Telegram

Ekspert: Nyt angreb baner vej for tyrkisk offensiv i Syrien

Søndagens angreb i Ankara kan få Tyrkiet til at angribe kurdiske grupper i Syrien, vurderer Tyrkiet-kender.
Telegram
14. marts 2016 kl. 09:21

Det seneste angreb i Ankara søndag kan få Tyrkiet til at svare igen ved at angribe kurdiske grupper i Syrien. Det forklarer Tyrkiet-kender og journalist Deniz Serinci, der er forfatter til flere bøger om landet.

- Hvis en syrisk kurder får skylden for angrebet, sådan som det er sket så mange gange før, så vil der i Tyrkiet være færre forhindringer for, at Tyrkiet vil gøre det, som mange har frygtet - nemlig at trænge endnu mere ind i krigen i Syrien, siger han.

Søndag eftermiddag blev mindst 37 mennesker dræbt, da en bil eksploderede ved et busstoppested nær Kizilay-pladsen i den centrale del af hovedstaden.

For under en måned siden fandt et lignende angreb sted i Ankara. Her blev 28 mennesker dræbt. Et medlem af de kurdiske YPG-styrker i Syrien og Kurdistans Arbejderparti, PKK, fik skylden for angrebet.

Efter søndagens angreb er der ligeledes meldinger om, at kurdiske militante grupper står bag. Senere mandag forventes de tyrkiske myndigheder at udpege, hvem der står bag angrebet.

Ifølge Deniz Serinci kan det få konsekvenser for Tyrkiets samarbejde med Nato-landene, hvis Tyrkiet vælger at reagere ved at slå til mod det kurdiske parti PYD i Syrien.

- Hvis Tyrkiet går ind og forhindrer PYD i at overtage flere områder, så kommer Tyrkiet pludselig på kant med deres Nato-allierede, USA og en stormagt som Rusland, siger han.

- Både USA og russerne støtter PYD, fordi PYD har vist sig at være nogle af de mest effektive i kampen mod Islamisk Stat (IS).

PYD er allieret med det kurdiske parti PKK i Tyrkiet. PKK betegnes af Tyrkiet, USA og EU som en terrorgruppe.

I januar blev også storbyen Istanbul ramt af et angreb. Her påtog Islamisk Stat sig skylden.

- Søndagens angreb er det tredje angreb på kort tid. Det viser, at den tyrkiske efterretningstjeneste og landets sikkerhedssystem åbenbart ikke kan forhindre terror, og derfor tror jeg også, at vi kan forvente flere terrorangreb, siger Deniz Serinci.

/ritzau/