Cepos: Kommunerne kan spare 29 milliarder

Kommuner kan bruge 29 milliarder kroner mindre, hvis de effektiviserer som Frederiksberg, siger Cepos.
9. februar 2016 kl. 13:06

Hvis alle 98 kommuner drives lige så godt som den bedste kommune, Frederiksberg, kan de tilsammen spare knap 29 milliarder kroner om året.

Det siger forskningschef Henrik Christoffersen fra den borgerligt-liberale tænketank, Cepos. Han har gennemgået regnskabstal fra 2014 for alle kommuner. Mens Frederiksberg bruger budgettet mest effektivt af alle, ligger Brønderslev i bunden.

Henrik Christoffersen afviser, at man ikke kan sammenligne Brønderslev med en stor hovedstadskommune som Frederiksberg.

- Det giver samme resultat, hvis man sammenligner Brønderslev med Vejle. Der er yderst marginal forskel på, hvor mange penge Vejle og Frederiksberg bruger i forhold til deres udgiftsbehov, siger Henrik Christoffersen.

Blev Brønderslev drevet lige så effektivt som Frederiksberg, kunne kommunen spare 354 millioner kroner om året. Så slap hver indbygger årligt 9926 kroner billigere i skat.

På landsplan kunne danske kommuner ifølge Cepos spare knap 29 milliarder kroner om året. Det er tre milliarder kroner mere end sidste års tal.

Cepos bruger Social- og Indenrigsministeriets mål for kommuners udgiftsbehov, som staten har brugt siden kommunalreformen fra 1970, da bloktilskuddet blev indført.

Spørgsmål: - Kan kommunerne så samle 29 milliarder kroner op?

- Beløbet kan samles op. Det er ikke sikkert, at det kan samles op over night (straks). Det kræver lidt tilpasning. Brønderslevs borgmester peger i bladet "Kommunen" på tre områder, hvor kommunen kan spare 20 millioner kroner, siger Henrik Christoffersen.

- Det er vanskeligt at forklare, at Brønderslev nødvendigvis skal bruge mange flere penge end Vejle.

Kommunerne har strammet disciplinen efter budgetloven med straf til kommuner, som bruger flere penge, end de må, påpeger Henrik Christoffersen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørn Petersen

På Frederiksberg er det en målsætning kun at drive penge ind og ikke gøre noget for borgerne, de har jo altid gjort tingene ud fra de forkerte tanker.

Men afskaf alle de støtteordninger som ikke er nødvendige og sæt folk i sving på en ordentlig løn så sparer vi alle og ikke bare på de økonomiske parametre.

Ak ak, Cepos hallucinerer. Frederiksberg er en fuldt udbygget stenrig kommune, der ligger midt i København - et København som de altid har forstået at "lukrere på" ved fordeling af fælles udgifter.

Tue Romanow, Karsten Aaen og Else Damsgaard anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Hvis alle sportsfolk præsterede lige så godt, som den bedste, ville de alle vinde guld.

Det sædvanlige CEPOS sludder. I den virkelige verden, den udenfor statistikker og bogføring, kan kommuner som Brønderslev og Frederiksberg slet ikke sammenlignes. Alene Frederiksbergs nærhed til hovedstaden kan give store besparelser til bibliotek, kultur- og sociale udbud kommunen behøver. Dem kan de høste i den store nabo kommune. Endvidere er Frederiksberg en velhaver kommune med kostbare boliger. Så stort set ingen socialbelastede mennesker på overførelsesindkomst har mulighed for at bo der. Endvidere er ældre udgiften i Frederiksberg mindre da mange af kommunens velbeslåede ældre benytter sig af private hjemmehjælps tilbud som gør at Frederiksberg kommune kan klare sig med en forholdsvis betydelig mindre stab af SOSU'er.

...O.s.v..

Claus Jørgensen, Nille Torsen, Karsten Aaen, Carsten Svendsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

...Hvad er det egentlig lige, som får CEPOS til at tro Brønderslev er idioter, mens Frederiksberg har set lyset?

Claus Jørgensen, Karsten Aaen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ja, lad os lige se en nærmere udredning, hvis disse cepos påstande skal tages alvorrligt