EU-dom kan vanskeliggøre Pinds sessionslogning

I Sverige og i England har domstole bedt EU-Domstolen dømme i to nationale sager om telelogning
10. februar 2016 kl. 14:21Opdateret 10. februar 2016 kl. 15:31

Mens Venstre er villig til at indføre sessionslogningen, er domstolene i vores nabolande kommet i tvivl om, hvorvidt telelogning overhoved er lovligt.

I Sverige og i England har domstole bedt EU-Domstolen tage stilling i to nationale sager om telelogning, der kan stride mod en EU-dom fra 2014.

Dommen fastslog, at EU's logningsdirektiv var i strid med privatlivets fred og persondatabeskyttelse. Men hos det danske Justitsministeriet mener man ikke, at EU-dommen fra 2014 gør danske logningsregler ugyldige.

- Det, der undrer mig, er, at man fra dansk side kan sige så skråsikkert, at man er på sikker grund, når domstolene i en række EU-lande er i tvivl eller direkte har erklæret nationale regler for ugyldige, siger direktør i Tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.

Han forstår ikke, at man ikke venter på de nye afgørelser fra EU-Domstolen vedrørende Sverige og Storbritannien, før man fremsætter et forslag om at genindføre sessionslogning, som justitsminister Søren Pind (V) agter.

- Der er selvfølgelig et råderum for fortolkning på afgørelsen fra 2014, men det virker mærkværdigt, at Danmark vil gå endnu videre, og at man ikke i det mindste vil vente på, at der kommer den her afgørelse fra EU-Domstolen, siger han.

Ifølge Jacob Mchangama kan den danske regering heller ikke undslå sig med, at afgørelserne trækker ud. For det forventes, at der kommer en afgørelse inden for overskuelig fremtid.

- Hvis EU-Domstolen klart siger i den svenske sag, at det er ikke foreneligt at indsamle de her data med de retsikkerhedsgarantier, som gælder i den svenske lovgivning, så vil det umiddelbart være svært for Danmark at sige, det berører ikke os, vurderer han.

Det ventes at Søren Pind fremsætter er lovforslag om sessionslogning i marts.

Den tidligere regering afskaffede sessionslogning i 2014.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Kaj Julin
  • Gert Romme
Kaj Julin og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Det eneste sikker danske resultat af en dansk sessionslogning, er mindre demokrati, at Danmark pludselig kan overgå til en anden type af overvågningssamfund, der kan får DDR til, at ligne et åbent og frit samfund.

Det er pinligt, at regeringen ikke kan forestille sig, hvordan de opsamlede data kan misbruges.
Danmark har muligvis en regering i dag, der tror på demokrati og retsstat, men tænk, hvis mere ekstremistiske nationalister en dag kom til magten i Danmark, hvad kunne de ikke finde på, at bruge, f.eks. information om borgernes fortrukne læse mønstre på internettet til?

Fratagelse af borgernes dansk statsborgerskab, husk på nogle mennesker tror allerede i dag, at de kan læse dine tanker og fortæller dig, hvad ud mener.

Kaj Julin, Tue Romanow og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Pind du er simpelthen så fjern din forbandede belgøjede antidemokrat, du trænger til et rap med en kæp. Hvordan pokker du har fået svunget din bredfede røv op på taburetten overgår enhver forstand.