Telegram

Hospicer: Man skal ikke gå skrigende ind i døden

På de danske hospicer hilser man en ensartet praksis for palliativ sedering velkommen.
Telegram
10. februar 2016 kl. 10:51

Palliativ sedering, der kan lindre smerter og lette døden for patienter i den sidste tid, bliver ikke betragtet som aktiv dødshjælp på danske hospice.

I Jyllands-Posten bliver behandlingsformen, hvor man via smertelindring kan lægge døende i en dyb søvn, ellers kaldt for en "aktiv dødshjælp light".

Men den betragtning, mener Dorit Simonsen, formand for hospice cheferne i Danmark, er forkert.

- Intentionen er helt klart at mindske dette menneskes lidelse og ikke at afslutte et menneskes liv, siger Dorit Simonsen.

Hun påpeger, at patienter ikke kan bede om behandlingen, og at det kun er i ekstremt sjældne tilfælde, at den bliver taget i brug efter rådslagning med flere faggrupper.

- Når alle andre muligheder er afsøgt, og man stadig har et menneske, som lider vældig meget. Men det er heldigvis sjældent, at vi når dertil, siger hun.

Som eksempel nævner Dorit Simonsen en patient med kræft i nerverne, der i sin sidste tid havde ulidelige smerter ved den mindske berøring.

I sådanne tilfælde kan behandlingen bruges, så patienten ikke skal gå "skrigende ind i døden".

Dorit Simonsen forstår også godt, at der kan være brug for at diskutere praksis på området, som Etisk Råd eksempelvis efterspørger i Jyllands-Posten, samt en praksis omkring indberetninger af behandlingsformen.

- Hvis det på en eller anden måde kan være med til, at man kan lave noget kvalitetssikring på det, er det for mig helt fint. For der er ikke noget fordækt i det her, siger hun.

Nye kliniske retningslinjer for de palliative sederinger er på vej ifølge Jyllands-Posten. De skal styrke en ensartet praksis blandt de forskellige institutioner.

/ritzau/