Telegram

Danske politikere frygter Trump-triumf i USA

Rigmanden Donald Trump som USA's næste præsident er en skræmmende tanke, lyder det fra Christiansborg.
Danske politikere frygter Trump-triumf i USA

RITZAU SCANPIX

Telegram
9. februar 2016 kl. 04:06

Den kontroversielle rigmand Donald Trump kæmper i øjeblikket for at blive Republikanernes præsidentkandidat i USA og i sidste ende sit lands næste præsident.

Inden tirsdagens primærvalg i staten New Hampshire står det fast, at støtten fra Christiansborg er til at overse.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Trump reelt har en chance for at vinde, men han håber det ikke.

Trump har tidligere udtalt, at han kunne skyde nogen uden at tabe stemmer. Og så er der udtalelsen om, at alle muslimer skal nægtes indrejse til USA.

- Det er helt forrykt. Det er bare sådan en vild udtalelse. Jeg tror ikke, han har tænkt nærmere over det. Han ville sikkert bare sige noget interessant, siger Espersen.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kalder Trump for en højtråbende populist.

- Hvis han bliver præsident, vil det være en katastrofe. Han er utilregnelig. Han er populist, og han råber til højre og venstre.

- Udenrigspolitisk er han en beundrer af Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.), og det vil være forfærdeligt for den internationale politik, hvis én som Trump får mulighed for at trykke på atombombe-knappen, siger SF'eren.

En anden tidligere udenrigsminister, De Radikales Martin Lidegaard, havde for et halvt år siden udelukket Trumps mulighed for at blive præsident. Det tør han ikke længere.

- I vores verden lige nu er der brug for besindige mennesker, der også har et internationalt udsyn. Trump lader ikke til at være en mand, der vil bygge broer. Han er nærmere en mand, der skaber kløfter, siger Lidegaard.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, håber, at alle andre end Trump vinder præsidentvalgkampen.

- Det vil være decideret skræmmende, hvis Republikanerne nominerer Trump til deres præsidentkandidat. Hans udenrigspolitik flagrer fra det ene mærkelige forslag til det andet uden rod i noget, der ligner virkelighed, siger Aastrup Jensen.

Mogens Jensen, Socialdemokraternes udenrigsordfører, hæfter sig ved, at Trump har haft held med sin strategi indtil videre.

- Han prøver i sin valgkamp at finde en populistisk position, som skal slå til hos primært hvide, ældre amerikanere, siger Mogens Jensen.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører, kalder Trump for farlig.

- Den politik, han står for, kan føre til flere forfejlede krige og dermed mere ustabilitet og kaos, siger Villumsen.

/ritzau/

Opdateret 9. februar 2016 kl. 10:47

olivier goulin

Og så er der udtalelsen om, at alle muslimer skal nægtes indrejse til USA. - Det er helt forrykt. Det er bare sådan en vild udtalelse. Jeg tror ikke, han har tænkt nærmere over det. Han ville sikkert bare sige noget interessant, siger Espersen.

Det her er ikke fra Rokokoposten?

/O

Carsten Wienholtz, Keld Albrektsen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Når man se på de danske politiker, der er imod Trump, må der være noget godt ved han.

Steffen Gliese

Der er reelt ikke anden kandidat for danske politikere end Sanders, fordi han står på nøjagtig den politik, der er konsensus om i Danmark.

Hvilke danske politikere er for Trump?

olivier,
du skal vel forstå Søren Espersens udtalelse sådan, at hvis muslimer ikke må rejse ind i USA, søger de måske andre steder hen........... - det er det, Søren Espersen er bange for. ;-)

Ib Christensen

At de aftaler man indgår, og tiltag man indføre kan havne i hænder på folk man er uenige med, burde politikerne tænke på noget oftere.
Vinder Trump, så er det ham politikerne frem over skal henvise til når de laver noget for "vores allierets" skyld.
Alle de indsamlede data om danskeren der deles med "allierede" bliver fremover delt med Trump. Og risikoen for at danskeren begynder at tænke over hvilke behov de har for at dele deres data og alliere sig med Trump (USA) stiger forhåbentlig.

uffe hellum, Carsten Wienholtz og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Det er vist ikke særlig sandsynligt, at der denne gang bliver valgt en republikaner, og endnu mindre sandsynligt med de tre førende kandidater. Men jeg troede vist det samme om Reagan og George W.

Bloomberg vil kunne gøre en forskel som "kongemager" med mange midtervælgere. Han kunne nemt finde på at pege på en rabiat republikaner frem for Sanders, der sikkert har Bloombergs formue omkring centrum af skydeskiven.

Trump + Putin. Det vil enten føre til samarbejde mellem to højreekstremister, der sammen vil terrorisere verden. Eller også vil det ende i en 3. verdenskrig.

Per Meinertsen

Jeg ved ikke om det er en and, men i dagens Politiken citeres Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth for at sige:
»Jeg håber, at Donald Trump bliver valgt som præsident. Fordi jeg tror, det er det bedste bud for USA. Vi har brug for – også i Europa – en stærk amerikansk præsident, som tager
vare på de allierede, og som også indgyder en vis ... hvad skal man kalde det ... jeg vil ikke kalde det frygt, men ærefrygt i andre lande«.

Mikael Nielsen

det kan umuligt blive værre end det vi har i Danmark

Alt i mens snakken går om digitalisering og dens fordele er der ingen som har overvejet, hvilke ulemper de vil medfører - Og hvad dævlen har det så med Trump og det amerikanske præsident valg at gøre?

I denne omgang præsident valg måske intet. Men måske et par valg frem. For med en kombination af "big data" og machine learning algoritmer vil det blive muligt, at dreje en præsident kampagne i en retning, som sikre valg. Det er det små nuancer, som afgør valget. I 2004 vandt George W. Bush valget med nærmest en håndfuld i Florida.

...Så frem over vil den kandidat med adgang til de rigtige data og den rigtige algoritme vinde valget.

Et paradoks er, at hvis Bernie Sanders skulle blive demokraternes præsident kandidat kan det meget vel skræmme tilstrækkelige mange vælgere på den demokratiske højrefløj til at stemme republikansk og dermed give Donald Trump det sidste afgørende bump på vej til at blive den næste præsident.

...Faktisk kan skrækscenariet blive et niveau være end bare Donald Trump som præsident. Sarah Palin kunne blive vise præsident ;-)

uffe hellum, Ib Christensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

"I vores verden lige nu er der brug for besindige mennesker, ..."
Sagt af en tidligere minister i en regering der udtrykkeligt gik reform-amok!

Kasper Andreasen

@Herman Hansen:
Faktisk så menes Sanders af dem som har undersøgt det at have større chance for at slå republikanske modkandidater. Og så vil jeg i øvrigt tilføje, at Sarah Palin som vice-præsident ikke kan gøre det meget værre. Det vil stadig være det største ego på denne planet som sidder for bordenden.

Hvis han vinder, så kan vi måske endelig løsrive os fra at være en Amerikansk lydstat? Jeg mener, når nu ingen kan lide ham og alle er bange for ham..

Trump sagde ikke, at han kunne skyde en uden at miste opbakning. Trump sagde, at kunne skyde en på Fifth Avenue uden at miste opbakning. Her skal man vide, at Fifth Avenue er en gængs henvisning til New York og mere generelt til hele østkysten og det politiske establishment, som betragtes med mistro af store dele af det amerikanske folk.

Det giver pludselig udtalelsen en helt anden betydning.