelser af udenlandske mænd.

I Danmark har kvinder i Thisted følt sig forulempet i nattelivet af beboere fra nærliggende asylcenter. Her vil politiet nu skærpe patruljeringen i nattelivet.

/ritzau/

Anders Jensen

"Ifølge sociolog Marie Bruvik Heinschou....."

Øhh?
Så overrepræsentationen skyldes fordomme fra ofrene og retssystemet?
Læser jeg det helt forkert?

Kulturforskelle - så skulle dén ged vel nu være barberet ...

Har man undersøgt i forhold til udlændingenes generelle sociale klasse? Hvis de tilhører de lavere klasser, ligger de så stadig væsentligt over gennemsnittet for disse klasser?

Anders Jensen

@Dennis
Ja, det står på linie 6.

Dorte Sørensen

Da jeg hørte om denne nye statistik i P1 her til morgen, tænkte jeg at det kunne skyldes ,at kvinder anmelder flere forsøg, når det er mænd fra andre kulturer samt at retssystemmet måske er mere villig til at se mere lempeligt på beviserne, når der er tale om anmeldelse for mænd med en anden kultur. Det kan jeg se at jeg ikke er den eneste, der har tænkt.

Morten Pedersen

Dorte, har du udelukket, at det kunne skyldes der var en reel forskel?

Slettet Bruger

Det er rimeligt at antage og snarere en gammelhed at kulturforskelle har betydning, og ikke mindst forældrenes baggrund efter undertrykkelse, krig, mange års ophold i lejre mm. Forresten et kuriosum, at når danskernes kriminalitetsindeks ansættes til 100, ligger indvandrere fra bl.a. Kina, USA, Indien og filippinerne under det halve.

Dorte Sørensen

Morten hvad mener du med reel forskel.
Min tanke kom fordi det er langt de fleste anmeldelser af voldtægt elle voldtægtsforsøg der ikke bliver rest en straffesag over. Hvor mange etniske danske mænd, der går fri vides mig bekendt ikke Ligesom der heller ikke er tal over hvor mange voldtægtsforsøg der IKKE anmeldes og hvordan fordelingen er på indvandre /efterkommere og såkaldte etniske danske mænd vides mig bekendt heller ikke.

'Better safe than sorry' - de seneste skræp nede fra Tyskland, med alle deres kalamiteter, er, at 'ikke vestlige mænd' er forment adgang til en svømmehal og et karnevalsoptog forbi et flygtningecenter er aflyst - stakkels Tyskland ... ;-)

Hold da nu helt op og kom videre - med intellektuelle analyser og gætteværk. Se fremad på en realistisk måde og arbejd for mere åbenhed, på denne anden facon bliver det et rodsammen.

Vibeke Rasmussen

I artiklen, der refereres til, Indvandrere og efterkommere får flest domme for overgreb, har Mehmet Ümit Necef, nogle interessante betragtninger. Og, modsat Marie Bruvik Heinskou, forfalder han ikke til anklager om racisme!

Bortset fra den idiotiske, misvisende brug af 'vi' i rubrikken, er følgende også værd at læse og blive klog – og deprimeret :( – af: Vi kender vores voldtægtsmænd.

Og alligevel ikke - jeg tror, at kvinder har svært ved at "komme frem med budskabet", fordi det ikke er comme il faut at tale om emnet, man kan føle sig dum eller kan ikke overskue det, før bagefter.
I det tilfælde, at voldtægten er et overfald/ fysisk skadende, forholder det sig lidt anderledes.
Jeg finder det andet indlæg i dag, linket til - meget talende for "det overraskende/ uforudsete", hvor reaktionen kommer senere.

http://www.information.dk/mofo/tavsheden-skammen-fortrydelsen-og-vreden

At alle sider bliver vendt og drejet her efter Nytårsaften er meget godt på en måde, men det ville være meget bedre om der i dagligdagen, også før i tiden, var nogen ærlige og åbne måder at forholde sig til emnet.
På den måde ville det også være nemmere at melde det, uden at frygte hvordan man bliver mødt og konsekvenserne.

Host, igen - her læser man så, at danskerne er langt mere trygge i dag i forhold til kriminalitet - undtaget voldtægt, som er stigende?
http://www.b.dk/nationalt/danmark-er-blevet-tryggere-at-leve-i

Børge Rahbech Jensen

Andre steder kan læses, at kun 25% af de begåede voldtægter bliver anmeldt. Alligevel skal antallet af dømte fra ikke-vestlige lande omregnes til forholdstal for at støtte den ønskede konklusion.

Gymnasierektorer er ikke hvad de har været
Fra vor hjemlige provinsielle andedam - fra et gymnasium og en større 'flygtningelejr' i nabosognet kan de unge gymnasiepiger meddele, at deres idrætstimer, mod deres vilje, er henlagt til en bygning i bemeldte 'lejr', en gammel wilhelminsk flådestation, hvor de 'indsatte' står og filmer pigerne, når de ankommer og tager afsted igen - der må være en rektor, der ikke rigtig følger med tiden - pigerne er i hvert fald stik hamrende sure og føler sig forladt ...

I stedet for ’hån, spot og latterliggørelse’ – prøv med ’humor, ironi og sarkasme’ uden at 'krænke' de sarte mimoser, förstås, ellers vanker der -
http://www.tvsyd.dk/artikel/gymnasiepiger-frygter-idraet-paa-asylcenter
De lokale diskoteker har forøvrigt stänkt för de hårdt pumpede libidonøse ungersvende ...

Øh hvad betyder det at korrigere for alder og sociøkonomiske forhold som det hedder, i en statistik omkring hvor mange der får dom? En dom er en dom, uanset hvem der dømmes, eller hvad?
Eller er der tilladte voldtægtskvoter for fattigrøve og oldinge?
Eller bliver det udlignet med f.eks en rig indvandre svare til 2 indfødte fattige danskere og omvendt. Selvfølgelig forudsat de alle er over 15 og under 80 år, ellers må 20% trækkes fra..

Anders Jensen

@Bo
Man korrigere fordi det menes at der er større sandsynlighed for at begå kriminalitet hvis du kommer fra lavere sociale eller økonomiske kår.
Sagt med andre ord, så er dine vilkår dårligere, samt der er en større sandsynlighed for at du bliver anholdt. Det korrigeres der så for i statistikken. Mht. alder så er sandsynligheden for at begå kriminalitet større jo yngre du er. (Det er sådan jeg har forstået det, men kan meget vel tage fejl.)
Personligt er jeg ikke enig i denne korrektion, men humanisterne mener at disse forbehold skal tages uagtet.

Okay, tak Anders Jensen.

Hvem ved hvad man reelt ville finde hvis der blev lavet en ærlig statistik med antallet af dømte og dem hvor sigtelserne blev frafaldet. Mørketallet for ikke anmeldte voldtægter er et stort problem.

Hvis hypotesen er, at overfaldsvoldtægter altid anmeldes er der ingen grund til at korrigere tallene for noget som helst. Ihvertfald ikke hvis man ønsker reel viden.

"Tallene har dog imidlertid været omgærdet af usikkerhed, fordi de ikke har været korrigeret for alder og socioøkonomiske forhold"

Hvorfor lave statistikker for bagefter at korrigere dem?
Kan man regne med noget noget som helst i dag? Det er vel ikke en humanistisk øvelse at omgås sandheden.
Det siger lidt om manglende anmeldelser f.eks. at læse "jegblevvoldtaget" hvor 18 indtil nu, også jeg, har anbefalet - men hvor ingen har repliceret endnu.

http://www.information.dk/mofo/tavsheden-skammen-fortrydelsen-og-vreden

Jan Weis, Anders Jensen og Bo Johansen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Anne Eriksen: "Hvorfor lave statistikker for bagefter at korrigere dem?"

Fordi korrelation ikke er kausalitet. Det er fx almen viden, at lav social status korrelerer med kriminalitet. Hvis en befolkningsgruppe mede brune øjne, som ud over dette karakteristikum også tilhører lavstatusgruppen, viser sig at have en høj kriminalitetsfrekvens, kan man jo ikke umiddelbart konkludere, at det er de brune øjne, der medfører øget kriminalitet - det kunne jo også være den omstændighed, at de havde lav social status.

Hvordan man rent matematisk foretager denne korrigering er hokus-pokus på steroider, det er derfor jeg aldrig stoler fuldt ud på andre statistikker, end dem jeg selv har lavet.

Niels Nielsen, det er nøjagtig derfor, jeg er ude med riven...:)
Nu er der jo utallige former for kriminalitet og så til det, der til ulidelighed optager sindene i øjeblikket.
Andre former, som fx berigelseskriminalitet ses oftere på disse kanter i forhold til folk med alle øjenfarver - og i de bedre sociale lag.
Altså synes jeg ikke, at der er noget at klappe af, når man præsenterer en statistik på det grundlag.
Indrømmer, at der er mange fordele i det øjeblik, man kan se evidens for tallene. I denne sammenhæng virker det ubrugeligt, også ud fra den vidde, der diskuteres ud fra.

Faktisk kunne det virke lidt som spild, hvis der ved alle statistikker var denne margen. En sammenblanding, rent ud sagt.
Men man elsker jo statistik og endnu højere end før i tiden. (godt for dem, der arbejder med dem!)
Men, for at gøre det kort,:) i sagen om asylansøgere/ flygtninge - nydanskere - kunne en åben ærlig dialog flytte grænser.
I al denne palaver går det jo op for folk, at heller ikke her i vores "lykkelige land", er vi færdige med at diskutere...

Og så har fremmedhadet fået en politisk korrekt udtryktsform.
Man kan så fundere på om det er racismen der anvender sig af feminismen for at blive stueren eller det er feminismen der skjuler sig bag racismen.
Uappetitligt er det uanset.

Det mest beskæmmende er, at det er højrefløjen, som har taget initiativet til at hente løgnene og fortielserne ud i lyset og den friske luft, inden gud og hver mand bliver stemplet som racister, mens alt for mange på venstrefløjen stadig sover, benægter fakta og stadig ikke har opdaget, at tiderne er ved at ændre sig, og det ikke til det bedre - faresignalerne og udviklingen kan ellers observeres nede i Tyskland - men her blokerer vel mange danskeres sprogvanskeligheder ...