Telegram

USA: Vi har kastet bomber mod militant tuneser i Libyen

Borgmester i en libysk by fortæller, at 41 personer er dræbt i angreb af "uidentificerede fly" fredag morgen.
Telegram
19. februar 2016 kl. 13:06

Amerikanske kampfly har for en kort bemærkning været tilbage på vingerne i libysk luftrum, hvor de fredag har bombet militante. Flere end 40 personer meldes dræbt.

En amerikansk talsmand for militæret bekræfter, at hovedmålet var en militant, som formodes at stå bag to store angreb i nabolandet Tunesien sidste år.

- De krigere fra Islamisk Stat, som blev bombet af amerikanske fly, udgjorde en fare for USA, siger Peter Cook, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Han tilføjer, at der kan blive tale om flere amerikanske luftangreb i Libyen.

- Vi har gjort det klart, at vi er nødt til at konfrontere Isil uanset, hvor de rører på sig. De udgør en direkte trussel mod USA. De har opfordret til angreb på USA og vore allierede, og vi vil fortsat konfrontere dem for at beskytte vores nationale sikkerhed, siger Cook.

Meldingen om angrebet kom først fra en borgmester i kystbyen Sabrathan, hvor man tidligt fredag morgen blev overrasket over et bombeangreb.

Borgmesteren, Hussein al-Thwadi, fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at "uidentificerede kampfly" omkring klokken halv fire angreb området.

Han siger, at "41 personer er dræbt". Dødstallet er ikke bekræftet.

Målet for bomberne var ifølge avisen New York Times tuneseren Noureddine Chouchane, som formodes at have forbindelse til to store angreb i Tunesien sidste år.

Amerikanerne forsøger i øjeblikket at få bekræftet, om Noureddine Chouchane blev dræbt af bomberne.

Endnu fredag aften kunne Det Hvide Hus ikke bekræfte, at målet var ramt og tilintetgjort. Men en talsmand for præsident Barack Obama, siger, at præsidenten ikke vil tøve, når det gælder at brug af kraftfulde, beslutsomme handlinger mod Islamisk Stat.

Tuneseren menes at have spillet en central rolle i de blodige angreb mod nationalmuseet i Tunis og badebyen Sousse. Begge angreb kostede et større antal turister livet.

IS-krigere modtager kamptræning i lejre nær Sabratha, lyder det fra tunesiske sikkerhedsstyrker ifølge Reuters.

Sabratha ligger mellem hovedstaden Tripoli og grænsen til Tunesien.

Libyen er fortsat præget af uro og politisk kaos, efter at Muammar Gaddafi blev væltet i 2011. Siden har landet været splittet mellem rivaliserende politiske og militære grupper.

I november sidste år meddelte USA, at man havde angrebet en irakisk IS-leder ved navn Abul Nabil nær den libyske by Derna.

USA sendte med en stribe andre lande kampfly ind over Libyen i 2011, hvilket ret hurtigt førte til Gaddafis fald.

Bombardementerne skete med henvisning til en resolution fra FN's Sikkerhedsråd.

/ritzau/Reuters

Opdateret 19. februar 2016 kl. 19:21

Dræb 41 mennesker for at ramme 1?
Kynisk kalkule...
Hurra for vores allierede, som altid står højt på den moralske stige! NOT!

Aksel Gasbjerg

"Tuneseren menes at have spillet en central rolle i de blodige angreb mod nationalmuseet i Tunis og badebyen Sousse."
40 uskyldige dræbt i et forbryderisk luftangreb fra USA. Hvad er USA's legitimitet for at udøve denne enerådende dræbermentalitet flere tusinde kilometer fra amerikansk teritorium?
Terorisme bekæmpes ikke ved at tæppebombe et befolket område, hvor man "formoder" at der befinder sig en terrorist, som man "mener" har spillet en rolle ved en terroraktion. Tværtimod.

erik mørk thomsen, Holger Madsen, Trond Meiring og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

41 dræbte for at ramme et stk superterrorist lyder ret vildt ?
- måske blev fyren ramt midt i en træningslejr for terrorister , og i så fald er de "ekstra døde" næppe uskyldige civile ?
- der mangler lidt flere oplysninger i denne historie ?

"Kynisk kalkule..."

Martin,
du ved vel godt, at enhver, der bliver dræbt af bomber, automatisk skifter status fra uskyldigt offer til farlig terrorist. På den måde er det let at retfærdiggøre en handling som denne..............

Aksel Gasbjerg

Formålet med det misbrugte begreb "træningslejr" er, at Vestens befolkninger skal forestille sig sortskæggede, militante unge terrorister med maskinpistoler, der render rundt i kolonner inden for et afspærret område og med kampråb opilner til snarlig terrorangreb på en Vestlig by.

"Træningslejr" er en kliche, som i de sidste 15 år i tide og utide er fremført af vestens regeringer og medier for at retfærdiggøre invasion, bombardement og droneangreb, samt dække over at utallige uskyldige er blevet dræbt.

erik mørk thomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

De mener åbenbart at de mange militante der var i huset var i gang med at planlægge et nært forestående angreb på Europa.