Telegram

Også i Norge snupper politiet unge asylansøgeres telefoner

Norsk politi beslaglægger også unge asylansøgeres telefoner, hvis der er tvivl om deres identitet og alder.
Telegram
18. februar 2016 kl. 05:16

Hvis man søger asyl hos vores nabo mod nord, kan man også risikere at få konfiskeret sin telefon. Det norske politi bruger nemlig også informationer fra mindreårige asylansøgeres smartphones til at identificere deres baggrund.

Det fortæller Arild Strømmen, der er presserådgiver ved Politiets Udlændingeenhed (PU) ved det norske politi.

- Når en asylansøger ankommer uden identitetspapirer, eller der foreligger tvivl om identiteten, så er der anledning til at beslaglægge eksempelvis mobiltelefoner, som en del af identificeringen, siger han til Ritzau.

Metoden bliver også brugt af det danske politi, fordi opkaldslister og sms'er kan afsløre ejerens alder og oprindelsesland. Dermed kan myndighederne få afklaret om en asylansøger taler sandt om sin identitet.

Tirsdag blev der rettet skarp kritik mod det danske politi, fordi nogle mindreårige asylansøgere skulle undvære deres telefon i ugevis, og dermed også blev afskåret fuldstændigt fra at kontakte deres familie i hjemlandet.

Den problematik er man også opmærksom på i Norge, fortæller Arild Strømmen.

- PU beholder mobilerne så kort som muligt, men så længe som nødvendigt.

- Hvis en asylansøger savner sin mobiltelefon, kan vedkommende rette en henvendelse til PU, der grundligt vil undersøge sagen og eventuelt give erstatning, siger han.

Til trods for, at politiet i både Norge og Danmark mener, at beslaglæggelserne kan være nødvendige, selv om der er tale om mindreårige, så er det ikke en procedure, der bruges i Finland og Sverige.

Det finske politi meddeler i en mail, at de ikke gør brug af den slags efterforskning, og det gør det svenske politi eller Migrationsverket, den svenske pendant til Udlændingestyrelsen, heller ikke.

Pressemedarbejder i Migrationsverket Pierre Karatzian er skeptisk.

- Vi interviewer asylansøgerne, og hvis vi ikke har nogle dokumenter, så må de fortælle om deres baggrund, som vi kan faktatjekke. Også uledsagede børn, siger han.

/ritzau/

Kaj Spangenberg

Hvorfor har ingen endnu - i Danmark, Norge og andre steder - fundet ud af, at hvis nogen søger asyl uden at have redelige indentifikationspapirer på sig, så nægtes der adgang til landet?
Keine Hexerei, nur Behändigket!
(Og tænk så på alle de problemer, vi spares for, fordi vi skal bruge uanede ressourcer på at opklare snyd)