Telegram

400 danske soldater skal i krig mod IS i Irak og Syrien

Regeringen har udvidet mandatet til at bekæmpe IS i Syrien og vil indsætte 400 styrker i Irak og Syrien
Telegram
4. marts 2016 kl. 11:38

Der er fredag samlet bred opbakning til at sende danske F-16-fly og specialstyrker til både Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i de to nabolande.

Det er omtrent en fordobling af den nuværende indsats i Irak, men der er altså også opnået enighed om at udvide mandatet til at gælde Syrien.

Læs også: FAKTA: Danmarks militære indsats i Irak og Syrien

- Det er en alvorlig beslutning at sende danske mænd og kvinder på mission i verdens brændpunkter.

- Derfor vil jeg også kvittere for, at regeringens forslag nyder bred opbakning blandt Folketingets partier, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

En bred kreds af partier tilkendegav deres opbakning til regeringens forslag på et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, og regeringen vil derfor fremsætte forslag om at styrke indsatsen.

- Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen Isil (en anden betegnelse for IS, red.)

- Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe Isil, der skruppelløst terroriserer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn, siger Lars Løkke Rasmussen.

På forhånd var der udtrykt skepsis om, hvorvidt det folkeretlige grundlag var på plads.

Regeringen bygger interventionen på, at det internationale samfund har grundlag for at handle, når et land ikke selv er i stand til at forsvare sig mod en trussel mod civilbefolkningen.

/ritzau/

Opdateret 4. marts 2016 kl. 15:19

Igen - DK indsætter soldater i et land der ikke har inviteret eller givet tilladelse. Derved fortsætter DK sin ulovlige indtrængen i suveræne stater. Det er klart at for verdens befolkningers meninger, er det vigtigt at USA får andre med til at bryde internationale aftaler, og Danmark byder altså straks ind.

Carsten Svendsen, Aksel Gasbjerg, Kurt Nielsen, Helge Rasmussen, Per Torbensen, Finn Lindberg, peter fonnesbech, morten Hansen, Flemming Berger, Torben Arendal, Janus Agerbo, Holger Madsen, Bodil Waldstrøm, Søren Johannesen, Niels Duus Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Anker Nielsen, Hans Larsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Den største trussel mod danskerne er de borgerlige partier, mon ikke snart at flere der stemmer den vej er ved at fatte det, specielt når der nu er udsigt til at de får lov at betale kæmpe gebyrer til kreditterne.

Er vi iøvrigt blevet truet eller angrebet af nogen.

Kurt Nielsen, Per Torbensen, Ebbe Overbye, peter fonnesbech, Flemming Berger, Torben Arendal, Holger Madsen, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Calle Hansen, Bill Atkins og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Til alle 400 elite-styrker.

Tænk jer nu om en ekstra gang, inden I siger ja til opgaven.
Nu er the 'window of opportunity', hvor har muligheden for at træffe et afgørende valg.
I har hele erfaringen fra Afghanistan bag jer, hvor skattepenge og menneskeliv blev ødslet bort til ingen nytte. Nu har I muligheden for at undgå at gentage fejltagelsen, og igen blive de 'nyttige idioter' i politikernes beskidte spil.

Det er for sent om nogle år, hvor I enten er døde, invaliderede eller traumatiserede for livet.
Det er ikke længere et job, forbundet med heroisme, hæder og ære. Og I vil ikke blive modtaget med blomster og kindkys, når I vender hjem.

Find en anden karriere.

/O

Carsten Svendsen, Kurt Nielsen, Helge Rasmussen, Per Torbensen, Finn Lindberg, peter fonnesbech, Flemming Berger, Torben Arendal, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Poul Brunhøj, Bodil Waldstrøm, Randi Christiansen, Calle Hansen, Lars Jørgensen, Bill Atkins, Jørgen Steen Andersen, Holger Madsen, Torben Selch og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Det er krigsliderlighed og hul i hovedet!

Riget fattes ikke penge til at føre krig.. men til at yde humanitær bistand til de krigsramte områder - føj for en politik flertallet i folketinget leverer.
Så lige nu er vi allierede med Rusland som også bomber i Syrien..? Skal de danske fly have base på Krim...eller i en diktaturstat på den arabiske halvø.. moral er godt dobbeltmoral er...

Kurt Nielsen, Finn Lindberg, peter fonnesbech, Torben Arendal, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Bliv hjemme !

Kurt Nielsen, Anker Nielsen, Torben Selch, Torben Arendal og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Regeringen bygger interventionen på, at det internationale samfund har grundlag for at handle, når et land ikke selv er i stand til at forsvare sig mod en trussel mod civilbefolkningen."

Hvem er "det internationale samfund"? Der er noget, der hedder FN, som kan kaldes et internationalt samfund, og så er der selvfølgelig diverse forsvarsalliancer mellem nationer og handelssammenslutninger mellem nationer.

Hvis nu russerne allierer sig med fx kirgiserne og griber ind i Ukraine, er det så i orden? Rusland og Kirgistan er jo to nationer, men er det nok til at udgøre et internationalt samfund? Hvor mange nationer er nok til at udgøre et internationalt samfund? Hvor mange hår skal der til, for at man ikke er skaldet?

R2p-doktirnen er en smuk tanke, men som alle doktriner med betingelser støbt i gummi, kan den misbruges. Hvad er kriteriet for, at r2p bliver misbrugt af Rusland i Ukraine, men ikke bliver misbrugt af Danmark i Syrien?

Mig bekendt er Syrien og Rusland allierede, og Rusland behøver derfor ikke at påkalde sig r2p i denne sammenhæng. I modsætning til Danmark, som så vidt jeg ved ikke er allieret med Syrien, og derfor må ty til en meget snæver fortolkning af r2p for at kunne bevare et skin af retsstat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Responsibility_to_protect

Torben Arendal, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Er problemet ikke i virkeligheden, at politikerne tilstadighed modtager befolkningens opbakning, tiltrods for deres menneskefjendske holdninger og handlinger?

Den beslutning som nu er truffet, bakkes op af danske vælgere som fortsætter med at stemme på politikere som træffer beslutninger imod borgernes vel og tilskade for både miljø og menneskeliv. Vi kan ikke blive ved med at ville have begge dele, forbedringer unden at ændre systemet!

For systemet træner blot deltagerne i at tænke med hjernen og ikke med hjertet, hvorfor beslutningen om at dræbe andre mennesker bliver enkel og nem at træffe. Hjerne kan kun processere kendte information, men ikke uudtalte visioner. Derfor gør alle info om vold krig og død, hjernen ekstremt paranoid, for tanken om fred i verden og glade mennesker ikke findes i dens hukommelse ....

Når man alene tænker med hjernen ender man som en paranoid androide
En samling celler som alene reagerer på eksterne stimuli

Hvad der skete i går har absolut INGEN indflydelse på hvad der sker i morgen
Med mindre vi ØNSKER det skal være sådan

Peter Knap, Janus Agerbo og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nå, nu er dk i alliance med .... øh hvem, russerne og assad? Truer isis umiddelbart danmark? Hvordan kan det være i vores interesse at involvere os i endnu et krigsmareridt? Er der kløe i fingeren på aftrækkeren? Nu vi har så meget fint og dyrt krigsmateriel ... så skal det da også bruges ...? Vise det berettigede i at dk bruger 30 mia på nye kampfly ... det dybe mørke har atter sænket sig - de krigsliderlige og de formørkede har i uhellig alliance et ansvar for død og ødelæggelse, som de ikke kan bære. Tåber leder vort land, lad os alle bede til, at dette mørke vil blive oplyst.

uffe hellum, Flemming Berger, Søren Johannesen, Janus Agerbo, Anne Eriksen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Der er folk der har sat en underskrivelses indsamling igang. De vil politianmelde politikerne bag beslutningen.
http://www.skrivunder.net/politianmeldelse_for_brud_pa_fn_pagtens_artike...

Anders Hansen, Per Torbensen, Anne Eriksen, Bill Atkins, Randi Christiansen, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Det er fuldstændigt idioti, at de laver den igen for tredje gang.

Jamen har de da intet lært ?

Det er simpelthen for mange kokke om den "gryderet" allerede.

Når de engang er færdige, er der intet til af hverken " gryde eller gryderet".

Morten Vesterbro-Hansen

Folketingspolitikere, der repræsenterer ca. 85% af vælgerne, bruger deres ret til at træffe en beslutning, som den ene yderfløj ikke kan lide. Demokratiet vandt.

Niels Duus Nielsen

Morten Vesterbro-Hansen, tror du 85% af befolkningen bakker op om endnu en krig i de varme lande?

Morten Vesterbro-Hansen

@Niels Nielsen
I det begrænsede omfang der er skitseret, ja.

Jeg er helt med på, at den yderste venstrefløj tror, at alt bliver godt, hvis man bare sender nogle tæpper og lidt plaster derned, så civilbefolkningen kan holde varmen indtil Daesh kapper hovederne af dem (men måske kan de sætte dem på igen med plaster). Hovedparten af befolkningen er ikke så verdensfjern.

Lasse Reinhold

Hvad er alternativet så? En islamisk stat realiseret og hele den oprindelige befolkning flygtet til EU?

Danmark drager igen i krig som USA's lydstat. Demokratiet vandt??

Et demokratiet der nægter, at undersøge sine katastrofale krige er ikke et demokrati. Der manglende officelle planer for hvad målet med krigshandlingerne er ...og med hensyn til den førte militante udenrigspolitk lægges en regning i millioner af børneværelser, generationer frem: knuste sind, dræbte forældre, decimerede familier, invalider, smadrede byer, forhadte diktatorer og tyveri af ressourcer. Som i Gaza. Og måske skulle man tænke på hvordan Vesten skabte Nordkorea. Nordkoreas had blev skabt af napalm over civilbefolkningen. Men det vel selve målet: At skabe en frygt ... i egen befolkning.

ISIL er en brutal terrororganisation, men hvad er dens mål og hvor får den sin befolkningsmæssige støtte fra? 20 til 25 mio. sunnier der har fået deres byer smadret i både Syrien og Irak og har mistet deres politiske privilegier og mange mio. er sendt på flugt. Ja lad os bombe dem. Hvad mon der kommer ud af det?

Flemming Berger, Holger Madsen, Søren Johannesen, Torben Arendal, peter fonnesbech, Kurt Nielsen, Finn Lindberg og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Morten Vesterbro-Hansen, det er da mærkeligt, for sidst jeg tjekkede, var folk da meget fredselskende. Men det har måske ændret sig, nu hvor vi har udsigt til at være med til at producere endnu flere flygtninge?

"31. januar, 2011: Krigen deler danskerne

Danmarks krig i Afghanistan deler befolkningen på hjemmefronten i to næsten lige store dele.

En meningsmåling, Rambøll Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten viser, at 48,9 pct. af danskerne ønsker, at de danske soldater bliver trukket hjem."

http://analysedanmark.dk/nyheder/i-medierne/2011-2/

Det var i 2011, og handlede om krigen i Afghanistan, som havde et FN-mandat. Det har denne nye krig i Syrien ikke. Men det er danskerne måske ligeglade med? Interessant!

Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Som holger k sagde i tv2 news/besserwisserne : den politiske løsning er afgørende, uden den er væbnet indsats lige så futil som i foregående indsatser. Den politiske løsning forudsætter to ting : en korrekt analyse og ikke mindst viljen til at tage konsekvensen af denne.

I denne egoernes kamp handler det om penge, magt, ressourcer; og med fx tanke på den manglende exit irak strategi - som utvivlsomt er årsagen til isis opståen - tilmed eklatant talentløshed. Det er svært at forstå, at voksne mennesker i en så alvorlig situation ikke formår at komme hinanden i møde og anlægge en intelligent løsningsstrategi. At verden atter er i en så helt urimelig konfliktssituation leder - i et desperat forsøg på dog at finde en form for forklaring på dette absurde dødsteater, vi befinder os i - fantasien i retning af tilstedeværelsen af skjulte, undergravende kræfters aktivitet af en helt særlig primitiv og dødbringende karakter. Uvidenhed af et ufattelig sørgeligt omfang eller alien take over - same same? Uhyggeligt. Unødvendigt. Dumt.

Jørgen Steen Andersen, peter fonnesbech og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

De to byer, Mosul og Raqqa, skal ryddes for ISIL af Vestens bombefly. Der er ingen plan for hvordan de to byer skal fastholdes. Da forsvarsministeren Peter Christiansen i Deadline blev spurgt om, hvem der skal overtage de to byer når ISIL er smidt ud, så det et øjeblik ud som om han ville svare: "Hvilke byer" ...men han svarede dog: "Det er et godt spørgsmål". ISIL vil naturligvis gemme sig for bomberne i blandt civilbefolkningen i byerne. (Hvortil Søren Espersen har udtalt at så må vi bombe boligkvartererne). Der bor henholdsvis 700.000 og 300.000 mennesker i de to byer. Det civile spørgsmål bliver ikke overhovedet nævnt af danske politikere og journalister aftenens udsendelser.

Hvis danskerne blev informeret om hvad der reelt foregår nå man rydder byer af den størrelse så tror jeg modstanden mod deltagelse i Syrienskrigen var meget stor i den danske befolkning. I øvrigt er der eksperter der har nævnt en tidshorisont "bagkant" på 20 år. Og under det hele lurer konfrontationen med Rusland, som dog ikke mener det bliver nødvendigt at nuke Tyrkiske og Saudiske fremrykkende kampvognsdivisioner. Scenen er sat.

Flemming Berger, Søren Johannesen, Randi Christiansen, Aksel Gasbjerg, Jørgen Steen Andersen, Torben Arendal, peter fonnesbech, Kurt Nielsen, Per Torbensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Hvad er det for et land Danmark er blevet til, - fra en fredsbevarende nation til en krigsførende Nation.
Hvem har ansvaret, er det Fogh, eller vikaren Løkke.?
Partiet Venstre har det store ansvar for hvor vi er havnet i dag. Pind , Strøjberg, o.s.v
Jeg er i dag en gammel dreng, måske opnår jeg at se Løkke gå i strækmarch sammen med Søren Pind gennem de Københavnske gadeder.
Fra i min ungdom, at være med i Organisatione " Aldrig mere Krig " , er det meget frustrerende at opleve Socialdemokratiet og de Radigale.
Men der er jo intet at gøre, regeringen har fuldstændig chek på medierne og dermed hvad vi kan gøre.

Hans Larsen, Bill Atkins, Aksel Gasbjerg, Jørgen Steen Andersen, Torben Arendal, Kurt Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Erfaring er: Evnen til at genkende en fejltagelse, - næste gang man begår den.

Det skal kunne betale sig at ødelægge et andet land.

US lickers.

Paranoide magthavere har vores demokratiske grundlov ikke noget værn imod. - Endnu. Om det nogensinde får det er indtil videre tvivlsomt. Snart er det måske for sent...

Touhami Bennour

Man må mest frygte at krigen I Syrien udvikler sig til sammenstød mellem Rusland og Vesten, som irak, og kan det sker bl. ved at ødelægge den militære kapacitet regime Assad har, For USA betyder at gøre Syrien ubetydelig for Rusland, det samme man har gjort i Irak ved at afmomtere Staten der; den element var i Irak og den kan godt være er i den strategi i Syrien. Rusland har ikke en interesse at Syrien bliver svækket militæret, de våben er jo deres, og det er bedre at deres allieret er stærk. Altså den gamle Øst-Vest konflik er der. Det er lige gyltig hvor mange menneske bliver dræbt i konflikten, (det er propagandaen bare), det prøblem er underordenet , hvis de bliver hjæmløse er godt nok, det vigtske er landet bliver ubetydeligt. Men vil Rusland tillader det, det er den næste træk i spillet. Jeg tror jeg bliver Assad forsvarer nu. Og det er logisk.

Lasse Reinhold

@Holger Madsen: "Hvad er det for et land Danmark er blevet til, - fra en fredsbevarende nation til en krigsførende Nation."

Er det ikke fredsbevarende at bekæmpe en terrororganisation?

Randi Christiansen

Er det prisen for at teame up med usa? Skal vi bare vælge side, for ellers kommer der nogen store grimme nogen og tar os?

Der er en eneste grund til, at isis muligvis er en trussel for os - udover hvad nogen opfatter som en kulturel trussel, også en forøget terrorrisiko - og det er præcis, at afr og co tillod sig at melde nationen ind i 'koalition of the willing'.

Så er det, at tilliden til vort demokratiske system for mit vedkommende i hvert fald smuldrer væk. 90 mandater er ikke et acceptabelt grundlag at melde et land i krig på. Og de fortsætter bare, hoderne på tinge, og tror, at angrebskrig er en farbar vej.

De fatter heller ikke i sin dybde, hvem fjenden er. De forstår ikke, at det er mennesker, som kæmper indædt for alt, hvad de ser som deres ret. Præcis som andre levende, stolte mennesker gør. Og med den villige koalitions talentløse irak exit, så er deres ret blevet krænket. Men det nægter de ansvarlige at indrømme og at tage konsekvensen af.

Danmarks indsats i fortsættelsen af den krig, som afr og co har ansvar for, at danmark er del af, bør være humanitær og som fredsmæglere. Men nej, de ansvarlige prioriterer 30 mia til kampfly af et statsbudget, hvor de samtidig fravælger primære omsorgsopgaver for borgerne. Det er ikke i orden. Det er inkompetent og uansvarligt. Det er dødsruten. Sniffer de for meget coke, drikker for mange fadbamser, tager for mange lykkepiller eller er de bare generelt så stressede, at de ikke kan bevare det kølige overblik, holde hovedet koldt og hjertet varmt? Det var ikke den model, jeg abbonnerede på, da jeg som ungt menneske skulle påtage mig ansvaret som borger i et fællesskab.

Misbrug og dumhed har hærget - globalt og lokalt, og de danske politikere og ledende lag lader sig forføre af krigsretorik - hvilket var tydeligt forleden for fx marie krarups vedkommende, da hun var i samtale (kan man i øvrigt for hendes vedkommende ikke kalde det, hun lyttede overhovedet ikke, vrængede ansigt, nedladende og hånende, og afbrød hele tiden) med holger k, der i denne sammenhæng fremstår som en klog og besindig mand. Lyt for himlens og jordens og menneskenes skyld til hans ord, eller de svage i ånden løser på alles vegne atter billet til helvede. Vil vi virkelig finde os i det overgreb?

Kurt Nielsen, Bill Atkins og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

@Niels Nielsen
At sammenligne den kommende aktion i Irak/Syrien med Afghanistan for fem år siden er nok lidt panisk.

Hvordan synes du, at vi skal stoppe en flok religiøse sataner, der ser det som deres mål i livet, at kappe hovedet af civile og sælge små niårige piger som sexslaver?

Lasse Reinhold

@Morten Vesterbro-Hansen 2. verdenskrig var jo lidt det samme med at skabe en ny kæmpe stat. Det blev nedkæmpet først med krig og dernæst besættelse. Måske er samme opskrift ikke helt hen i vejret med IS?

@Morten Vesterbro-Hansen, har du en ide om hvordan ISIL er opstået?

Morten Vesterbro-Hansen

@Lasse Reinhold
Det er meget muligt. Konstruktive og realistiske forslag til hvordan vi for stoppet en flok religiøse ekstremister, der ser det som en vigtig del af deres liv at sælge små piger som sexslaver vil være særdeles velkomne.

Husk, at det er nemt at kritisere, men svært at komme op med gode løsninger.

Sider