Telegram

EU-præsident advarer: Ingen garanti for briternes reform

Det bliver svært at nå til enighed, så jeg opfordrer jer til at være konstruktive, siger EU-chef før topmøde.
Telegram
17. februar 2016 kl. 20:16

EU-præsident Donald Tusk advarer om, at de kommende dages EU-topmøde ikke med sikkerhed vil føre til enighed om de reformer, der kan bane vejen for en britisk folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU.

- Jeg må sige det lige ud: Der er stadig ikke nogen garanti for, at vi når til enighed om en aftale, skriver Donald Tusk onsdag i sin topmødeinvitation til EU-lederne.

- Vi er uenige om nogle politiske emner, og jeg er fuldt ud klar over, at det vil blive svært at komme overens. Derfor opfordrer jeg jer til at forblive konstruktive, skriver han i sin invitation til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's øvrige stats- og regeringschefer.

På EU-topmødet, der holdes torsdag og fredag i Bruxelles, skal lederne først og fremmest forsøge at finde en løsning på de britiske krav om reformer af EU-samarbejdet.

Mislykkes det, kan den britiske premierminister, David Cameron, ikke nå at udskrive folkeafstemning til afholdelse torsdag 23. juni, som menes at være hans foretrukne dato.

Og så skrider hele tidsplanen for at afmontere en krise, der har potentiale til at ødelægge EU-samarbejdet, hvis det tredjestørste medlemsland ender med at stemme sig ud af EU.

Camerons reformpakke handler både om at begrænse velfærdsydelser til udenlandske EU-borgere, at undgå diskrimination mod lande uden for euroen, gøre EU-landene mere konkurrencedygtige og blandt andet få en britisk undtagelse for EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union.

Desuden vil han have skrevet sine nøglereformer ind i EU-traktaterne, næste gang de alligevel skal ændres.

Men på flere af områderne står landene stadig stejlt over for hinanden dagen før starten på EU-topmødet.

Flygtninge- og migrationskrisen er også på dagsordenen på topmødet, hvor EU-lederne desuden skal diskutere situationen i Syren og i Libyen.

/ritzau/

Opdateret 17. februar 2016 kl. 20:26