Telegram

OVERBLIK: Her er beskyldningerne mod Eva Kjer Hansen

Ministeren skal på to forskellige samråd forklare sig mod to forskellige beskyldninger. Få overblikket her.
Telegram
16. februar 2016 kl. 18:16

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er hovedperson i to sideløbende sager, hvor hun kritiseres for henholdsvis at indgå en studehandel med landbrugslobbyister og for at pynte på miljøeffekterne i regeringens landbrugspakke.

Grødeskæring:

* 8. februar kunne BT dokumentere, at store dele af Miljø- og Fødevareministeriets kommissorium for en arbejdsgruppe, der skal udarbejde en plan for kommunernes vedligeholdelse af vandløb, mere eller mindre er kopieret fra et udkast fra Bæredygtigt Landbrug.

* 16. februar viser en aktindsigt, Politiken har fået i korrespondancen mellem ministeriet og organisationen, at departementschefen kobler organisationens ønsker sammen med et forlig i en planlagt retssag mod staten om grødeskæring i vandløb.

* Departementschefen skriver blandt andet, at organisationen skal lade høre hurtigt fra sig, så de kan oplyse over for retten, "hvorvidt retssagen forliges".

* Enhedslisten har kaldt ministeren i samråd for at få klarlagt, om hun har indgået en politisk studehandel med lobbyorganisationen.

Landbrugspakken:

* 14. februar skriver Berlingske, at flere forskere er uenige med regeringen i, at den nye landbrugs- og miljøpakke kommer til at gavne naturen.

* Forskerne mener, at beregningerne, der ligger til grund for regeringens påstand, er lavet på et forkert grundlag, og de kalder det for "kreativ bogføring" og "misinformation".

* Eksempelvis medtages de senere års opnåede positive miljøeffekter, så regnestykket kommer til at se bedre ud i 2016, når landmændene får lov at bruge mere gylle eller kunstgødning.

* 15. februar: Under en teknisk gennemgang af landbrugspakken for de blå partier kommer det frem, at pakken samlet set vil betyde en forringelse for miljøet. Det får rød blok til at kræve samme gennemgang.

* Kritikken har udløst både en eksperthøring og et samråd med Eva Kjer Hansen 23. februar. Derudover følger EU-Kommissionen sagen tæt efter kritik fra flere danske miljøorganisationer, der mener, at pakken overtræder flere EU-direktiver.

/ritzau/