Telegram

Svenske borgerlige vil bidrage til dansk grænsekontrol

Det svenske parti Moderaterne vil bidrage med ressourcer til en øget dansk grænsekontrol mod syd.
Telegram
17. februar 2016 kl. 12:26

De nordiske lande må arbejde endnu tættere sammen under flygtningesituationen, lyder meldingen fra Sveriges største borgerlige parti, Moderaterne, der onsdag har været på besøg hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Moderaternes næstformand, Elisabeth Svantesson, bakker op om det danske forslag om en fælles nordisk grænse, så man kan undgå grænsekontrol imellem de nordiske lande.

Hun lægger samtidig op til, at Sverige skal bidrage til at styrke kontrollen ved den dansk-tyske grænse.

- Hvis Danmark indfører id-kontrol eller øget grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, så synes jeg, at den svenske regering skal stille sig positivt over for det, for det vil også påvirke situationen i Sverige, siger Svantesson efter mødet med Støjberg.

Spørgsmål: Hvilke ressourcer skal Sverige bidrage til Danmark med?

- Det er for tidligt at sige. Min pointe er, at Sverige, Danmark, Norge og Finland må samarbejde mere omkring de her udfordringer. Hvordan det rent praktisk skal se ud, må regeringerne diskutere. Men det er nødvendigt, at vi samarbejder mere.

- Det påvirker selvsagt Sverige, hvis Danmark får en styrket grænsekontrol mod Tyskland. Det ville lette trykket mod Sverige. Derfor er det vigtigt, at den danske og svenske regering samarbejder tæt.

Spørgsmål: Men hvordan skal Sverige bidrage - med penge, politi eller udstyr?

- Det er alt for tidligt at sige. Det må regeringerne sætte sig ned og diskutere. Jeg siger bare, at de nordiske lande bliver nødt til at samarbejde tættere for at løse den situation, vi er i.

Danmarks midlertidige kontrol ved grænsen til Tyskland foregår i øjeblikket som stikprøve af de indrejsende, men der er ikke indført transportøransvar på færger, busser og tog som i Sverige.

Mens Finland har afvist statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om et fælles nordisk grænsesamarbejde, holder den svenske regering ifølge Dagens Nyheter døren åben for idéen.

Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman (S) rejser ifølge Dagens Nyheter om kort tid til den dansk-tyske grænse sammen med justitsminister Søren Pind (V).

/ritzau/

Nu er det jo ikke fordi, dette møde mellem Inger Støjberg fra Danmark og Elisabeth Svantesson fra Sverige har nogen egentlig betydning, men for fuldstændighedens skyld er der da et par misforståelser at rette til.

1. Præcis som Elisabeth Svantesson fra det svenske konservative strammer-parti, Moderaterne, slet ikke har noget demokratisk grundlag et føre samtale med den danske flygtningeminister på. Har den danske minister det heller ikke. Sager er jo, at det hverken er Moderaterne eller den svanske borgerlige alliance, der sidder i regering i Sverige. Men sagen er også, at strammerpartiet, Moderaterne, er ensomme i alliancen, der består af 3 borgerlige slapper-partier.

2. Der foreligger i øjeblikker absolut ingen accept i den svenske regering på Lars Løkkes forslag om, at Norden skal udgøre et fælles åbent område men med stram grænsekontrol udad til. En enkelt svensk perifer-minister fra det ene regeringspartier fremkommet med en udtalelse, der kan opfattes positivt. Og den svenske indenrigsminister skal åbenbart mødes med den danske justitsminister, Søren Pind, og den fælle svensk-danske grænse. Men iflg. svenske medier har hverken den svenske statsminister eller vicestatsminister "positive tanker" omkring dette. - Eller sagt på jævnt dansk, så har det slet ikke været diskuteret. Og det ene parti vil hvert fald modsætte sig det.