Telegram

Tidligere FN-generalsekretær Boutros-Ghali er død

Boutros-Ghali er død i en alder af 93 år. Boutros-Ghali har levet et liv som politiker og topdiplomat.
Telegram
16. februar 2016 kl. 16:36

Den tidligere diplomat, politiker og generalsekretær for FN, egypteren Boutros Boutros-Ghali, er død. Han blev 93 år.

Det oplyser Venezuelas FN-ambassadør, Rafael Dario Ramirez Carreno, der er formand for FN's Sikkerhedsråd i februar, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Oplysningen kom frem ved et møde i Sikkerhedsrådet, hvor der også er blevet holdt et minuts stilhed blandt de 15 medlemmer.

Der er ikke blevet offentliggjort nærmere omstændigheder om hans død.

Boutros-Ghali spillede en central rolle i egyptisk politik og blev senere generalsekretær for FN fra 1992 til 1996. Han blev dermed FN's første generalsekretær fra Afrika.

Han fokuserede særligt på hungersnøden i Somalia og organiserede den første store FN-operation, som bragte nødhjælp frem til Afrikas Horn.

Han opnåede dog ikke meget succes i perioden som generalsekretær.

Allerede i 1993 begyndte forholdet til USA at gå skævt, da indsatsen i Somalia førte til, at mange amerikanske tropper døde.

Derudover kritiserede USA blandt andet Boutros-Ghali for at have været for passiv under folkemordet i Rwanda i 1994 og for ikke at presse hårdt nok på for en intervention, der skulle ende 1990'ernes langstrakte borgerkrig i Angola.

Efter sammenstødene med den amerikanske regering endte USA med at nedlægge veto og blokerede dermed for, at Boutros-Ghali kunne få en anden periode som generalsekretær. I stedet fik Kofi Annan amerikanernes opbakning og overtog posten.

Boutros-Ghali mødte også flere gange modstand fra demonstranter. Enkelte gange har han vadet ind i menneskemængden og konfronteret demonstranterne, når hans sikkerhedsfolk tillod det.

- Jeg er vant til, at fundamentalister i Egypten argumenterer mod mig, har han udtalt til Reuters.

Boutros-Ghali blev uddannet fra Cairo University og i Paris.

Efter en universitetskarriere, som fokuserede på internationale relationer, blev han udenrigsminister i Egypten i 1977 under præsident Anwar al-Sadat.

Han ledsagede al-Sadat på en afgørende tur til Jerusalem, hvor der blev indgået en fredsaftale mellem Egypten og Israel. Det endte i sidste ende med, at Anwar al-Sadat blev myrdet fire år senere.

/ritzau/Reuters

Opdateret 17. februar 2016 kl. 01:26