Telegram

Læger og sygeplejersker skal udstyres med chip

Danske Regioner vil gøre det nemmere at finde både personale og udstyr på de kommende supersygehuse
Telegram
8. februar 2016 kl. 07:56

Læger og sygeplejersker bruger i gennemsnit 12 minutter per vagt på at lede efter kolleger og udstyr, men det skal være slut nu.

Fremover kan sygeplejersker, portører og læger nemlig se frem til at bære rundt på en elektronisk chip, som hele tiden afslører, hvor de befinder sig, skriver Ugebrevet A4.

På de seks nye supersygehuse overvejer man at bruge nye elektroniske systemer, så man lettere kan finde hinanden og hospitalsudstyr som senge og vogne.

Ifølge Ugebrevet A4 har man ved sygehusbyggerierne i Aarhus, Odense og Aalborg lagt sig helt fast på, at de nye sporingsteknologier skal være en del af hverdagen på afdelingerne.

I Køge, Hillerød og Gødstrup overvejer man at gøre brug af sporingssystemer, men her er planerne mindre konkrete. Ingen af stederne afviser, at sygehusene kan komme til at spore medarbejdere.

I Danske Regioner er der fuld opbakning til de nye sporingsredskaber. Der er ovenikøbet penge at spare, vurderer næstformand i danske regioner Jens Stenbæk (V) ifølge A4.

Den eksisterende del af Aarhus Universitetshospital i Skejby har allerede i halvandet år lokaliseret servicepersonalet gennem en chip, og på sigt vil man gerne bruge udstyret til alle hospitalets læger og sygeplejersker.

- Personalet skal kunne finde hinanden hurtigt, så de kan spare en masse skridt og undgå at gå forgæves. På den måde undgår både ansatte og patienter spildtid, siger Johnny Olsson, programleder på Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU), til Ugebrevet A4.

Ifølge Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora), er der en række fordele ved de nye teknologier.

- Ved at have sporingssystemer kan du udnytte personalet lidt bedre. Hvis du eksempelvis kan se, at lægen er på vej til operationsstuen, kan du gå i gang med at gøre klar, siger han til Ugebrevet A4.

Formanden for Overlægeforeningen Anja Mitchell ser fordele ved at spore udstyr. Men når det drejer sig om personer, er hun skeptisk.

- En ny ting skal altid ses i relation til gevinsten. Og det her system kan opfattes som mistillid fra ledelsen, siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Opdateret 8. februar 2016 kl. 09:32

Niels Duus Nielsen

Smart - en chip indopereret i nakken, så ved man altid hvor man har de ansatte. Og lægerne kan jo foretage indgrebet selv, uden at det behøver at koste noget. Hvis forsøget falder heldigt ud, kan man jo indoperere en chip i nakken på alle borgere, og spare teleselskaberne for den besværlige logning. Win-win!

:-)

Flemming Berger, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek og Bruger 207562 anbefalede denne kommentar

...Nååå, ifølge loggen har sygeplejeske frk. Jensen siddet på WC 3 gange i dag. Hun må vist hellere undersøges nærmere.

Nu hvor vi er i gang med chip-tuning af ansatte. Alle politikere bør ligeledes udstyres med sporingssystem, så de bliver lettere at finde og det kan dokumenteres, at de passer deres pligter.

Hvis en sygehus ansat må tolererer det kan politikere ikke være imod de selv kan spores.

...I øvrigt har der været biber på markedet i 30 år. Et bib og et nr. og sygeplejesken ved der er brug for hende og hvor. Har man da ikke brugt det?

Men et sporingssystem af sygehus personalet vil selvfølgelig gøre det umuligt at lyve om hvor man har været, når der begås fejl, bevist eller ubevist, med døden tilfølge, som en sygeplejeske lige nu står anklaget for.

...Overvågning sætter alle under mistanke. Godt jeg ikke er ansat på et sygehus.

Ideen er god så længe den kun anvendes til at gøre arbejdet bedre. Hvis den bruges til at vurdere indsatsen med er den dårlig. Ordentlig logistik vil være en kæmpe hjælp for både personale og patienter. Mange skader vil kunne undgåes.
Men misbruges teknologien, bliver det et helvede..

...At være under overvågning er et stort psykisk pres og medfører en stress situation. Derfor er overvågning vold. Og så er det faktisk komplet ligegyldig, hvilke fordele det måtte give.

Flemming Berger, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Wienholtz og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar

@Herman
Man kunne godt bygge et logistiksystem der ikke brugtes til overvågning - det ville bare kræve en høj grad af integritet hos de offentlige beslutningstagere - så det kommer nok ikke til at ske desværre. For brugtes sådan et system rigtigt, kunne det virkelig hjælpe på stress, arbejdsskader og ventetider.

Dan Johannesson

Jeg er så træt af disse diskussioner om overvågning, logging, chipping osv. Hver evig eneste gang kommer der de vanlige udsagn om at "det er ok hvis bare at" og så en række forbehold. Det er som at folk NÆGTER at se det samlede mønster, hen i mod et fascistisk overvågningssamfund. I stedet omtales hver evig eneste gang en eller anden "mindre gevinst" så som her '12 minutter pr. vagt' og folk accepterer blindt og ureflekteret disse endeløse undskyldninger, og går så frivilligt i gang med førnævnte "hug en tå og skær en hæl, bare vi stadig kan gå og sån" - logik. Det nytter ikke noget.

Vi skal SELVFØLGELIG ikke acceptere direkte personovervågning! Uanset hvad fa.. man så kan finde på af idiotiske mikro gevinster. Vi kan ikke acceptere disse gradvise og konstante skred hen imod et totalitært overvågningssamfund med en mikro chippet befolkning. Tænk nu lidt længere og meget gerne i større mønstre: 1. TTIP og TISA er på vej, dette ophæver national staternes suverænitet og overgiver den øverste magt til private konglomerater. 2. Man ønsker at udfase kontanterne og oprette en 100% digital økonomi, det er evident alle steder og jævnligt er der artikler om hvor tæt vi er på dette. Det vil medføre at AL din forbrugsadfærd overvåges, at man kan tvinge penge fra dig i gebyrer osv. uden du kan stille noget op (ikke en eneste krone kan gemmes under hovedpuden, ever again) 3. Afvigere kan slettes af systemet og således reelt få annulleret deres eksistensgrundlag / liv. 4. Chipping af offentligt ansatte er det naturlige første 'tilvænningsprogram' for borgerne. Positive rapporter vil, vanen tro, udkomme, og som i USA vil man herefter begynde at anbefale ældre demente, siden spædbørn chipping under huden som det mest naturlige.

Det er NAIVT hele tiden at tale uden om disse meget konkrete bevægelser - som VIL resultere i et totalitært centraliseret slave regime med alle borgere chippet og underlagt konglomeraternes behov og luner i alle dele af individets liv. Så STOP med hele tiden at rationalisere ud fra "så længe de bare ikke tager DET HER, så er det okay" og hver evig eneste gang give slip på lidt mere af vores få resterende rettigheder som mennesker på denne korrumperede og vildledte planet. For hver gang du gør det tillader du jo selve salami metodens evindelige effektivitet at udfolde sig. Indtil alt over en årrække er opslidt, gennemhullet og overtaget af kræfter du ikke ønsker for dine børn eller fremtidige generationer.

Stop, vågn op og zoom ud.

Flemming Berger, Hans Larsen, Karsten Aaen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Dan Johannesson, du har fuldkommen ret. Overvågning er fascistisk. Punktum. Desvære har vi i vores naivitet forlængst ladet det ske. Endog på privat og kommerciel initiativ på et niveau og i en hastighed den lovgivende magt ikke magter at følge op på. "Big data", som jeg levere til lige nu i dette øjeblik tast for tast, er på vej ind i en fase som kaldes machine learning. Et software (virtuel) univers, som bygger på algoritmer, der gør softwaren i stand til bl.a. at analysere og udlede mønstre på "Big data" som f.eks. kan sandsynliggøre, hvad netop du gør om et øjeblik, samt opstille regler for din adfærd. Et eksempel på machine learning er, at vise softwaren, hvordan du spiller skak. Ud fra de data kan softwaren analysere sig baglæns og opstille spille reglerne for skak. Komplisseret og dog forbløffende simpel.

For et nogle måneder tilbage lærte en ung mand på 26 år fra Californien således sin helt almindelige bil at køre selv ved at lade en computer i bilen med et machine learning neurale netværk software , også kaldet kunstig intelligens, installeret, samt diverse kammeraer, GPS og lignende standart hardware. Efter at have "trænet" systemet nogle dage bare ved at køre rundt kunne det analysere sig frem til de trafikale regler og køre selv. Det tog under en måned for manden at ombygge bilen.

Skaden er for længst sket i al ubemærkethed for offentligheden og den lovgivende magt.

...Så husk, hvad du gør lige nu kan bruges mod dig i morgen :-) God fornøjelse derude.

...Rigtig spændende bliver det, når børserne og al handel medværdipapier bliver overladt til machine learning.

...Og rigtig vanvittig spændende bliver det når machine learning neurale netværk støder på hinanden på internettet og begynder at lære af hinanden helt ukontrolleret.

...Nå ja, lad os nu se hvor det her digitale helvede ender henne. Det kan jo godt ske mange af os før eller siden får nok og smider hele lortet af iSmartLet dingenoter i skraldespanden og lever det gode gamle liv som bonderøve - Fremtidens luksusliv ;-)

Keld Albrektsen

Egentlig er det meget simpelt: Hvis et system kan misbruges, vil det før eller siden blive misbrugt!
Det er vel bare en afledt Murphy's lov?

(Derfor er det en ualmindelig usympatisk idé, som forsøges solgt med effektiviseringsargumentet; det er jo så taknemmeligt).

...Der er alt for meget focus på de forjættede højt priste positive fordele ved digitalisering. Måske burde man også begynde at have øjnene rettet mod ulemperne.